Μενού
marie curie
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Η Maria Sklodowska γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1867, ως το πέμπτο παιδί της οικογένειας. Ήταν εξαιρετική μαθήτρια αλλά δεν μπορούσε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο, εφόσον ήταν κορίτσι. Παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της, αλλά το 1891 αποφάσισε να ακολουθήσει την αδερφή της στο Παρίσι, για να σπουδάσει Επιστήμες στη Σορβόννη.

Ο Πιερ Κιουρί ήταν ένας σπουδαίος φυσικός, γνωστός για τις ανακαλύψεις και την ευρηματικότητά του. Η γυναίκα που έμελλε να τον παντρευτεί, τον γνώρισε το 1894, όταν ξεκίνησε τις σπουδές του πάνω στις μαγνητικές ιδιότητες του χάλυβα. Παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο και έκαναν δύο κόρες, την Irene και την Eva.

Στη Μαρί Κιουρί, οφείλουμε την ανακάλυψη της ραδιενέργειας. Το 1903, πήρε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον σύζυγό της Πιερ, με την επιστημονική δουλειά τους να οδηγεί σε νέους δρόμους για το άτομο και την ύλη. Ήταν η στιγμή που η ζωή τους άλλαξε για πάντα, αν και συνέχισαν να δουλεύουν σε κακές συνθήκες.

Το 1904, ο Κιουρί έγινε διευθυντής Φυσικής στη Σορβόννη, στήνοντας ένα μικρό εργαστήρι στο Πανεπιστήμιο. Δύο χρόνια μετά, σκοτώθηκε σε τροχαίο, στα 46 του χρόνια. Ήταν η ώρα να αναλάβει η Μαρί τη συνέχιση του έργου του, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα τις κόρες τους. Έγινε η πρώτη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ήταν μία τραυματική στιγμή για την ίδια, αλλά έπρεπε να συνεχίσει. Το 1911, έλαβε το Νόμπελ Χημείας και πλέον είχε στη διάθεσή της ένα τεράστιο εργαστήριο για να μελετά την ακτινοβολία, στην οποία είχε αφιερωθεί. Ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Ραδίου στο Παρίσι, εκεί όπου θα γνώριζε τον δεύτερο σύζυγό της, Frédéric Joliot.

Συμμετείχε σε αμέτρητα συνέδρια, ενώ η μελέτη της για τη ραδιενέργεια έγινε σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δυστυχώς το ράδιο ήταν δυσεύρετο. Το 1921, μία ομάδα Αμερικανών γυναικών συγκέντρωσε χρήματα για να αγοράσει ένα γραμμάριο ραδίου, για να το παραδώσει στην Κιουρί. Το 1922, έγινε μέλος της Ακαδημίας της Ιατρικής και αυτή η παγκόσμια αναγνώριση την ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ποτέ. Το 1934, υπό την επίβλεψή της, η Irene και ο Frederic ανακάλυψαν την τεχνητή ραδιενέργεια, αλλά η Μαρί δεν πρόλαβε να το δει. Πέθανε στις 4 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA