Μενού
syriza
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κοινού φορέα στην κεντροαριστερά, όπου θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνουν οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πρώην βουλευτές μαζί με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται στο να προτείνουν δημοψήφισμα όταν θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος για τη δημιουργία του κοινού φορέα.

Με το βλέμμα στις εκλογές του 2027, οι ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς είναι μεγάλες, ήδη από την επόμενη των ευρωεκλογών, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ένα κοινό μέτωπο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. 

Το ζητούμενο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να το κόμμα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ενδεχόμενη τέτοια κίνηση και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόταση που αναμένεται να καταθέσουν.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη φημολογία πως υπάρχουν επαφές του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Αριστερά, ενώ την ίδια στιγμή έχει τεθεί και επίσημα θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Άνοιγμα Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία «για προτάσεις νόμου στις οποίες συμφωνούμε» ενώ σχολίασε τις ευρωεκλογές λέγοντας πως είναι περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά fm», προανήγγειλε οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές στο κόμμα και προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα οδηγήσει τη ΝΔ σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Για τις μελλοντικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Προσκαλώ την κοινοβουλευτική ομάδα να συνεργαστούμε για προτάσεις νόμου στις οποίες συμφωνούμε. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου».

Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν ζητήματα που διαφωνούμε, όπως π.χ. στο σύμφωνο μετανάστευσης στην Ευρώπη. Υπάρχουν όμως και ζητήματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν τείνω χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ συνολικά. Εμείς συνεχίζουμε την στρατηγική μας για την ανανέωση».

Όσον αφορά στο σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Αριστεράς, είπε «όσο είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει συνεργασία με το μόρφωμα αυτό της Νέας Αριστεράς, είναι απαράδεκτο και ανήθικο να μην έχουν επιστρέψει τις έδρες. Δεν μπόρεσαν να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή και λένε ότι ‘είναι γελοίο που τους ζητάμε να επιστρέψουν τις έδρες'. Ο καθένας κρίνεται από τις αποφάσεις του. Νομίζω ότι θα κριθούν πολύ άσχημα από τον λαό». Για τις προτάσεις ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνουν και τη Νέα Αριστερά -όπως π.χ. του Διονύση Τεμπονέρα-, απάντησε: «Όποιος επιθυμεί τη Νέα Αριστερά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν εκφράζεται από τις αλλαγές που κάνουμε, είναι δικαίωμα του να επιλέξει άλλη πορεία, εμείς θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA