Στο χθεσινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας έγινε... του σαρδάμ, καθώς οι Ιταλοί δεν μπορούσαν με τίποτα να προφέρουν τα ελληνικά επώνυμα. Μου λένε ότι μέσα στο γεύμα και αφού έπαιρναν τον λόγο υπουργοί τον δύο κυβερνήσεων, ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας έπεσε σε γκάφα, καθώς αδυνατούσε να προφέρει το επώνυμο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Τσάφου. Ως ομιλητής είχε προηγηθεί ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, με τη Μελόνι να λέει εν είδει αστεϊσμού ότι «σιγά το δύσκολο όνομα Τσάφος. Την άλλη φορά θα σου δώσω τον Κεφαλογιάννη!". Και μετά όμως, πριν τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μελόνι, η κυρία που προσφωνούσε τους υπουργούς για τις υπογραφές διμερών συμφωνιών έσκισε τα επώνυμα του Τάκη Θεοδωρικάκου, του Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και του Κώστα Κυρανάκη (δεν ήταν και τόσο δύσκολο για Ιταλούς).
Η επιστροφή της Δόμνας
Δια ζώσης επέστρεψε χθες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μίλησε σε συνέδριο για το Δημογραφικό, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η κ. Μιχαηλίδου έχει επιστρέψει εδώ και μέρες στη δουλειά, ελάχιστο διάστημα μετά τη γέννηση του γιου της, πλην όμως σε συσκέψεις, τη συνεδρίαση του Υπουργικού ή παρουσιάσεις έμπαινε μέσω τηλεδιάσκεψης από το σπίτι της. Πλέον, επιστρέφει στα κανονικά της ωράρια, έστω και με την πρόβλεψη ωρών για να βλέπει τον μικρό της.
Η ελληνοτουρκική συνάντηση και το ΝΑΤΟ
Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας θα γίνει στην Άγκυρα, μέσα στο καλοκαίρι. Βεβαίως, ιδιαίτερη βιασύνη από μέρους του Μαξίμου δεν βλέπω και εντός του Ιουνίου μαθαίνω ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Από την άλλη, στις 24-25 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Χάγη, οπότε γεννάται το ερώτημα μήπως το ΑΣΣ αντικατασταθεί προς ώρας από μια ακόμα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο.
Ο Γεραπετρίτης στην Αττάλεια
Αύριο πάντως ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κι εκεί αναμένεται να έχει τετ-α-τετ με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν. Θεωρείται πιθανό πως θα συζητηθεί και το ζήτημα της συνάντησης των δυο ηγετών - μένει να δούμε αν θα βγει λευκός καπνός στην Αττάλεια.
Γκρίνια για τα… χωράφια
Στη ΝΔ πέρα από το θέμα της ακρίβειας έχουν να αντιμετωπίσουν και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά στα οικόπεδα των οικισμών της περιφέρειας. Οι βουλευτές της ΝΔ - κυρίως της επαρχίας - έχουν δεχθεί πολλά παράπονα από τους ψηφοφόρους που θεωρούν πως τα οικόπεδα τους θα καταλήξουν χωράφια εν μια νυκτί. Για το λόγο αυτό, οι κκ. Παπασταύρου και Ταγαράς θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση στους βουλευτές της ΝΔ την Τετάρτη ώστε να λυθούν απορίες και να μεταφερθούν τα κατάλληλα μηνύματα στην επαρχία.
Ένας φίλος από τα παλιά
Χθες στο Ζάππειο γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια λειτουργίας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, Πάνος Μυλωνάς που έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση για την ορθή οδηγική συμπεριφορά αλλά και στην πρόληψη οδικών ατυχημάτων. Παρών στην εκδήλωση, ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Άρι Βάτανεν που ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής το 1980-1981. Αργότερα εξελέγη ευρωβουλευτής και εργάστηκε για την προώθηση της ασφαλούς οδήγησης στην Ευρώπη. Όσο ήταν στην Ευρωβουλή συνδέθηκε στενά με τον Κωστή Χατζηδάκη όσο ο νυν αντιπρόεδρος ήταν μέλος του ευρωκοινοβουλίου. Πριν λοιπόν βρεθεί στην εκδήλωση τον ενημέρωσαν πως θα χαιρετίσει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τον οποίο όταν αντίκρυσε συνειδητοποίησε πως ήταν ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης. Οι δυο τους είχαν πολύ θερμή κουβέντα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για όταν το επιτρέψει το πρόγραμμα τους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.