Στο «τερέν» της Βουλής και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα μεταφερθεί σήμερα (2/8) η μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πόρισμα του Αρείου Πάγου το οποίο έκρινε νόμιμες τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ αποσυνδέοντάς τις από εκείνες του κακόβουλου λογισμικού predator και θέτοντας αυτό το σκέλος της υπόθεσης στο αρχείο.
Οι βουλευτές της ΝΔ και το Προεδρείο της Επιτροπής θα βρεθούν στις 10.00 το πρωί αντιμέτωποι με το «μπλοκ» που δημιούργησαν συντονίζοντας τις κινήσεις τους ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, επιμένοντας στην κατηγορία περί «σκανδάλου ΕΥΠ-Predator» και βάλλοντας κατά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για «ξέπλυμα των ευθυνών της κυβέρνησης» και «συγκάλυψη του σκανδάλου» αιτούμενοι τη διαβίβαση του επίμαχου πορίσματος στη Βουλή και την κλήση της ίδιας και του αρμόδιου αντιεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση (πλην ΚΚΕ αυτό το αίτημα) στην Επιτροπή.
Απέναντι στο αντιπολιτευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε η κυβέρνηση επιμένει ότι «η δικαιοσύνη μίλησε» και αντεπιτίθεται με πυρά περί κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών, α λα καρτ σεβασμού στη δικαιοσύνη και επιδίωξης παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία των αποφάσεών της, ενώ εξαπολύει κατά της αντιπολίτευσης βέλη για προσωπική στοχοποίηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου (την οποία πρότεινε η Βουλή με πλειοψηφία 4/5), προοιωνίζοντας απόρριψη των αιτημάτων της αντιπολίτευσης ως παράνομων και άκυρων.
«Υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήσης εκπροσώπων της Δικαστικής Εξουσίας, όχι για να απολογηθεί, για να δώσει εξηγήσεις για μια δικαστική απόφαση. Αυτό δεν προβλέπεται. Αυτό είναι παράνομο. Αυτό το αίτημα είναι άκυρο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας βεβαίως ότι η απόφαση ανήκει στη Βουλή.
Δείτε επίσης: Το εισαγγελικό πόρισμα για τις υποκλοπές: Σε ποιους πέφτει η ευθύνη - Ποιοι απαλλάσσονται
Και κοινοβουλευτικές πηγές, ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει κλήση δικαστικών λειτουργών μόνο για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης (δηλαδή διαδικαστικά) ή διαφάνειας.
Αυτό θα είναι και το επίδικο της σημερινής κατά τα φαινόμενα σφοδρής σύγκρουσης στην Επιτροπή της Βουλής με εκατέρωθεν δηλητηριώδη βέλη. Ήδη τον τόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αξιοποιεί τον Αύγουστο για να «ξεπλένει τα ίχνη του καθεστώτος του». Ενώ το στίγμα της αντεπίθεσης της πλειοψηφίας έχει δώσει ο Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας πως «το κόμμα του καταδικασθέντος 13-0 για πολύ σοβαρά αδικήματα παραβίασης ουσιαστικά των θεσμών, το κόμμα των παρα-υπουργείων Δικαιοσύνης του έτερου καταδικασμένου υπουργού για πολύ σοβαρά ποινικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη και με τους Θεσμούς» δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Η σύγκρουση είναι μετωπική και με τη Χαριλάου Τρικούπη. Απέναντι στις κατηγορίες του Νίκου Ανδρουλάκη ότι η ΝΔ «χρεοκοπεί τους θεσμούς της χώρας», το Μέγαρο Μαξίμου του καταλογίζει απομάκρυνση από τη σοβαρότητα που συνήθιζε έναντι των θεσμών και υιοθέτηση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ καθιστώντας το ΠΑΣΟΚ «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Στη «φαρέτρα» των βουλευτών της πλειοψηφίας πάντως, για την απόκρουση της μομφής της αντιπολίτευσης περί ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων με βάση το Μέγαρο Μαξίμου, θα προστεθεί πλέον και μέρος του πορίσματος περίπου 300 σελίδων για την έρευνα της δικαιοσύνης βάσει της οποίας δεν προέκυψε καμία σχέση της ΕΥΠ, της ΕΛΑΣ, της Αντιτρομοκρατικής ή κρατικών λειτουργών με τις παράνομες παρακολουθήσεις του predator.
Όπως μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΪ στα συμπεράσματά του το εισαγγελικό πόρισμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η αναλογία εκείνων που είχαν διπλή παρακολούθηση, ΕΥΠ και pretador, είναι 1%, του συνόλου των 15 χιλιάδων διατάξεων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου που πραγματοποιήθηκαν από το 2020 ως το 2023 από την ΕΥΠ. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο, πλην των διπλών παρακολουθήσεων, που να συνηγορεί στη θεμελίωση των καταγγελιών για κοινό κέντρο παρακολουθήσεων με απόληξη το Μέγαρο Μαξίμου».
Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία θα επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι οι 4 μηνυόμενοι ιδιώτες στους οποίους η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε να ασκήσει ποινική δίωξη για παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου, παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα εξαιτίας του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Του «εκτρωματικού» Ποινικού Κώδικα όπως τον χαρακτήρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση η βασική γραμμή της πλειοψηφίας είναι πως οι στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου σε μια ευνομούμενη πολιτεία ορίζει ότι τις απαντήσεις στις όποιες αιτιάσεις τις δίνει τεκμηριωμένα μόνο η δικαιοσύνη. «Δεν τις δίνουν ούτε τα πολιτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, στα παράθυρα, ούτε τα τηλεδικαστήρια, ούτε οι ανακοινώσεις των κομμάτων», όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.