Μενού
june
Ιούνιος | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Ο Ιούνιος του 2023 είναι ο μήνας των επαναληπτικών εκλογών, ο μήνας που οι καλοκαιρινές ζέστες υπόσχονται να κάνουν την εμφάνιση τους, και τα πρώτα μουσικά φεστιβάλ δίνουν σουρεαλιστικό χρώμα στην Αθήνα, στους δρόμους της οποίας ακούς κάθε πιθανή γλώσσα από τα πλήθη των τουριστών που τη διασχίζουν. Ναι, αλλά πριν απ’ όλα αυτά, πως «γεννήθηκε» ο Ιούνιος; Πώς πήρε το όνομα του;

Ο Ιούνιος στη μυθολογία

Ο Ιούνιος (Junius, κατά το Ρωμαϊκό ημερολόγιο) πήρε το όνομά του από τη σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno. Η Ήρα, γνωστή ως θεά του γάμου και της γονιμότητας, έγινε γνωστή στη μυθολογία του δωδεκάθεου όταν ο Κρόνος την κατάπιε (!) φοβούμενος ότι θα σφετεριστεί την εξουσία του και στη συνέχεια, όταν ο Δίας έφτασε να μεταμορφωθεί σε κούκο (!) για να βρεθεί στο διάβα της και να την πείσει να υποταχθεί στο ερωτικό του ενδιαφέρον και να τον παντρευτεί.

Κατά μία διαφορετική εκδοχή, ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο, ένα αξιωματούχο που έγινε γνωστός για τις προσπάθειες του κατά τον 5ο αιώνα π.Χ, ώστε να θεμελιώσει τη Δημοκρατία στη Ρώμη, τον 5ο αιώνα π.Χ. Όταν ο βασιλιάς Νούμας Πομπίλιος αναμόρφωσε το Ρωμαϊκό Ημερολόγιο, ο Ιούνιος πήρε την έκτη θέση στο Ημερολόγιο, την οποία και διατηρεί μέχρι σήμερα.

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού στη λαογραφία

«Λιοτροπης» βαφτίστηκε, από το θερινό ηλιοστάσιο που συμβαίνει στο τρίτο δεκαήμερο του και αυτή είναι μια από τις δεκάδες ονομασίες που έχει πάρει ο Ιούνιος από τις τοπικές παραδόσεις. Σύμφωνα με αρκετά λαογραφικά κείμενα, οι ονομασίες του Ιουνίου ανά περιοχή τονίζουν τη σύνδεση του μήνα με την καρποφορία της γης.

Γι’ αυτό λοιπόν αποκαλείται και θεριστής (μήνας του θερισμού) αλλά και Αϊγιαννίτης, επειδή στις 24 Ιουνίου εορτάζεται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Η συγκεκριμένη γιορτή είναι συνδεδεμένη με το έθιμο του Κλήδονα, αλλά και με τις φωτιές που ανάβονται παραμονή της γιορτής. Από εκεί προέρχονται και τα προσωνύμια «Φανιστής» και «Ριζικάρης», αλλά και «Ριγανάς» επειδή εκείνη την ημέρα μάζευαν ρίγανη.

Δείτε επίσης: 

Το ΠΑΣΟΚ που έπαθε... ΣΥΡΙΖΑ, ο «άλλος» Τσίπρας και το όφελος της ΝΔ από τη μάχη των φόρων

Γιατί οι Βίκινγκς δεν λεηλάτησαν ποτέ την Κωνσταντινούπολη: Οι Ρως, το Υγρό Πυρ και οι Βάραγγοι

Η ημέρα που εξαφανίστηκε ο Δημήτρης Λιαντίνης – Η «αυτοθέλητη» πορεία προς τον θάνατο

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA