Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στη Λάρισα αναμένεται να μεταβεί απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να δει την κατάσταση με τις πλημμύρες αλλά και να ανακοινώσει μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Η δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε τρεις ημέρες στην περιοχή έχει στόχο μια προσωπική επιτόπια αυτοψία αλλά και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων, ώστε να τρέξουν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για την ανακούφιση των πολιτών και την ταχεία δρομολόγηση αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν κρίσιμες υποδομές. 

Στις 19.00 θα κάνει δηλώσεις από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων. 

Σε δύο άξονες το πλαίσιο στήριξης τους

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο θα κινείται σε δύο άξονες. Αφενός στην κρατική αρωγή για τις άμεσες ανάγκες των πλημμυροπαθών (αντικατάσταση οικοσκευών κλπ), αφετέρου στα κονδύλια και τα μέσα που θα διατεθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν. Πιθανόν, δε, η εξειδίκευσή τους να γίνει από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες και σήμερα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να εκτιμηθούν και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, ενώ έχει ήδη ζητήσει πρόσθετη στήριξης της Ε.Ε. από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και αναζητά τη λήψη δανείου με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Τη Δευτέρα στον Έβρο

Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Έβρο και θα μεταβεί στην περιοχή της Δαδιάς, όπου θα παραστεί στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Πελαγία το οποίο είχε καταστραφεί από την πρόσφατη πυρκαγιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Εν αναμονή αποφάσεων για τη ΔΕΘ

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες η ημερομηνία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα (11/9) στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου και θα ανακοινωθεί στο μπριφινγκ. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή πάντως, είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο.

 

Παύλος Μαρινάκης: Δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δε θα μείνει κανένας αβοήθητος

Άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο 24ωρο, θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης όλων των ζημιών, γνωστοποίησε μέσω της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας πως είναι προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού να μην μείνει κανένας αβοήθητος. Οσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής.

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι εκφράζει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή της κυβέρνησης στους πολίτες που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν και δοκιμάζονται «σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που δεν έχει καταγραφεί ξανά στην ιστορία όπως λένε οι επιστήμονες. Αυτό που πέρασαν και συνεχίζουν και περνούν οι συμπολίτες μας δεν έχει προηγούμενο, άνθρωποι που για πολλές ώρες αγωνιούσαν και συνεχίζουν να αγωνιούν, δοκιμάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «όπως συνέβη στις προηγούμενες περιπτώσεις πολύ μικρής έκτασης έτσι θα συμβεί και τώρα, είναι μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, δε θα μείνει κανένας αβοήθητος, άμεσα θα ανακοινωθούν μέτρα προσωρινής και συνολικής στήριξης και αποκατάστασης όλων των ζημιών είτε αφορά υποδομές, είτε αφορά δρόμους, είτε αφορά γέφυρες, είτε αφορά αγροτικές εκτάσεις, αποζημιώσεις επαγγελματιών. Αυτό χρωστάει το κράτος, οφείλει να κάνει το κράτος, είναι κάτι πολύ δύσκολο είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα συμβεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για σπέκουλα και ανήθικη κριτική στις ένοπλες δυνάμεις όσον αφορά στις διασώσεις.

 

Οι εναέριες επιχειρήσεις ξεκίνησαν όταν δόθηκε σχετική άδεια υπογράμμισε ακόμα ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι οι κριτές του καναπέ θα ήταν οι πρώτοι που θα φώναζαν εάν κινδύνευε ένα αεροπλάνο. Συμπλήρωσε ότι είχε σταλεί προειδοποίηση στους κατοίκους, 2 μηνύματα την προηγούμενη μέρα, κι ότι είναι εντελώς διαφορετική η διαδικασία εκκένωσης στις πυρκαγιές από ότι στις πλημμύρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA