Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης | POOL PHOTO / EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Με βασικό στόχο της Ελλάδας την ενίσχυση των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο για μια κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1.5οC, προσέρχεται ο Πρωθυπουργός σήμερα στην 28η  Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην ανθεκτικότητα, ενώ θα κάνει ειδική μνεία στην προστασία πολιτιστικών μνημείων. Αναμένεται, δε, να εστιάσει στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας διεθνώς ως μία από τις κορυφαίες χώρες στον πλανήτη στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με έμφαση στον ήλιο και τον άνεμο. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι η φετινή εκπροσώπηση της χώρας μας στη Διάσκεψη είναι αναβαθμισμένη, ενώ  στο χώρο της COP28  υπάρχει ελληνικό περίπτερο, το οποίο θα εγκαινιάσει σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός. 

Επιδιώκοντας παράλληλα να αναδειχθεί στη Διάσκεψη το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι για τη χώρα μας η ενεργειακή μετάβαση δε περιορίζεται μόνο στις ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά επεκτείνεται στην αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, την ενίσχυση της βιομηχανίας για τη μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλών ρύπων, τις θαλάσσιες μεταφορές και  τα νησιά μας. 

Σε ειδική εκδήλωση στο ελληνικό περίπτερο σήμερα άλλωστε παρουσία και του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Κλιματική Αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του επόμενου ελληνικό νησιού GREco, οικοδομώντας σε ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα που όπως υπογραμμίζεται «επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στα νησιά και έχει αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας και την ποιότητα ζωής συμπολιτών μας».

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει από κοινού με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι το Συνέδριο «Our Ocean Conference», που στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει για το 2024 η χώρα μας και έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα. Η, δε, ομιλία του Πρωθυπουργού στην ολομέλεια της Συνόδου έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο.

Η Ελλάδα προσδοκά στη φετινή Διάσκεψη για το Κλίμα να γίνει αντιληπτή η ανάγκη δέσμευσης για φιλόδοξες δράσεις μείωσης εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή πριν και μετά το 2030, δεδομένου ότι τα νέα δεδομένα απαιτούν και πιο δραστικές λύσεις. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των συνεπειών της θα αποτελέσει χωριστό κεφάλαιο στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη, με αιχμή την άποψη ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις προς τις αναπτυσσόμενες  χώρες για σχετικές δράσεις θα πρέπει να εστιάζονται στις ιδιαίτερα ευάλωτες στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα στις μικρές νησιωτικές χώρες και στις λιγότερο αναπτυγμένες. Και αυτό, προκειμένου να αναπτύξουν οικονομίες κλιματικά ανθεκτικές και να μπορέσουν να αποτρέψουν, να μειώσουν και να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εξίσου σημαντικό όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η διασφάλιση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας των χρηματοδοτούμενων δράσεων και επομένως διαφάνεια και λογοδοσία για να υπάρχει εμπιστοσύνη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA