Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής χθες (18/02) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί οξύτατη αντιπαράθεση με αφορμή την δικαστική έρευνα για τα Τέμπη, τον θάνατο του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, γιου της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και την ανάρτηση της μητέρας του.
Την αντιπαράθεση πυροδότησε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, είπε ότι μετά την αποκάλυψη του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου, πληθαίνουν τα ερωτήματα στην ελληνική κοινωνία, ερωτήματα όπως «τι συσχέτιση μπορεί να υπάρχει με την εντολή που είχε λάβει για την έρευνα των καταγγελιών συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για το έγκλημα των Τεμπών;».
Η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη υπήρξε οξύτατη. Ο υπουργός κατηγόρησε τον κ. Φάμελλο και όσους διατυπώνουν ανάλογους υπαινιγμούς για «άθλια και κατάπτυστη ρητορική».
«Η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται και ζητάει απαντήσεις μετά την αποκάλυψη του θανάτου του γιου της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, που αγνοούνταν πάνω από ενάμιση μήνα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και προσέθεσε:
«Τώρα τα ερωτήματα πληθαίνουν από την ελληνική κοινωνία, τίθενται και σε εμάς και οφείλουμε να τα μεταφέρουμε εδώ, στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ερωτήματα που προκύπτουν και από την ανάρτηση της μητέρας του θύματος. Γιατί αναφέρεται σήμερα η μητέρα του θύματος στους υπεύθυνους του θανάτου του γιου της; Γιατί είχε βιαστεί η κ. Αδειλίνη και είχε τοποθετηθεί αποκλείοντας κάθε συσχέτιση με τα καθήκοντα; Τι συσχέτιση μπορεί να υπάρχει με την εντολή που είχε λάβει για την έρευνα των καταγγελιών συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για το έγκλημα των Τεμπών;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτει μόνο ερωτήματα, γιατί δεν είναι σαν τον κύριο Πρωθυπουργό «ο οποίος βιάζεται να κάνει και τον ανακριτή και τον εισαγγελέα και τον δικαστή».
«Δυστυχώς, άκουσα τον κ. Φάμελλο να αναπτύσσει μια άθλια ρητορική, κατάπτυστη. Και αρχίζω και αναρωτιέμαι, πόσο πια μπορούν να γίνουν ανεκτά αυτά τα πράγματα, αυτοί οι υπαινιγμοί, αυτές οι δήθεν υπόνοιες», αντέδρασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και επέμεινε:
«αυτήν τη στιγμή διενεργείται ό,τι πρέπει να διενεργηθεί σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει ένας θάνατος: Ιατροδικαστική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει νεκροτομή, τοξικολογικές εξετάσεις. Γίνονται όλα αυτά. Τι υπόνοιες αφήνετε; Υπάρχει όριο στην κατρακύλα σας; Αφού έχετε δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία με αυτές τις ανυπόστατες θεωρίες, τις απολύτως αβάσιμες, τις μη ερειδόμενες στο πραγματικό, σε κανένα πραγματικό περιστατικό».
Η ένταση κλιμακώθηκε με τις παρεμβάσεις, από το βουλευτικό έδρανο, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία.
«Είσαστε σε δύσκολη θέση», φώναξε στον υπουργό Επικρατείας ο κ. Καζαμίας.
«Είμαι εγώ σε δύσκολη θέση, απέναντι στους χυδαίους…», απάντησε ο Μάκης Βορίδης.
«Ναι», επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Αφήστε τα «ναι» τα ανόητα, κύριε. Αφήστε τα «ναι». Αν έχετε να πείτε κάτι και είστε και λεβέντης και περήφανος, σηκωθείτε να μας το πείτε, που ξέρετε ότι έχει γίνει δολοφονία από την Κυβέρνηση. Δεν ντρέπεσαι λιγάκι; Δεν ντρέπεσαι λίγο;», είπε ο Μάκης Βορίδης.
«Δεν θα κάνετε χαρακτηρισμούς τέτοιου τύπου εδώ μέσα», σύστησε η προεδρεύουσα Όλγα Γεροβασίλη.
Κόντρα Βορίδη - Κωνσταντοπούλου και παρέμβαση Γεωργιάδη
Στη συζήτηση παρενέβη και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Κύριε Βορίδη, πρώτα απ’ όλα, δεν θα ξαναπευθυνθείτε σε Βουλευτή –όχι μόνο της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά συνολικά σε Βουλευτή- με αυτό το νταηλίκι: «Αν είσαι λεβέντης», «αν είσαι λεβέντης». Σε ποιον μιλάτε; Απευθύνεστε στον Κοινοβουλευτικό μας Εκπρόσωπο και του λέτε «αν είσαι λεβέντης»; Πού βρίσκεστε; Εμείς είπαμε «όχι στα νταηλίκια», «όχι στους νταήδες» και το εννοούμε με όλους τους τρόπους!», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Είναι οπωσδήποτε μία απολύτως άξια διερεύνησης σύμπτωση να εξαφανίζεται το παιδί της μοναδικής εισαγγελικής λειτουργού, οχτώ μέρες αφού καλούνται σε απολογία τα στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών, κύριε Βορίδη. Σήμερα η λειτουργός αυτή, η οποία από χθες, δυστυχώς, γνωρίζει ότι το παιδί της δεν βρίσκεται πια στη ζωή -και υποθέτω ότι μάλλον το γνωρίζει καιρό, το διαισθάνεται- έκανε μία ανάρτηση στην οποία έχει τη φωτογραφία του παιδιού της και λέει: «Στην υγειά σας, είμαι ο Βασίλης που ψάχνατε. Εγώ με τη χάρη του Θεού βρήκα τον παράδεισο και βλέπω τον Χριστό που τόσο αγαπώ. Εσείς που με πετάξατε στα βουνά με τα άγρια ζώα, καθώς και το κακόψυχο αφεντικό σας, άραγε, τι τέλος θα έχετε;». Εσείς αυτά τα θεωρείτε άξια παρασιώπησης; Γιατί εμείς τα θεωρούμε ως πάρα πολύ σοβαρά», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Απέναντι σε όλες τις εξυφάνσεις, τις εξιστορήσεις, τα υπονοούμενα, τις αθλιότητες, να ξέρετε ότι υπάρχει πια και ένα όριο», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και συνέχισε:
«Έχουμε ακούσει ότι συγκαλύπτουμε μια υπόθεση, δήθεν για να μην αποκαλυφθεί κάποιος, τον οποίο δεν τον ξέρουμε, με τον οποίο έχουμε κάποια σχέση, την οποία δεν τη γνωρίζει κανείς και για την οποία έχουμε ένα κίνητρο, το οποίο είναι ακατανόητο. Να συγκαλύψουμε κάποιον ένοχο στην υπόθεση των Τεμπών. Ρωτάμε επιμόνως ποιος είναι αυτός. Γιατί να τον συγκαλύψουμε; Ποια είναι η σχέση; Ξέρει κανείς να μας πει κάτι; Τι όφελος έχει η Κυβέρνηση και τι την ενδιαφέρει για να κάτσει να κάνει αυτήν την αθλιότητα, δηλαδή σε μία υπόθεση, σε μία τραγωδία, σε πενήντα επτά ανθρωποκτονίες, η Κυβέρνηση, εάν υπάρχει κάποιος που πρέπει να κριθεί ένοχος ή να κατηγορηθεί, να μην το θέλει; Ρωτάμε γιατί! Τίποτα! Τώρα, προσέξτε, στην αθλιότητα αυτή προστέθηκε μία ακόμα. Ο υπαινιγμός –δεν το λέει ρητά, λέει, η κ. Κωνσταντοπούλου, υπονοείται- της δολοφονίας ενός αθώου ανθρώπου. Η κατρακύλα σας έχει όριο; Σταματάει κάπου; Υπάρχει κάποια στιγμή που σταματάτε αυτήν την αθλιότητα ή τη συνεχίζετε; Ή έχει κι άλλο; Ή θα ζήσουμε και άλλα τέτοια επεισόδια;».
«Γιατί επιμένετε να παριστάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ποιον λέμε ότι συγκαλύπτετε, ποιον λέμε ότι υποθάλπετε; Υποθάλπετε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή. Μην ξαναπείτε ότι δεν ξέρετε και δεν σας λέμε. Αυτούς υποθάλπετε και όλους τους συνεργούς τους», απάντησε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Σε σχέση με την εξαφάνιση –και πλέον με τον θάνατο- του γιου λειτουργού την οποία εσείς απομονώσατε, ως μοναδική αρμόδια με την παρέμβασή σας, εσείς παρεμβήκατε στη δικονομία και την καταστήσατε τη συγκεκριμένη λειτουργό μοναδική αρμόδια. Ρίξατε πάνω της αυτό το βάρος. Και όταν άσκησε τα καθήκοντά της καλώντας σε απολογία τους υπευθύνους του Υπουργείου Μεταφορών, υπηρεσιακούς προς το παρόν παράγοντες, εξαφανίσθηκε το παιδί της», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Αντιπολίτευση που οδηγεί στον «βούρκο», χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, όσα ανέφεραν Σωκράτης Φάμελλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να καταλαβαίνει σε πόσο μεγάλο βούρκο οδηγούν την Ελλάδα οι άνθρωποι που εργαλειοποιούν την τραγωδία του δυστυχήματος των Τεμπών, με προεξάρχουσα την κ. Κωνσταντοπούλου. Δυστυχώς, σήμερα είδα να έχει την ίδια γραμμή και ο κ. Φάμελλος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ως Αντιπρόεδρός της δεν ανέχομαι τέτοιου είδους συκοφαντίες, τη μια ημέρα να μας λέτε παιδεραστές, την άλλη λαθρέμπορους, την τρίτη δολοφόνους. Έ, έως εδώ επιτέλους!», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.