Μενού
SYRIZA-synedriasi
ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η μάχη για την κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσιπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε και στον κομματικό υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων. Οι ανακατατάξεις στην Κουμουνδούρου και η αλλαγή δυνάμεων στην ανθρωπογεωγραφία του κόμματος δημιουργούν μια Βαβέλ. Πέντε ώρες συνεδρίαζε η πολιτική Γραμματεια του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει σε τέσσερις υποψήφιους για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας και με πλέον ορατό το ενδεχόμενο της ψηφοφορίας για το ποιος θα λάβει το χρίσμα. 

Σύγκρουση με αφορμή την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου

Η διάσπαση των προεδρικών και οι αλλαγές στα στρατόπεδα των τάσεων έχουν πυροδοτήσει τις εξελίξεις. Στελέχη που κάποτε μοιράζονταν τις ίδιες απόψεις και είχαν κοινή γραμμή τώρα βρίσκονται απέναντι. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστα Ζαχαριάδη. Ένα πρόσωπο από την πλευρά της πάλαι ποτέ πλειοψηφίας που έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα σε οποια θέση και αν έχει αναλάβει. Ωστόσο ο επίσης «προεδρικός» -απο την ΡΕΝΕ - Διονύσης Τεμπονερας έφερε σήμερα στο τραπέζι μια πρόταση - έκπληξη. Εισηγήθηκε την υποψηφιότητα του γνωστού εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά, χωρίζοντας για ακόμη μια φορά τους «προεδρικούς» σε στρατόπεδα.

Πληροφορίες θέλουν την κίνηση Τεμπονέρα προμελετημένη. Είναι έκδηλη η δυσαρέσκεια, στους κόλπους των ανθρώπων που ήταν δίπλα στον Αλέξη Τσιπρα, για την ξεκάθαρη στήριξη από την πλευρά Ζαχαριάδη και άλλων συντρόφων τους προς την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου. Την  ώρα μάλιστα που -σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν σε εξέλιξη οι συσκέψεις των «προεδρικών» προς αναζήτηση υποψηφίου απέναντι στην Αχτσιόγλου και με το «πρέσινγκ» στον Σωκράτη Φάμελλο να ήταν συνεχές.

Η κατάσταση περιπλέκεται και απο το γεγονός πως πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Παππά να διάκεινται θετικά προς την υποψηφιότητα του  Κώστα Τσουκαλά, χαράσσοντας μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στον Κώστα Ζαχαριάδη μετά την επιλογή του να συνταχθεί με την Έφη Αχτσιόγλου

Ο ρόλος του Νίκου Φίλη

Η «ομπρέλα» του Ευκλειδη Τσακαλώτου δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις αλλά επιδιώκει και να τις διαμορφώσει. Η κατάθεση της υποψηφιοτητας του Νίκου Φιλη εκ μέρους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύεται ως μια κίνηση στρατηγικής ως απάντηση στο όνομα του Κώστα Ζαχαριαδη. Ούτε η «ομπρέλα» είδε με καλό μάτι ότι ο πρώην βουλευτής έχει ταχθεί ανοικτά υπερ της υποψηφιοτητας Αχτσιογλου. 

Οι ισορροπίες όμως διαταράσσονται και από το γεγονός ότι στο πλευρό του Νίκου Φίλη φέρεται να βρίσκονται ο Νικος Μπίστης αλλά και η Σία Αναγνωστόπουλου που στηρίζουν την Εφη Αχτσιογλου. 

Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα η «Ανοιχτή πόλη» , η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αθηναίων, έβαλε στη συζήτηση των υποψηφίων για τον Δήμο το όνομα της Όλγας Μπαλαούρα

Ωστόσο σήμερα φαίνεται πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μιας και θα συνεδριάσει εκ νέου η πολιτική Γραμματεία και όπως όλα δείχνουν ο εκλεκτός για τον δήμο θα προκύψει μετά απο ψηφοφορία των μελών του οργάνου. 

«Κλείδωσαν» οι περιφέρειες

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της πολιτικής Γραμματείας κλείδωσαν  οι υποψήφιοι για πέντε περιφέρειες. Οι Θόδωρος Γαλιατσάτος για την Ιονίων Νήσων, Σπύρος Δανέλλης για την Κρήτης, Απόστολος Γκλέτσος Στερεάς Ελλάδας, Γιάννης Στεφος Ηπείρου και Γεωργία Ζεμπιλιαδου στην Δυτική Μακεδονία που έχει και την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA