Μενού
opadoi-aek
Οπαδοί στο γήπεδο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τη βούληση της Πολιτείας να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας που σχετίζονται με τους αθλητικούς χώρους - και όχι μόνο- στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων της Νέας Φιλαδέλφειας με τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τη διευρυμένη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των 4 «μεγάλων» ΠΑΕ, ο πρωθυπουρός ανακοίνωσε μία σειρά από νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΕ:

  • Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ.
  • Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για τον έλεγχο της εισόδου των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες «που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα». Ουσιαστικά, η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία που θα έχει την ευθύνη των ελέγχων.
  • Οργάνωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Ενδεχόμενη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών, ώστε η UEFA όχι απλά να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών. Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας τής UEFA.
  • Ενεργοποίηση καμερών μέσα στα γήπεδα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ωστόσο πως αν όλα αυτά δεν κριθούν επαρκή, «υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας».

Τέτοια μπορεί να είναι:

  • Το κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, στο πλαίσιο που υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
  • Το «ύστατο» μέτρο που δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA