Μενού
Λαγάνα
Λαγάνα | (Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα, αφράτη και τραγανή λαγάνα. Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr.

Υλικά για τη λαγάνα

1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)

300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)

50 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί

1 κ.σ. κοφτή αλάτι

1-2 πρέζα/ες γερές ζάχαρη

100 γρ. σουσάμι.

Λαγάνα αφράτη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
  • Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.
  • Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.
  • Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει.
  • Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα.
  • Την βγάζουμε στον πάγκο.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο.
  • Την κόβουμε σε 2  ίσα μέρη.
  • Πλάθουμε με τα δάχτυλα, ανοίγοντας στο γνωστό σχημα, μεσα σε λαδωμένο ταψί.
  • Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την ζύμη στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της.
  • Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι.
  • Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στην επιφανεια.
  • Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη.
  • Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 έως 45 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
  • Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές  μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί.
  • Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.
  • Ετοιμάζουμε και τα 2 τεμαχια με τον ίδιο τρόπο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ο χρόνος ψησιματος ειναι γύρω στα 30 λεπτά.
  • Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε  με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
  • Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.

Λαγάνα χωρίς ζύμωμα

  • Χωρίς ζύμωμα βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ανακατέψτε με ένα κουτάλι να μαζευτούν τα υλικά σε μπάλα ζύμης.
  • Λαδώστε ένα μπολ και βάλτε μέσα τη ζύμη.
  • Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι.
  • Κλείστε αεροστεγώς το μπολ και αφήστε το για μια νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα αφήστε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στο πάγκο για 30 λεπτά.
  • Ακολουθήστε τα παραπάνω στάδια εκτέλεσης για το πλάσιμο και το ψήσιμο οπως παραπανω.

Λαγάνα με ταχίνι

  • Αντικαθιστούμε το λάδι με 2 γεμάτες κ.σ ταχίνι.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA