Ως αποκορύφωμα της πολιτικής εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών από την αντιπολίτευση ερμηνεύουν στην κυβέρνηση την επίσημη κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το επονομαζόμενο μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος, δηλώνοντας έτοιμοι να αποδομήσουν ένα προς ένα τα σημεία του «σαθρού» όπως το χαρακτηρίζουν κατηγορητηρίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου χρεώνει ευθέως στα κόμματα της αντιπολίτευσης - και δη στο ΠΑΣΟΚ - ότι ελλείψει αξιόπιστου αφηγήματος εκμεταλλεύονται τα ογκώδη συλλαλητήρια και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων για να πλήξουν την κυβέρνηση, με μοναδικό στόχο τη δική τους πολιτική επιβίωση και όχι την αποκάλυψη της αλήθειας. «Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Γι’ αυτό και δεν είχαμε κανένα λόγο να αποφύγουμε την Προανακριτική, ασχέτως αν δεν υιοθετούμε το περιεχόμενο της πρότασης», τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Κυβερνητικά στελέχη με νομικές γνώσεις διακρίνουν «δυσκολία» και «αμηχανία» στις διατυπώσεις της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κ. Τριαντόπουλο. «Μάθαμε από το ΠΑΣΟΚ κάτι το οποίο νομίζω δεν το χωρά η κοινή λογική: δια παραλείψεως συγκάλυψη», επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας τον τόνο. Και πρόσθεσε: «Δεν διαβάσαμε για καμία μαρτυρική κατάθεση, που να εμπλέκει τον κ. Τριαντόπουλο, δεν είδαμε κάποιο στοιχείο, αλλά μάθαμε για “ψυχική συνδρομή”».
«Δεν υπάρχουν συγκαλυπτικά στοιχεία»
Άλλες πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν δύο κρίσιμα δεδομένα στα οποία προσκρούει το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τότε Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ. Τις εκ του νόμου αρμοδιότητές του, οι οποίες αφορούσαν στην κρατική αρωγή. «Άρα ποιο ακριβώς καθήκον που του έχει ανατεθεί και περιγράφεται λεπτομερώς από το νόμο παραβίασε;» διερωτώνται. Και το «σκοπό» που απαιτεί η τεκμηρίωση του αδικήματος, καθώς η στοιχειοθέτηση της παράβασης απαιτεί απόδειξη «προσπορισμού παράνομου οφέλους για τον ίδιο ή τρίτο».
Κατά την κυβέρνηση «συγκαλυπτικά στοιχεία» δεν υπάρχουν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα σχολιάζουν δηκτικά πως «όταν μετακινούμαστε από τον αόριστο καταγγελτικό λόγο και τις βαρύγδουπες εκφράσεις στην υποχρέωση στοιχειοθέτησης της κατηγορίας της συγκάλυψης μέσω της ακριβούς περιγραφής μιας πράξης και συγκεκριμένων περιστατικών, φανερώνεται η αδυναμία των επιχειρημάτων και οι πραγματικοί στόχοι». Επαναλαμβάνουν δε εμφατικά πως είναι διαφορετική η επισήμανση διερεύνησης από τη δικαιοσύνη πιθανών λάθος χειρισμών στο πεδίο που ίσως έγιναν και οφείλονται στο πρωτόγνωρο μέγεθος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και την ανάγκη ταχείας λήψης αποφάσεων σε μεγάλο εύρος, και εντελώς διαφορετική η βαρύτατη μομφή ότι οι ενέργειες έγιναν με δόλο για συγκάλυψη.
Ως απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να δουν όλες οι πτυχές της υπόθεσης το φως από τις αρμόδιες ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου και η ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του Χρήστου Τριαντόπουλου από τη θέση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την έναρξη των εργασιών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα τον ερευνήσει, ώστε να διευκολύνει το έργο της.
Τριαντόπουλος: «Αυθαίρετες εικασίες οι σε βάρος μου κατηγορίες»
Ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος αποκρούει τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ως «αυθαίρετες εικασίες» οι οποίες κινούνται «εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής», δηλώνοντας πως θα είναι ενεργά παρών «για την αποκατάσταση της αλήθειας, στηριζόμενος στη λογική, στις αποδείξεις και στα γεγονότα».
«Η παρουσία μου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πεδίο του δυστυχήματος, ημέρες μάλιστα μετά από το τραγικό δυστύχημα, και οι αυθαίρετες εικασίες σχετικά με τους λόγους της, σήμερα χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικούς λόγους, ως πειστήριο μιας υποτιθεμένης, και στην πραγματικότητα ανύπαρκτης, "συγκάλυψης". Υπονοείται, δε, ότι η Κυβέρνηση και τα στελέχη της δρούσαν με δόλο, προκειμένου να "συγκαλύψουν" απροσδιόριστες παράνομες δραστηριότητες, και ακαθόριστους ενόχους. Ποιους, και γιατί; Άγνωστον», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ξεκαθαρίζει, δε, ότι δική του αρμοδιότητα βάσει του χαρτοφυλακίου του ήταν η οργάνωση της κρατικής βοήθειας και στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και η ενημέρωση για την πρόοδο των ενεργειών στο πεδίο «χωρίς παρέμβαση στο έργο των υπηρεσιακών και επιχειρησιακών παραγόντων» που είχε ήδη ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.