Μενού
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Το μυστικό δείπνο Κασσελάκη - Γεροβασίλη στο Παγκράτι πυροδότησε μια σειρά από σενάρια για το μέλλον της σχέσης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν εξαιρετικό ανάμεσα τους ενώ δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, Παρασκευή (1/3), ή το Σαββατοκύριακο να κάνει περιοδεία στην Άρτα, εκλογική περιφέρεια της αντιπροέδρου της Βουλής.

Όπως όλα δείχνουν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης της έντασης με το βλέμμα, πάντα, στραμμένο στις κάλπες του Ιουνίου. Όλες οι πλευρές της Κουμουνδούρου κατανοούν ότι πρέπει να ρίξουν τους τόνους και να προχωρήσουν μπροστά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο την καλή συνεργασία της Γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, με τον διευθυντή του Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Καπνισάκη, αρχίζουν να επικρατούν σκέψεις για την παραμονή της στη θέση αυτή. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να υπήρξαν μέχρι αργά χθες το βράδυ συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Άγνωστος χ σε αυτό το σενάριο είναι τι θα γίνει με τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος, μετά την παραίτηση Τσίπρα, και να κρατήσουν τις ισορροπίες με την εκλογή Κασσελάκη. Έτσι η σχέση των δυο είναι εξαιρετική και σε περίπτωση που αποφασίσει η ηγεσία της Κουμουνδούρου να προχωρήσει σε αντικατάσταση ή αφαίρεση του ρόλου από τον αναπληρωτή γραμματέα μπορεί, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να επηρεάσει την παραμονή ή μη της γραμματέως του κόμματος.

Άλλωστε, οι στιγμές έντασης των τελευταίων 15 ημερών, μεταξύ Βασιλειάδη και περιβάλλοντος Κασσελάκη, μπαίνουν μεν στην εξίσωση αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα οδηγήσουν οι συζητήσεις στο τέλος. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δυο πλευρών, στο τραπέζι - εκτός από το όνομα του Θάνου Μωραΐτη για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ - έχει αρχίσει να ακούγεται και αυτό του Γιάννη Μπουρνούς.

Ο πρώην βουλευτής Λέσβου είναι ένα άτομο που τον εμπιστεύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και  μάλιστα στο Συνέδριο ήταν και η πρώτη φορά που ακούστηκε ότι εκείνος έγραψε την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι επέλεξε να επιτεθεί, από την τοποθέτηση του στο βήμα της συνεδρίασης, στον Αλέξη Τσίπρα.

Εντούτοις, το κλίμα μέσα στην Κεντρική Επιτροπή για τον κ. Μπουρνούς είναι θετικό αλλά δεν είναι εύκολο να αναγνώσει κάποιος αν θα συγκέντρωνε την επιθυμητή πλειοψηφία.

Πάντως, σε περίπτωση που τελικά πάμε σε ένα άλλο σχήμα από αυτό των Σβίγκου - Βασιλειάδη, η Ολυμπία Τελιδιορίδου ακούγεται για τη θέση της αναπληρώτριας γραμματέως του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόθεση από την πλευρά Κασσελάκη να πείσει τον Θάνο Μωραΐτη να αναλάβει γραμματέας. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Παππάς είναι θετικός προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχει αξία το γεγονός πως ο κ.Παππάς έχει δυναμική μέσα στην Κεντρική Επιτροπή και επομένως θα μπορούσε να στηριχθεί η υποψηφιότητα Μωραΐτη που θα σηματοδοτούσε τόσο τη διεύρυνση που επιθυμεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κεντρώο στίγμα που θέλει να αποτυπωθεί με τις επιλογές του.

Το όνομα του Θανάση Οικονόμου δεν έχει φύγει από το τραπέζι, όμως φαίνεται πιο πιθανό να αξιοποιηθεί στον στενό πυρήνα του προέδρου, χωρίς κάποιο θεσμικό ρόλο.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι ζυμώσεις κορυφώνονται, φαίνεται πως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ακούγονταν για αυτήν την Κυριακή, πηγαίνει πιο πίσω, θέλοντας να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αλλά και γιατί δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις αποφάσεις που αφορούν τα πρόσωπα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA