Μενού
mitsotakis davos.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός. | AP Photo/Markus Schreiber
  • Α-
  • Α+

Την ευκαιρία για εκπομπή πολλαπλών μηνυμάτων και στο εσωτερικό της χώρας ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, όπου η ΝΔ επιθυμεί να επιβεβαιώσει την πολιτική της κυριαρχία, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.  

Αφενός μιλώντας με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy» Ravi Agrawal για όλα τα κρίσιμα ζητήματα παγκοσμίως ανέδειξε την ισχυρή φωνή που έχει αποκτήσει η Ελλάδα στην Ευρώπη και μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω επιλέγοντας τους κατάλληλους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο. Αφετέρου μέσω της συνάντησής του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατέδειξε το γεγονός ότι με τον ίδιο στην ηγεσία της ΝΔ η χώρα αντιμετωπίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως ένας σημαντικός συνομιλητής και πρωταγωνιστεί πλέον τη διαμόρφωση των εξελίξεων στην Ε.Ε, όπως ο υπό αναθεώρηση προϋπολογισμός της που βρέθηκε στο επίκεντρο του τετ α τετ με την Πρόεδρο της Κομισιόν ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 1 Φεβρουαρίου. Αυτή η συνάντηση βεβαίως απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον και στον απόηχο των δύο διαψεύσεων του Πρωθυπουργού, για τις φήμες ότι σκοπεύει να διεκδικήσει ευρωπαϊκό αξίωμα.

Χώρα ελκυστική και με ηγετικό ρόλο η Ελλάδα

Ενώ με τις επαφές του με υψηλόβαθμα στελέχη παγκόσμιων εταιριών υψηλής τεχνολογίας και ενέργειας (όπως η Google και η Intel), έδωσε το σήμα της προσέλκυσης ακόμα περισσότερων επενδύσεων που συνεπάγονται και αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Επενδύσεις, που φρόντισε να υπογραμμίσει ότι καθίστανται εφικτές χάρη στην ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστική τη χώρα.

«Έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο ιστορικά προσπαθώντας να γίνουμε μέρος της Ευρώπης. Στη συνέχεια, ξοδέψαμε μια δεκαετία προσπαθώντας να παραμείνουμε στην Ευρώπη, και τώρα ήρθε πράγματι η ώρα να γίνουμε Ευρώπη. Και με το να γίνουμε Ευρώπη εννοώ πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλες τις σημαντικές συνιστώσες που εξετάζουμε. Επομένως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, βρίσκεται σε καλή θέση υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει σημαντικός πολιτικός ή γεωπολιτικός κίνδυνος για το ορατό μέλλον», ήταν μία από τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, στη συζήτηση γα την πράσινη μετάβαση, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και των Βαλκανίων, περιγράφοντας τους ενεργειακούς στόχους της χώρας ανάμεσα στους οποίους είναι η μετατροπή της μακροπρόθεσμα σε καθαρό εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό που διαθέτει και δη την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή

Στο μεταξύ, με τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης στη Μέση Ανατολή με φόντο και τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα (τελευταία και σε ελληνόκτητο πλοίο) να βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης στο Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από μία διαταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Όλοι μας ανησυχούμε αρκετά για το ενδεχόμενο μιας περιφερειακής κλιμάκωσης. Και, βέβαια, αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά και για το διεθνές εμπόριο γενικότερα, σε μια περίοδο που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Οποιαδήποτε διαταραχή στις γραμμές εφοδιασμού, φυσικά, μπορεί μόνο να κάνει αυτή την προσπάθεια, αυτή την παγκόσμια προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών, πολύ πιο περίπλοκη», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε το ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το γεγονός ότι η πολιτική αρχών της την έχει καταστήσει αξιόπιστο συνομιλητή όλων των εμπλεκόμενων. «Αποτελούμε έναν πυλώνα σταθερότητας σε ένα ασταθές μέρος του κόσμου. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον ρόλο για να προσφέρουμε κάτι καλό», τόνισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA