Μενού
mitsotakis davos.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός. | AP Photo/Markus Schreiber
  • Α-
  • Α+

Σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε στο Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Ελβετία.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στο πλαίσιο του νέου γύρου ευρωπαϊκών εκλογών θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων».

«Επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

mitsotakis
AP Photo/Markus Schreiber

«Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Μητσοτάκης: «Να γίνουμε πάροχος»

«Σας το λέω αυτό για να καταλάβετε την κατάσταση. Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα», διευκρίνισε στη συνέχεια.

mitsotakis
AP Photo/Markus Schreiber

Μητσοτάκης για αιολική ενέργεια

«Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά σημαντικών στο Νταβός, με ξεκάθαρο στόχο να επικοινωνήσει την θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA