Μενού
πρόσφυγες
Πρόσφυγες από τη Συρία στα σύνορα | Giannis Papanikos/AP IMAGES
  • Α-
  • Α+

Με βασικό θέμα στην ατζέντα την αναστολή των διαδικασιών ασύλου μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Συρία συνεδριάζει στις 10 το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί από 17 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της γεωπολιτικής ρευστότητας μετά την πτώση Άσαντ και υπό το δεδομένο ότι αφενός δεν υφίστανται πλέον ο λόγος διεθνούς προστασίας από τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν όσοι έρχονταν στην Ελλάδα από το καθεστώς Άσαντ, αφετέρου όμως η διάδοχη κατάσταση στη Συρία δεν είναι ακόμα ομαλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα είναι «πάγωμα μέχρι νεοτέρας» στη χορήγηση ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται σε δομές της χώρας μας. Τα στοιχεία μιλούν για περίπου 9.500 άτομα που έως τώρα κρίνονταν εξ αντικειμένου πρόσφυγες. Τα δεδομένα, ωστόσο, πλέον έχουν διαφοροποιηθεί.

Εθελοντικές επιστροφές

Το καθεστώς που πρέπει να διέπει πλέον τους Σύρους που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη ή θα θελήσουν να μετακινηθούν προς τις χώρες της Ε.Ε συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο «διαπιστώθηκε η μεγάλη αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια για οριστικές εκτιμήσεις». Η συμφωνία που υπήρξε ήταν για την εκπόνηση ενός σχεδίου επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Το πρόβλημα βεβαίως για τον εν λόγω μηχανισμό είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη συνομιλητή στη Συρία η κατάσταση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ρευστή για αρκετό διάστημα.

Προς ώρας πάντως στην κυβέρνηση δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για ένα νέο μαζικό κύμα μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, καθώς οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες δηλώνουν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στη χώρα τους και εκείνοι που θέλουν να αποχωρήσουν από τη Συρία μοιάζει να είναι λίγοι. Με το κυρίαρχο ερώτημα όμως τι κυβέρνηση θα έχει την επόμενη μέρα η Συρία και αν θα καταφέρει μια ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση να παραμένει «κανείς δεν εφησυχάζει» όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Η πληροφόρηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι για κάποιον άμεσο κίνδυνο. Και βέβαια η διαχείριση περιόδων αυξημένων ροών της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες, μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους ότι θα υπάρχει μια σοβαρή αντιμετώπιση και αυτήν τη φορά. Αλλά, ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για ένα δυναμικό φαινόμενο.

Στο ΚΥΣΕΑ φυσικά θα επιχειρηθεί και μία συνολική προσπάθεια χαρτογράφησης της νέας κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, υπό τα δεδομένα που έχουν συλλέξει διπλωμάτες και υπηρεσίες ασφαλείας.

Εξοπλιστικά

Παράλληλα, το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ελληνική πυραυλική ασπίδα που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί έως το 2027, καθώς και τη σύσταση της διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών που θα συνεργάζεται στενά με την Πολιτική Προστασία.

Έγκριση πιθανότατα θα λάβουν και τα περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munition), ικανά να εντοπίζουν και να πλήττουν στόχους με ακρίβεια ακόμα και σε κινητές ή καλά προστατευμένες θέσεις.

Το ενδιαφέρον στρέφεται φυσικά και στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στις 6 το απόγευμα στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», όπου ο ίδιος αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα καυτά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να απαντήσει και στις χθεσινές «ρουκέτες» του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά από το ίδιο βήμα για «Πρέσπες του Αιγαίου» και διαγραφή του από τη ΝΔ επειδή κατά την άποψή του χαλάει τη σούπα «μετάλλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA