Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (08/01) στο δημαρχείο της Αθήνας, η συνάντηση του Δημάρχου Χάρη Δούκα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο.
Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν - μεταξύ άλλων - για τα θέματα της ανακύκλωσης και του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως «στην Αθήνα η προοδευτική συνεργασία ανέτρεψε τη δεξιά πολιτική» και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το εγχείρημα στον Δήμο Αθηναίων».
Για το ζήτημα της ταφής των απορριμμάτων και τον φόρο ταφής ανέφερε πως «ο φόρος ταφής επιβαρύνει με άδικο τρόπο τους Δήμους και τους πολίτες, γιατί εδώ και έξι χρόνια, στην Αθήνα, και γενικότερα στην Αττική, δεν έχει γίνει περιφερειακός σχεδιασμός, δεν έχει προχωρήσει η κυκλική οικονομία.
Αντίθετως, υπάρχουν σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων στην ανακύκλωση.»
Αναλυτικά η δήλωση Φάμελλου:
«Η επίσκεψή μας σήμερα στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμαρχο της Αθήνας, που τον ευχαριστώ για τη φιλοξενία, αποδεικνύει πρώτα απ' όλα την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να δώσει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της Αυτοδιοίκησης.
Πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι της χώρας πρέπει να αποτελέσουν το απαραίτητο κύτταρο για την επανεκκίνηση και της κοινωνικής και της οικονομικής λειτουργίας, αλλά και για την πρόοδο της χώρας μας.
Στην Αθήνα, επίσης, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε ότι η προοδευτική συνεργασία μπόρεσε να σταματήσει και να ανατρέψει τη δεξιά πολιτική. Άρα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το εγχείρημα στον Δήμο Αθηναίων, θα το παρακολουθούμε, θα είμαστε δίπλα, θα το στηρίζουμε ώστε να έχουμε συνέχεια καλύτερα αποτελέσματα.
Μας απασχόλησε όμως ιδιαίτερα και το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και του πρόσφατου ζητήματος που έχει προκύψει με τον φόρο ταφής.
Η Αττική, οι πολίτες της, οι Δήμοι αλλά και το περιβάλλον πληρώνουν σήμερα με κόστος δεκάδων -για να μην πω εκατοντάδων- εκατομμυρίων, την ανεπάρκεια και τα εγκληματικά λάθη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.
Γιατί ο φόρος ταφής ψηφίστηκε το 2021 καταργώντας την εισφορά και τη στρατηγική κυκλικής οικονομίας που είχε νομοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και επαναφέροντας ένα αναχρονιστικό μέτρο του 2012.
Ο φόρος ταφής επιβαρύνει με άδικο τρόπο τους Δήμους και τους πολίτες, γιατί εδώ και έξι χρόνια, στην Αθήνα, και γενικότερα στην Αττική, δεν έχει γίνει περιφερειακός σχεδιασμός, δεν έχει προχωρήσει η κυκλική οικονομία. Αντίθετως, υπάρχουν σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων στην ανακύκλωση.
Έτσι λοιπόν, και οι πολίτες και οι Δήμοι και το περιβάλλον πληρώνουν και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, αλλά και τα πολύ μεγάλα σκάνδαλα, τα οποία υπάρχουν στη διαχείριση απορριμμάτων και στην ανακύκλωση.
Αυτή η πολιτική χρειάζεται ριζική αλλαγή. Και εμείς θα συνεισφέρουμε με προτάσεις και στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στη Βουλή, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικές και περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικά ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις».
Δούκας: «Ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης για την κυκλική οικονομία»
Από τη μεριά του ο Χάρης Δούκας τόνισε την ανάγκη για «τη συγκρότηση ενός ρεαλιστικού οδικού χάρτη για την κυκλική οικονομία».
Αναλυτικά στη δηλώσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε:
«Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε για τα θέματα της αυτοδιοίκησης, με έμφαση στα θέματα της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Στη συζήτησή μας κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο χαράτσι, στην εξοντωτική αυτή απόφαση για τα οικονομικά των δήμων της Αττικής. Η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ ζητούν να δώσουμε την επόμενη χρονιά πάνω από 200 εκατομμύρια επιπλέον χρήματα ως τέλος ταφής και εισφορές για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία είναι παραδείγματα προς αποφυγήν στη χώρα μας. Είμαστε ουραγοί σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσουμε, με τόλμη και αποφασιστικότητα, με διαρκείς δράσεις και τη συγκρότηση ενός ρεαλιστικού οδικού χάρτη για την κυκλική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΔΣΝΑ, ζητάμε άμεση αναστολή της απόφασης. Ζητάμε, επίσης, να συζητήσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, και την άμεση εξυγίανσή του, και βεβαίως τη συγκρότηση ενός ρεαλιστικού οδικού χάρτη για να προχωρήσει στην πράξη η κυκλική οικονομία, με την τοπική αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή στα θέματα αυτά.
Μας αφορά οι πόλεις μας να είναι πράσινες, να είναι καθαρές και να έχουμε πολύ μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.