Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο στα Τέμπη κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023.
Ψήφισαν 297 (απουσίασαν οι Ασπιώτης και Αυλωνίτης, ενώ ο Τριαντόπουλος δεν είχε δικαίωμα ψήφου). Έγκυρα 295. Άκυρα δύο. Λευκά δύο. Υπέρ ψήφισαν 277 βουλευτές. Κατά της πρότασης ψήφισαν 12 βουλευτές. Παρών ψήφισαν τέσσερις.
Υπενθυμίζεται πως κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση για προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο που παραιτήθηκε νωρίτερα από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Κατόπιν της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο προεδρεύων της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε (και το Σώμα ενέκρινε) ότι δίδεται αρχικώς προθεσμία δύο μηνών, από την ημέρα της συγκρότησή της, στην προκαταρκτική επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της.
Η Επιτροπή θα αριθμεί 27 μέλη, εκ των οποίων τα 14 θα είναι από την ΚΟ της ΝΔ και τα υπόλοιπα 13 μέλη θα προέρχονται αναλογικώς κατά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης (δηλαδή τρία μέλη από το ΠΑΣΟΚ, δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΚΚΕ και ένα μέλος από την Ελληνική Λύση, την Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, την Νίκη και τους «Σπαρτιάτες»), καθώς και ένα μέλος από τους ανεξαρτήτους βουλευτές.
Κατά το Σύνταγμα (άρθρο 86), το πόρισμα της Επιτροπής εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σήμερα η πρόταση δυσπιστίας
Κοινή πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί σήμερα από τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση θα υποβληθεί στο προεδρείο της Βουλής κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που έχουν ζητήσει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση δυσπιστίας θα έχει τις υπογραφές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Το αρχικό κείμενο διαμόρφωσε η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ γίνονταν συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων για τις προσθήκες και την τελική του διαμόρφωση.
Από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι «Εδώ και έναν μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανταποκρινόμενος στην απαίτηση της κοινωνίας, έχει υποστηρίξει την αναγκαιότητα κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της απονομιμοποιημένης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Η θέση μας ήταν και είναι σταθερή πως η πρόταση πρέπει να κατατεθεί από τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ΝΔ».
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν την Τετάρτη κατατίθεται η κοινή πρόταση δυσπιστίας «εναντίον της κυβέρνησης του εγκλήματος των Τεμπών, του σκανδάλου των υποκλοπών, της αισχροκέρδειας, των καρτέλ, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.
Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθεί η πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση, για να απολογηθεί και να λογοδοτήσει ο κ. Μητσοτάκης, όπως απαιτεί ο ελληνικός λαός».
Υπενθύμιζαν την αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου από το βήμα της Βουλής, ότι «η παραμονή της κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα και την παλλαϊκή αντίδραση της κοινωνίας στα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου».
Σημειώνουν τέλος ότι «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κληθεί να δώσει λύση στη δυστοπία που έχει φέρει ο κ. Μητσοτάκης στη χώρα. Διέξοδος υπάρχει και είναι προοδευτική».
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: «Ο άνθρωπος που έχασα στο τρένο»
- Τραγωδία στο Ελευθέριος Βενιζέλος: Νεκρή γυναίκα μετά από τραυματισμό στη σκάλα του αεροπλάνου
- Τέμπη: H μητέρα του μηχανοδηγού Σπύρου Βούλγαρη μιλά για πρώτη φορά - «Το παιδί μου λοιδορήθηκε»
- Ξέσπασε η Δανάη Παππά: «Με έπαιρναν τηλέφωνο να ρωτήσουν πόσο καιρό έχω ακόμα - Δηλαδή κάπου ώπα»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.