Μενού
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | Matt Dunham / Associated Press
  • Α-
  • Α+

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την επιτροπή επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στη δημόσια τηλεόραση τονίστηκε ότι από τους ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν, ζητήθηκε επείγουσα συνάντηση με το νέο διευθυντή του μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, για να συζητήσουν την τύχη των γλυπτών, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αποκτήθηκαν παράνομα.

Μάλιστα, στο σημείο βρέθηκε και η Βικτόρια Χίσλοπ, η γνωστή συγγραφέας και μέλος της βρετανικής επιτροπής.

Επιστολή για τα Γλυπτά

Η ίδια υπέγραψε μαζί με άλλους επιστολή προς τον νέο διευθυντή του μουσείου, με την οποία ζητούν συνάντηση για την επιστροφή των γλυπτών.

Για δύο αιώνες, το Βρετανικό Μουσείο και το Κοινοβούλιο υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα, με γραπτή άδεια από τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, όταν ζητήθηκε να παρουσιαστεί το έγγραφο, ο Έλγιν μπόρεσε να προσκομίσει μόνο μια ιταλική μετάφραση του πρωτοτύπου, το οποίο τώρα οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει.

Η επιτροπή ελπίζει ότι η νέα ηγεσία του Μουσείου «θα διορθώσει αυτή την ιστορική αδικία».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το σημείο κλειδί στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα. Αν δηλαδή θα πρόκειται για μόνιμη επιστροφή, δανεισμό ή κάτι άλλο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA