Ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθεί εντέλει η νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναβιώνουν ήδη τον παλαιό διπολισμό στο πολιτικό σκηνικό. Η μετωπική σύγκρουση - που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα και μαίνεται με την ίδια ένταση - μπορεί να έχει ως αφορμή την τροπολογία της Χαριλάου Τρικούπη για την υπαγωγή του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά υποκρύπτει και την πολιτική στρατηγική αμφότερων των «μονομάχων».
Ανομολόγητος κοινός παρανομαστής διατήρησης της σφοδρής αντιπαράθεσης συνιστά η γνώση ότι ο διπολισμός συσπειρώνει δυνάμεις και ενισχύει τους δύο πόλους αποδυναμώνοντας τους υπόλοιπους. Αυτό που τους χωρίζει βεβαίως είναι η φιλοσοφία και φυσικά η στόχευση.
Το μεν Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να καταδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αδυνατεί να αποτελέσει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα. Συνεπώς να πείσει και εξ αντανακλάσεως ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει η μοναδική δύναμη σταθερότητας, με απτό σχέδιο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση της χώρας σε όλα τα επίπεδα.
Ο, δε, Νίκος Ανδρουλάκης είναι σαφές ότι επιχειρεί να αποδομήσει την κυβερνητική πολιτική ώστε να «σηκώσει» ακόμη περισσότερο «κεφάλι» το ΠΑΣΟΚ και να επαναπροσεγγίσει κεντρώους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν από την παράταξη στηρίζοντας στις εκλογές του 2019 και του 2023 τη ΝΔ.
Το pressing της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ
Στη στρατηγική της κυβέρνησης πάντως εντάσσεται και η προσπάθεια ανάδειξης των κοινών στοιχείων του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ού και οι χθεσινές νέες βολές του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς επί Νίκου Ανδρουλάκη γίνεται όχι “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” - είναι πολύ ήπιος ο χαρακτηρισμός. Επιστρέφει σε εποχές ακραίου λαϊκισμού», που ήρθαν να προστεθούν στις κυβερνητικές κατηγορίες για μίμηση των ανύπαρκτων «λεφτόδεντρων» και πυρά περί πρότασης η υλοποίηση της οποίας θα τίναζε στον αέρα το ΕΣΥ μέσω της δυνατότητας άμεσης αποχώρησης 7.700 γιατρών και νοσηλευτών δια της εξαγοράς 12 ετών ασφάλισης.
Το pressing από Ηρώδου του Αττικού και Πειραιώς άλλωστε εκτιμάται ότι αποδίδει, καθώς χθες προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όταν η δήλωση της Υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Άννας Διαμαντοπούλου στον ΣΚΑΪ 100.3 ότι: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι 7.500 θα φύγουν. Είναι ψευδές. Υπάρχει ένας αριθμός πιθανόν γύρω στους 2.000. Αλλά πρέπει να σας πω ότι γενικώς οι γιατροί δεν είναι θετικοί. Οι γιατροί θέλουν να μείνουν μέχρι τα 70», πυροδότησε αιχμές κυβερνητικών στελεχών περί διαφορετικών γραμμών στο ΠΑΣΟΚ. Η ίδια οδηγήθηκε σε διευκρινιστική δήλωση περί μη αναδρομικότητας της προτεινόμενης ρύθμισης και αιχμές για «επικοινωνία της ατάκας», ενώ προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή και αμφότεροι επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν σχόλια περί συνάντησης με στόχο την εκπομπή ενιαίας φωνής της παράταξης.
«Δεν είναι λογική να νομοθετείς με βάση ένα τεφτέρι ή με κάτι που έχεις στο μυαλό σου και ούτε καν να έχεις κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό. Αυτό δεν παραπέμπει σε σοβαρό κόμμα. Απλά έχουμε έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Realfm.
Οι 5 λόγοι που τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε σε απορρύθμιση του ΕΣΥ
Την ίδια ώρα, αρμόδια στελέχη κοινωνικής ασφάλισης εξηγούσαν τους 5 λόγους που η επίμαχη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε σε μαζική φυγή 7.700 υγειονομικούς από τα νοσοκομεία, συνεπώς στην απορρύθμιση του ΕΣΥ.
- Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ αν και δεν δίνει αναδρομική υπαγωγή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), το περιεχόμενό της συνδυαστικά με το άρθρο 62 του ν. 2084/1992, θα παράσχει το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου από τους ενδιαφερόμενους για συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με τις διατάξεις περί ΒΑΕ. Η εξαγορά γίνεται για κάθε μήνα με 3,60% επί του κατώτατου μισθού, άρα με ένα ποσό γύρω στα 4.302 ευρώ, (που μάλιστα θα μπορούσε να παρακρατηθεί από την σύνταξη) θα ήταν δυνατή η εξαγορά 12 ετών ασφάλισης και οι ενδιαφερόμενοι να αποχωρήσουν άμεσα από το ΕΣΥ.
- Η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και οι ευνοϊκοί όροι εξαγοράς χρόνων ασφάλισης θα οδηγούσε ένα σημαντικό τμήμα του υφιστάμενου προσωπικού να αξιοποιήσει το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης και να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης στα 62 έτη.
- Όσοι έχουν γεννηθεί έως το 1962 θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως με πλήρη σύνταξη και όσοι έχουν γεννηθεί το 1963 ή το 1964 με μειωμένη σύνταξη.
- Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΛΚ ο αριθμός των πιθανών αποχωρήσεων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό) υπολογίζεται σε περίπου 12.200 άτομα εντός των επόμενων 2 ετών, καθώς είναι άτομα άνω των 60 ετών, εκ των οποίων περίπου 7.700 άτομα θα μπορούσαν να αποχωρήσουν άμεσα καθώς είναι άνω των 62 ετών. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές και συντάξεις, ποσό το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί από την περικοπή άλλων δαπανών.
- Με το νέο πλαίσιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η τροπολογία θα αποστερούσε ανθρώπους από τα δημόσια νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες του ΕΣΥ και θα τους μετέφερε στην ελεύθερη αγορά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.