Μενού
skoyrletis-filis-tsakalotos
Τσακαλώτος - Σκουρλέτης - Φίλης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κάνοντας πράξη το τελεσίγραφο του για διαγραφές όσων θεωρεί ότι υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελακης απο την Νέα Υόρκη λίγο πριν τα μεσάνυχτα προχωράει στην διαγραφή των Σκουρλετη, Φιλη και Βίτσα παραπέμποντας τους στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος.

Η έξοδος από το κόμμα που έδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πανό Σκουρλέτη έφερε και την άμεση αντίδραση του κάνοντας λόγο για γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά ο κρωην Υπουργος είπε στο ΚΟΝΤΡΑ ότι «Ο κ.  Κασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα. Απορώ τι άποψη έχει ο κ.  Κασσελάκης για τα τελευταία πέντε χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μόλις ένα μήνα μέλος του κόμματος. Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει πού βρίσκεται και αν έχει καταλάβει πού έχει εκλεγεί». 

Για εκφυλισμό και γελοιοποίηση μιλάει και ο Νικος Φιλης βάζοντας ξανά το θέμα της διάλυσης στο τραπέζι και συμπληρώνει μιλώντας στο OPEN πως «το να «απολύει» σαν να είμαστε εταιρεία και αυτός ο CEΟ δεν είναι λειτουργία του κόμματος. Οι διαγραφές επιταχύνουν της εξελίξεις. Είναι "αρρωστημένος" αρχηγισμος αυτό που ζούμε».

 

Το κείμενο Κασσέλακη με καρφιά

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γράφει: «Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση - αλλά εμφανίζονται ως "Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ" κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ.  Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη. Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας

Κείμενο «Ομπρέλας»

Αφορμή για αυτές τις αιφνιδιαστικές διαγραφές  του Στέφανου Κασσελάκη, που από πολλούς θεωρούνται και αντικαταστατικές, πέρα από τα δημόσια πυρά των Σκουρλέτη και  Φιλη φαίνεται πως ήταν και η πρωτοβουλία τους από κοινού με τον Ευκλειδη Τσακαλώτο για την συλλογή υπογραφών κειμένου  «προβληματισμού στη βάση ιδεολογικής και πολιτικής συζήτησης που επιθυμούν να γίνεται στο κόμμα»  αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την στάση που θα τηρήσουν. Στόχος αυτού του κειμένου είναι  η πανελλαδική συλλογή υπογραφών και στη συνέχεια η διαμόρφωση του ώστε να κατέβουν στην εσωκομματική αρένα.

Στο κείμενο με κριτική διάθεση αναφέρουν πως «με πραξικοπηματικού χαρακτήρα αρχηγικές δηλώσεις, επιβεβαιώνεται η πρόθεση επανάληψης των ίδιων επιλογών, που μας έχουν ήδη οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα. Η νέα ηγεσία δεν ενεργεί σαν προεδρία, μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν κυριευτής μιας θέσης εξουσίας, που την προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από τον συλλογικό έλεγχο». Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι «η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς». Σε υψηλούς τόνους στρέφουν τα βέλη τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λεγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει».

Ορατή η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλέον ισχυρό. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο πλέον την αποχώρηση στελεχών απο το κόμμα υπάρχουν τα σενάρια για τον τρόπο και την στιγμή που θα υλοποιηθούν αυτές τις κινήσεις. Υπάρχουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που μιλούν και για ενέργειες «κατά μόνας» αλλά και εκείνα που εκτιμούν πως μια μαζική και συντεταγμένη αποχώρηση θα οδηγούσε σε ένα σίγουρο πολιτικό μέλλον. Βίτσας και Κουλογλου έδειξαν τον δρόμο προς τη δημιουργία νέου κόμματος. Δυο πρόσωπα κοντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που εδώ και καιρό έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Μάλιστα πολλοί πιστεύουν πως ο κ. Τσακαλώτος θα είναι ο επόμενος μετά τον Στέλιο Κουλογλου που θα προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση. Όλα βέβαια μελετούνται με τον ίδιο να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Όπως και να έχει στελέχη της «Ομπρέλας» λένε σε συνομιλητές τους πως το πιο πιθανό είναι να υπάρξει στην Κεντρική Επιτροπή η δημοσιοποίηση μιας απόφασης για συντεταγμένη έξοδο με επικεφαλής τον Τσακαλώτο. Βέβαια μια τέτοια κίνηση δεν συνιστά και μια ακόμη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Ολομέλεια. Η «ομπρέλα» ήδη μετράει δυο «απώλειες» που κατευθύνθηκαν προς την πλευρά Κασσελάκη οι κύριοι Μπάρκας και Ψυχογιός όποτε είναι πιο πιθανό να δούμε το μαρτύριο της σταγόνας. Δηλαδή τη δημιουργία νέου κόμματος που θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές και βουλευτές που πιθανόν θα ανεξαρτητοποιουνται σιγά σιγά.

Ο ρόλος της Αχτσιόγλου

«Η κ. Αχτσιόγλου δεν είναι «ομπρέλα», είναι ξεκάθαρο αυτό» είπε έντονα ο Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε για τις βολές που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος. Πράγματι η Εφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της κρατούν στάση αναμονής. Μπορεί να ασκούν κριτική και να διαφωνούν ωστόσο δεν δείχνουν να συμμερίζονται, προς το παρόν, τις σκέψεις διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλύτης των εξελίξεων όμως είναι οι διαγραφές στις οποιες προχώρησε ο κ. Κασσελακης. Αύριο αναμένεται τα στελέχη που πρόσκεινται στην Εφη Αχτσιογλου να πραγματοποιήσουν πανελλαδική συνδιάσκεψη για να οργανώσουν τις επόμενες  κινήσεις τους, αν και η στάση τους δεν είναι ενιαία μέχρι στιγμής. 

Σε αναβρασμό και οι ευρωβουλευτές - Η έκπληξη Κόκκαλη

Ο Στέλιος Κουλογλου αργά χθες το απόγευμα έπαιρνε το αεροπλάνο της επιστροφής στις Βρυξέλλες. Μπορεί να μην είναι μέλος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως Ανεξαρτητος θα συμμετέχει στις εργασίες των επιτροπών. Την ίδια ώρα που ο κ. Κούλογλου ταξίδευε η ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συσκέπτονταν. Πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχει προς ώρας άλλος Ευρωβουλευτης που θα τραβήξει τον δρόμο της αποχώρησης. Μάλιστα πρόσωπο που συμμετείχαν στην σύσκεψη μιλούσαν για την προετοιμασία και την συμμετοχή όλων των ευρωβουλευτών για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Πληροφορίες που θέλουν τον Πέτρο Κόκκαλη να τραβάει διαφορετικό δρόμο,  με στόχο ενα νέο κόμμα στα πρότυπα των «Πράσινων» δεν επιβεβαιώνονταν απο τις Βρυξελλες. Εντούτοις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Reader αποκάλυπταν πως ο κ. Κόκκαλης ήταν το πρόσωπο έκπληξη που πίεζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος πιστεύοντας στην δυναμική του, ένα σενάριο που όμως ναυάγησε. Οι εξελίξεις είναι πυκνές και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA