Μενού
Υπουργικό Συμβούλιο
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου | Intime
  • Α-
  • Α+

Το σήμα της ανανέωσης που έδωσε ο χθεσινός δομικός αυτή τη φορά ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε αέρα αισιοδοξίας σε μία κρίσιμη καμπή της κυβέρνησης στα μισά της δεύτερης κυβερνητικής της θητείας.

Και σε 25 στελέχη που θα ορκιστούν στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο σίγουρα έφερε χαμόγελα (τουλάχιστον στους περισσότερους). Όπως σε κάθε ανασχηματισμό, ωστόσο, η δυσαρέσκεια και οι γκρίνιες δε λείπουν.

Ιδίως από όσους κοιμήθηκαν θεωρώντας ότι η ένταξή τους στην κυβέρνηση ήταν πιο κοντά από ποτέ και ξύπνησαν αντιλαμβανόμενοι ότι τους έφαγαν στη στροφή, αλλά και από εκείνους που ανέγνωσαν σε ένα βαθμό άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών ειδικά στο επίπεδο των Υφυπουργών.

Αποτελεσματικότητα και ταχύτητα το δίπτυχο Μητσοτάκη

Ζητούμενο για όλους πάντως και δη για τον Πρωθυπουργό είναι να ξεπεράσουν ενωμένοι τον κάβο και να βγουν από το καναβάτσο στο οποίο μοιάζουν να έχουν πέσει τόσο δημοσκοπικά όσο και με τα μαζικά συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών. Εξ ού και ο Πρωθυπουργός θα εκπέμψει στο σημερινό πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ηχηρό μήνυμα για αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξάλλου αυτός ήταν και ο στόχος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, με την ταυτόχρονη επίδειξη εμπιστοσύνης στη νέα γενιά.

Ο κύβος ερρίφθη. Η τράπουλα ανακατεύτηκε για τα καλά. Και έκαστος πλέον εφ’ ω ετάχθη. Αυτό θα είναι το βασικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα νέα και παλαιά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα αμέσως μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο, καλώντας άπαντες να ανεβάσουν ρυθμούς στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ώστε τα οφέλη να γίνουν αντιληπτά στους πολίτες και η κυβέρνηση να κριθεί στο τέλος της 4ετίας για τη συνέπεια λόγων και έργων. Ο ίδιος θα υπογραμμίσει εμφατικά ότι τα αιτήματα της κοινωνίας είναι πιεστικά και δε δικαιολογείται αδράνεια.

Φάκελοι με τρεις προτεραιότητες στους νέους Υπουργούς

Γι’ αυτό και οι 7 Υπουργοί που αναλαμβάνουν νέα χαρτοφυλάκια (Κ. Πιερρακάκης - Οικονομικών, Μ. Βορίδης - Μετανάστευσης, Χρ. Δήμας – Υποδομών & Μεταφορών,

Σ. Ζαχαράκη - Παιδείας, Γ. Κεφαλογιάννης – Πολιτικής Προστασίας, Δ. Μιχαηλίδου - Οικογένειας, Β. Κικίλιας - Ναυτιλίας), ο Σταύρος Παπασταύρου που εισήλθε εκ νέου στην κυβέρνηση με υπουργικά καθήκοντα Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κώστας Κυρανάκης, θα παραλάβουν - κατά πληροφορίες - στο Μέγαρο Μαξίμου φακέλους με τις τρεις βασικές προτεραιότητες ανά πεδίο αρμοδιότητας με την εντολή να «τρέξουν» με ρυθμούς αστραπής.

Οι μετακινήσεις άλλωστε καταδεικνύουν και τις απαιτήσεις που έχει ο κ. Μητσοτάκης από τους ίδιους αντικατοπτρίζοντας όπως θα πει και τις προσδοκίες της κοινωνίας για περισσότερα και γρηγορότερα. Ενώ εκτιμάται ότι η επίτευξη του διττού στόχου «αποτελεσματικότητα και ταχύτητα» θα κριθεί εν πολλοίς από τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ανάλογο γκάζι βεβαίως είναι δεδομένο ότι καλούνται να πατήσουν και οι 12 Υπουργοί που  διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους (Γ. Γεραπετρίτης ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας ΥΠΕΘΑ, θ. Λιβάνιος Εσωτερικών, Αδ. Γεωργιάδης Υγείας, Τ. Θεοδωρικάκος Ανάπτυξης, Ν. Κεραμεώς Εργασίας, Μ. Χρυσοχοΐδης ΥΠΡΟΠΟ, Γ. Φλωρίδης Δικαιοσύνης, Λ. Μενδώνη Πολιτισμού, Κ. Τσιάρας Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολ. Κεφαλογιάννη Τουρισμού, Δ. Παπαστεργίου Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Αμετακίνητοι εξάλλου δεν σημαίνει ακινησία, αλλά δυνατότητα ολοκλήρωσης όσων ξεκίνησαν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη σύγκρουση με χρόνιες παθογένειες του κράτους και εντέλει τη σύγκλιση της χώρας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Τον τόνο έδωσε ήδη από χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μετακομίζει από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνοντας την εποπτεία των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων ώστε μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο που θα ελέγχει την πορεία εκτέλεσης των στόχων στα κοινωνικά και θεσμικά υπουργεία να επιτύχουν τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.

«Αυτές τις ώρες έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε μπροστά, με σεμνότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα. Οι υποσχέσεις και οι καλές προθέσεις δεν μετράνε ιδιαίτερα τώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένες αλλαγές, συγκεκριμένο και χειροπιαστό έργο για την πατρίδα και την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει σε όλα αυτά ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης, που μετά τις επιτυχίες ψηφιοποίησης του κράτους μέσω του gov.gr και της θεσμοθέτησης ίδρυσης παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αναλαμβάνει όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «το δύσκολο έργο της σύνδεσης της οικονομικής πολιτικής και των δημοσιονομικών επιτυχιών της κυβέρνησης με την καθημερινότητα των πολιτών».

Τόπο στη νέα γενιά των 30 και 40

Πέραν της επιδίωξης του ολικού restart η ανθρωπογεωγραφία του ανασχηματισμού συμβολίζει και την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στη νέα γενιά και τη βούλησή του να της δώσει χώρο. Η γενιά των 30 και 40 έχει πλέον 20 εκπροσώπους στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε αυτούς ανήκουν μεταξύ άλλων: ο 42χρονος Κ. Πιερρακάκης, ο 37χρονος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που διατηρεί το δύσκολο έργο επικοινωνίας και υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου, ο 37χρονος Κώστας Κυρανάκης που θα δώσει μάχη για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ασφάλειας των τρένων, η 37χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει το βάρος αντιμετώπισης του προβλήματος της στέγης και του δημογραφικού περιμένοντας και η ίδια με λαχτάρα το πρώτο της παιδί, ο 41χρονος Γιώργος Κώτσηρας που αναλαμβάνει το φορολογικό κομμάτι της οικονομίας, ο 42χρονος Γιάννης Κεφαλογιάννης που πέφτει στη «φωτιά» λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και ο 44χρονος Χρίστος Δήμας που θα σηκώσει το βάρος του κρίσιμου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Θεόδωρος Λιβάνιος, Νίκη Κεραμέως, Σοφία Ζαχαράκη και Τάσος Χατζηβασιλείου συμπεριλαμβάνονται επίσης στην κατηγορία των 40+.

Για τους 13 νέους Υφυπουργούς ο Πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει ευκαιρίες κυρίως σε βουλευτές της ΝΔ (σύνολο 10) που είναι ταυτισμένοι με την πορεία της παράταξης. Ζυγίζοντας εκτός από την εμπειρία και τη στάση τους στα δύσκολα τόσο τις εσωκομματικές ισορροπίες όσο και γεωγραφικά δεδομένα.

Και όπως κάθε φορά έτσι και τώρα οι τεχνοκράτες έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην κυβέρνηση. Νίκος Τσάφος (Υφυπουργός Ενέργειας), Νίκος Παπαϊωάννου (Υφυπουργός Παιδείας), Αρίστος Δοξιάδης (Υφυπουργός Ανάπτυξης), διαθέτουν αναγνωρισμένα άριστες γνώσεις του αντικειμένου που τους ανατίθεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA