Προσηλωμένη στο στοίχημα της διαρκούς βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών παραμένει η κυβέρνηση, αφήνοντας πίσω της τον εσωκομματικό αναβρασμό της περασμένης εβδομάδας και επιταχύνοντας το βήμα της για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών με άμεσο αντίκρισμα στη ζωή των Ελλήνων και το βλέμμα στραμμένο παράλληλα στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ρύθμιση δόσεων και διόδια
Τη φιλοσοφία αυτή ενσωματώνει και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα έως 60 δόσεων για τη ρύθμιση οφειλών προς Δήμους και νομικά τους πρόσωπα με ειδική μέριμνα απαλλαγής έως και 95% από τις προσαυξήσεις για τους ευάλωτους. Το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης τη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
Επιπλέον, ρυθμίζονται ζητήματα απελευθέρωσης δημόσιου χώρου για να διέρχονται ανεμπόδιστα οι πολίτες και δη τα άτομα με αναπηρία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ο τριπλασιασμός των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων, ενώ σε περίπτωση που αυτή παρεμποδίζει τυφλό μπορεί να επισύρει ακόμα και αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Θεσπίζονται επίσης ταχείες διαδικασίες για την ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων των Περιφερειών και ιδίως εκείνων για την αποκατάσταση καταστροφών ή την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.
Μεγάλη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού με την οποία μειώθηκε το αντίτιμο διέλευσης από τα 2,80 στα 2,50 ευρώ αυξάνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα και συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.
«Συνολικά, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που υλοποιούμε, προτάσσει τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα με θετικό αποτύπωμα για τη χώρα. Φέρνει καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, περισσότερες επενδύσεις, αξιόπιστες υποδομές ιδίως στην περιφέρεια, και λιγότερα βάρη για τις επόμενες γενιές μέσα από τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κοινωνική ευαισθησία - Δημοσιονομική υπευθυνότητα»
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει και στη διττή στρατηγική: κοινωνική ευαισθησία - δημοσιονομική υπευθυνότητα σε συνδυασμό με το μεγάλο στόχο αυτής της τετραετίας για σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα με αιχμή την ενίσχυση των εισοδημάτων, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις σύγχρονες προκλήσεις όπως η ακρίβεια, το δημογραφικό, το στεγαστικό πρόβλημα και η κλιματική κρίση. Αυτή την πολυδιάστατη πολιτική αντικατοπτρίζει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Για έναν προϋπολογισμό που στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από 12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, έκανε λόγο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Επιβεβαιώνει ότι η οικονομία μας θα αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η ανεργία θα μειωθεί ακόμα πιο πολύ», τόνισε μεταξύ άλλων.
Στόχος είναι η διασφάλιση της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και η ευημερία των πολιτών «για την επίτευξη του οποίου απαιτείται η διοχέτευση των πεπερασμένων δημοσιονομικών πόρων με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα», σημείωνε το Υπουργείο Οικονομικών.
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν επίσης πως με τις προωθούμενες πολιτικές, τα μέτρα και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνουν την υψηλή ανθεκτικότητα της Ελλάδας παρά τις υψηλές αβεβαιότητες που μπορεί να προκαλούν οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.