Μενού
apostolakis-kasselakis
Ευάγγελος Αποστολάκης, Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στα χαρακώματα βρίσκονται οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της πιο κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τον Στέφανο Κασσελάκη να θέτει εκτός Κουμουνδούρου στελέχη. Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και Φίλης (στους δυο τελευταίους ο Στέφανος Κασσελάκης, αργά χθες τη νύχτα, έδειξε την «πόρτα της εξόδου» από το κόμμα), κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», έχουν συντάξει ένα κείμενο, όχι πλατφόρμα όπως λένε χαρακτηριστικά, προβληματισμού στη βάση ιδεολογικής και πολιτικής συζήτησης που επιθυμούν να γίνεται στο κόμμα»  και με σκληρή γλώσσα καταφέρονται κατά της ηγεσίας Κασσελάκη αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση που θα τηρήσουν. Στόχος είναι η πανελλαδική συλλογή υπογραφών και στη συνέχεια η διαμόρφωση του ώστε να κατέβουν στην εσωκομματική αρένα.

Με κριτική διάθεση αναφέρουν πως «με πραξικοπηματικού χαρακτήρα αρχηγικές δηλώσεις, επιβεβαιώνεται η πρόθεση επανάληψης των ίδιων επιλογών, που μας έχουν ήδη οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα. Η νέα ηγεσία δεν ενεργεί σαν προεδρία, μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν κυριευτής μιας θέσης εξουσίας, που την προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από τον συλλογικό έλεγχο». Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι «η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς». Σε υψηλούς τόνους στρέφουν τα βέλη τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται ''όποιος διαφωνεί, να φεύγει''».

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλέον ισχυρό σενάριο με τις συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο όπως «πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δε θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Με πολλά στελέχη της «Ομπρέλας» να έχουν αναφερθεί στον δημόσιο διάλογο στα κενά που δημιουργήθηκαν με τις αλλαγές του καταστατικού επί Τσίπρα, που άφησαν τη χαραμάδα ακόμη και σε ένα μέλος του κόμματος μόλις ενός μηνός να αναλαμβάνει την ηγεσία όπως λένε χαρακτηριστικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν από το κείμενο οι βολές κατά αυτά των κινήσεων όπως σε αυτό το σημείο του κειμένου που περιγράφουν το δρόμο που οδήγησε «σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί "αδιαμεσολάβητα" την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

Αποχωρήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και νέα κόμμα

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο πλέον την αποχώρηση στελεχών από το κόμμα υπάρχουν τα σενάρια για τον τρόπο και τη στιγμή που θα υλοποιηθούν αυτές τις κινήσεις. Υπάρχουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που μιλούν και για ενέργειες «κατά μόνας» αλλά και εκείνα που εκτιμούν πως μια μαζική και συντεταγμένη αποχώρηση θα οδηγούσε σε ένα σίγουρο πολιτικό μέλλον. Βίτσας και Κούλογλου έδειξαν τον δρόμο προς τη δημιουργία νέου κόμματος. Δυο πρόσωπα κοντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που εδώ και καιρό έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Μάλιστα πολλοί πιστεύουν πως ο κ. Τσακαλώτος θα είναι ο επόμενος μετά τον Στέλιο Κουλογλου που θα προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση.

Όλα βέβαια μελετούνται με τον ίδιο να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Όπως και να έχει στελέχη της «Ομπρέλας» λένε σε συνομιλητές τους πως το πιο πιθανό είναι να υπάρξει στην Κεντρική Επιτροπή η δημοσιοποίηση μιας απόφασης για συντεταγμένη έξοδο με επικεφαλής τον Τσακαλώτο. Βέβαια, μια τέτοια κίνηση δε συνιστά και μια ακόμη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Ολομέλεια. Η «ομπρέλα» ήδη μετράει δυο «απώλειες» που κατευθύνθηκαν προς την πλευρά Κασσελάκη οι κύριοι Μπάρκας και Ψυχογιός όποτε είναι πιο πιθανό να δούμε το μαρτύριο της σταγόνας. Δηλαδή τη δημιουργία νέου κόμματος που θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές και βουλευτές που πιθανόν θα ανεξαρτητοποιούνται σιγά - σιγά.

Χαρακτηριστικά ήταν κα τα όσα σχολίασε τα ξημερώματα ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς που ανέφερε πως «περιμένω κι εγώ να διαγραφώ», έγοντας παράλληλα πως« Έχουμε ξεφτιλιστεί ως κόμμα εξαιτίας του κ. Κασσελάκη».

 

Ο ρόλος της Αχτσιόγλου

«Η κ.Αχτσιόγλου δεν είναι «ομπρέλα», είναι ξεκάθαρο αυτό» είπε έντονα ο Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε για τις βολές που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος. Πράγματι, η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της κρατούν στάση αναμονής. Μπορεί να ασκούν κριτική και να διαφωνούν ωστόσο δεν δείχνουν να συμμερίζονται, προς το παρόν, τις σκέψεις διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν λοιπόν των 9 μελών της «ομπρέλας» που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, υπάρχουν συζητήσεις και για τον Δημήτρη Τζανακοπουλο για το τι θα πράξει στο τέλος της ημέρας.

Σε αναβρασμό και οι ευρωβουλευτές – Η έκπληξη Κόκκαλη

Ο Στέλιος Κουλογλου αργά χθες το απόγευμα έπαιρνε το αεροπλάνο της επιστροφής στις Βρυξέλλες. Μπορεί να μην είναι μέλος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως Ανεξαρτητος θα συμμετέχει στις εργασίες των επιτροπών. Την ίδια ώρα που ο κ. Κούλογλου ταξίδευε η ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συσκέπτονταν. Πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχει προς ώρας άλλος Ευρωβουλευτης που θα τραβήξει τον δρόμο της αποχώρησης. Μάλιστα πρόσωπο που συμμετείχαν στη σύσκεψη μιλούσαν για την προετοιμασία και τη συμμετοχή όλων των ευρωβουλευτών για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Πληροφορίες που θέλουν τον Πέτρο Κόκκαλη να τραβάει διαφορετικό δρόμο,  με στόχο ένα νέο κόμμα στα πρότυπα των «Πράσινων» δεν επιβεβαιώνονταν από τις Βρυξέλλες. Εντούτοις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Reader αποκάλυπταν πως ο κ.Κόκκαλης ήταν το πρόσωπο έκπληξη που πίεζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία του κόμματος πιστεύοντας στη δυναμική του, ένα σενάριο που όμως ναυάγησε. Οι εξελίξεις είναι πυκνές και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA