Μενού
kasselakis-ahtsiogloy
Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Νέο ή νέα πρόεδρο αναμένεται να εκλέξουν οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή (24/09), όποτε θα γίνει ο β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου.

Στον α' γύρο ο κ. Κασσελάκης επικράτησε της Έφης Αχτσιόγλου με διαφορά περίπου 9 μονάδων, ενώ αρκετά ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιοι και πώς ψήφισαν τους δύο υποψήφιους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Alpha, στη βόρεια Ελλάδα παρατηρήθηκε μία ευκολότερη επικράτηση της πρώην υπουργού Εργασίας έναντι του συνυποψηφίου της, ενώ στο νότιο κομμάτι της χώρας παρατηρήθηκε «ανάποδη» εικόνα.

Τα προπύργια των δύο υποψηφίων

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, στη δυτική Αθήνα, όπου «κατέβηκε» υποψήφια η κα Αχτσιόγλου, ο Στέφανος Κασσελάκης επικράτησε με μία διαφορά –περίπου– 826 ψήφων. Αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα προπύργια του υποψήφιου, που έκανε προεκλογικό αγώνα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η περίπτωση της Άρτας, τόπος καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα, όπου πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης επικράτησε της κα Αχτσιόγλου με διαφορά 206 ψήφων (621 - 415). 

Στην Πέλλα, τόπος καταγωγής της Έφης Αχτσιόγλου, καταγράφηκε άνετη επικράτηση της πρώην υπουργού Εργασίας έναντι του κ. Κασσελάκη, με τη διαφορά των ψήφων να ανέρχεται στις 800 (1.528 έναντι 753). 

«Ντέρμπι» καταγράφηκε, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, όπου παρόλο που η κα Αχτσιόγλου είχε σχέση με τη νομαρχία και σπούδασε, ο Στέφανος Κασσελάκης επικράτησε εκ νέου με διαφορά 200 ψήφων. Μεγάλη διαφορά, που ανέρχεται στις 700 ψήφους υπέρ του κ. Κασσελάκη, παρατηρήθηκε στον νομό Χανίων, όπου ο νέος υποψήφιος έλαβε 1.489 ψήφους ενώ η κα Αχτσιόγλου 757 ψήφους.

Τι λένε οι δημοσκόποι για τη μάχη Αχτσιόγλου - Κασσελάκη

Σειρά δημοσκόπων και ειδικών έδωσαν σήμερα τη γνώμη τους για τους παράγοντες που θα κρίνουν τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, και εκτίμησαν τις πιθανότητες των υποψήφιων Κασσελάκη Αχτσιόγλου.

Σε πρωινή εκπομπή του Action24, ο υπεύθυνος ερευνών της εταιρίας δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, εκτίμησε πως μείζονα ρόλο στην έκβαση των εκλογών θα παίξει το αν η σύνθεση της εκλογικής βάσης θα αλλάξει από τον πρώτο έως τον δεύτερο γύρο.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν είμαστε σίγουροι αν όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή θα ψηφίσουν και τη δεύτερη. Εγώ πιστεύω ότι θα ψηφίσουν με το κριτήριο που είχαν την πρώτη Κυριακή».

Η τελική εκτίμησή του, αν και όχι καταληκτική, στράφηκε συντηρητικά υπέρ της νίκης Κασσελάκη. «Μέχρι να ανοίξει η κάλπη, ένα αποτέλεσμα μπορεί να γυρίσει. Ωστόσο, στην πολιτική η δυναμική, κακά τα ψέματα, φέρνει δυναμική».

Σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα, αν και κανείς δεν μπορεί να εκφέρει ξεκάθαρη γνώμη ακόμα, το προβάδισμα των 9 ποσοστιαίων μονάδων που εξασφάλισε ο Στέφανος Κασσελάκης επί της Έφης Αχτσιόγλου κατά τον πρώτο γύρο δεν θα υποχωρήσει εύκολα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.