Μενού
mitsotakis_xristodoulidis
Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε μια κρίσιμη συγκυρία ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και με την κατάσταση στη Συρία απολύτως ρευστή, Κυριάκος Μητσοτάκης,  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να εκπέμψουν σήμερα από το Κάιρο ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Συρία στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Ενώ μέσω της 10ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου (12.30 ώρα Ελλάδος) οι ηγέτες θ’ αδράξουν την ευκαιρία να αναδείξουν τη στρατηγική σημασία του συγκεκριμένου τριμερούς σχήματος ως άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.  

Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι σαφές πως θα βρίσκεται η Συρία. Αφενός τους τρεις ηγέτες απασχολεί η αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα, αλλά και η προστασία των ελληνορθόδοξων και όλων των μειονοτήτων από το νέο καθεστώς. Αφετέρου Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με προσοχή τις δηλώσεις της Άγκυρας περί μίας επικείμενης συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με τη Συρία στα πρότυπα του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου αγνοώντας την κυπριακή ΑΟΖ, ως μια πιθανή προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο εκμεταλλευόμενη την επιρροή που ασκεί στη Συρία η Τουρκία.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης θα καταστήσουν σαφές ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που συνιστά κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και την Κύπρο. Εξ ού και έχουν θέσει ήδη προσωπικά το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν κάθε Τριμερούς άλλωστε υπογραμμίζεται η σύμπνοια επί της ανάγκης σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα μήνυμα που θα σταλεί εκ νέου στις κοινές δηλώσεις στον τύπου στις 14.20.

Και η Αίγυπτος άλλωστε έχει καταγγείλει με επιστολή της στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο, απορρίπτοντας τις τουρκικές προτάσεις για μία τουρκο-αιγυπτιακή συμφωνία, ενώ η συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου διεμβόλισε στην ουσία το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράλληλα, το Κάιρο είναι ξεκάθαρο ότι ανησυχεί για την ισχυρή επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Συρία, η δράση των οποίων συνιστά μέγιστη απειλή για την Αίγυπτο και παρακολουθεί με ενόχληση τους δεσμούς του Ταγίπ Ερντογάν με την οργάνωση.  

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι (στις 11.45) που θα προηγηθεί της Τριμερούς Συνόδου. Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας

Παράλληλα, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής αποτελεί ευκαιρία για να γίνει ένα ακόμα βήμα προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, όπου κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου Κοπελούζου, το έργο GREGY, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της E.E kai το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Αντικείμενο συζήτησης θα είναι και τα επόμενα βήματα για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στους σταθμούς LNG της Αιγύπτου, για την οποία ο σχεδιασμός αναδιαμορφώνεται ανάλογα με το χρόνο εκμετάλλευσης τους φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε- Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA