Μενού
  • Α-
  • Α+

Τριάντα χρόνια από την ημέρα που «Σε μια χώρα ιμιτασιόν πέθανε κάτι Original» όπως είπαν χαρακτηριστικά οι φίλοι του. Σαν σήμερα το 1990, βρισκόμενος στο σπίτι μιας γνωστής του στο Νέο Κόσμο, ο «πρίγκιπας του ροκ» έπεσε σε κώμα και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στον  Ευαγγελισμό, χάνοντας τη μάχη με την ηρωίνη.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, συγκεντρώσαμε 30 κουβέντες, 30 αναμνήσεις από ανθρώπους που έζησαν κοντά του και κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στη σχέση τους με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Ίσως έτσι καταλάβουμε και καλύτερα ποιος ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος

Image removed.

Σε μια χώρα ιμιτασιόν πέθανε κάτι Original

Κυριάκος Δαρίβας - Μουσικός

Γι' αυτόν ήμουν ο θείος. Έτσι όπως διάλεξε τους φίλους του, διάλεξε και τους «συγγενείς» του, διάλεξε την «οικογένειά» του, τα κατάφερε. Και σίγουρα, ο ίδιος διάλεξε και το τελευταίο του ταξίδι. Ο ανιψιός, ήταν ένας ελεύθερος πρίγκιπας, ο τελευταίος και είμαι περήφανος γι' αυτόν.

Δημήτρης Πουλικάκος - Μουσικός

Ο Παύλος είναι ένας άγιος της ελληνικής ροκ σκηνής. Εφυγε πριν ακόμα δει τους σπόρους που είχε φυτέψει και οι οποίοι ‘πιάσαν τελικά. 

Γιάννης Αγγελάκας - Μουσικός

Ο Παύλος ήταν ένας βιωματικός τύπος όπως πρέπει να είναι ο καλλιτέχνης μόνο που η χημεία που διάλεξε να παλέψει μαζί της, δεν σηκώνει αστεία και έτσι έφυγε νωρίς... αφήνοντας τα τραγούδια του πίσω για παρηγοριά.

Βαγγέλης Γερμανός - Μουσικός

Image removed.

Για μένα ο Παύλος ήταν ο πιο γνήσιος και μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού ροκ στον τρόπο της έκφρασης και της δημιουργίας του.

Παντελής Δεληγιαννίδης - Μουσικός

Ήταν σε όλα του αυθόρμητος. Αυτό που έκανε το ζούσε πάνω στη σκηνή. Ο δίσκος του «Φλου», μαζί μ' αυτόν του Πουλικάκου ``Μεταφορές ο Μήτσος'', τους θεωρώ σαν τα καλύτερα δείγματα του ελληνικού ροκ.

Δημήτρης Πολύτιμος - Μουσικός

Ο Παύλος είχε όλα τα χαρίσματα ενός αυθεντικού και δημιουργικού ρόκερ.

Θόδωρος Παπαντίνας - Μουσικός

Δεν πρόκειται απλώς για κάποια ``καλά τραγούδια'' αλλά για το συμπυκνωμένο ορισμό του τι σημαίνει rock και πώς μπορεί να είναι ΚΑΙ ελληνικό. Αναζητώντας με σχεδόν μυστικιστική προσήλωση το δρόμο της προσωπικής του έκφρασης, άνοιξε γενναιόδωρα μια πόρτα σε κάτι που αφορούσε και όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Βασίλης Σπυρόπουλος - Μουσικός

Συχνά εύχομαι, τώρα που γνωρίζω την λύση, να τα 'χε παρατήσει, να 'χε κουραστεί και σπάσει, να 'ταν τηλεπαρουσιαστής παιχνιδιών ή υπεύθυνος ροκ ρεπερτορίου σε μια πολυεθνική. Τουλάχιστον θα 'ταν ακόμη μαζί μας. Ελπίζω να 'ναι στον παράδεισο γιατί μου φαίνεται ότι έφαγε τη ζωή του στην κόλαση.

Θανάσης Αντωνίου - Δημοσιογράφος

Ο Παύλος δεν μας επέτρεψε ούτε μια φορά να πιστέψουμε ότι μας πουλάει ``φύκια για μεταξωτές κορδέλες'', ούτε επέτρεψε στην τέχνη του να εξαργυρωθεί για τριάκοντα αργύρια παρ' ότι η ανάγκη του τα χρειαζόταν συχνά.

Μάκης Μηλάτος - Δημοσιογράφος

Λίγοι τον καταλάβαιναν τότε. Υπήρξαν κάποιοι, μετέπειτα τιμητές του, οι οποίοι τον είχαν λιγάκι στην απέξω, δηλαδή δεν τον παραδεχόντουσαν, γιατί ήταν αληθινός. Τους χάλαγε τη μόστρα, τους τα είχε ανακατέψει όλα. Και επειδή είχε ταλέντο, βγήκε και έσταξε κάτι καλό…»

Τόλης Μαστρόκαλος - Μουσικός

Αρκετές φορές κυνηγήθηκε αυτός ο άνθρωπος χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Σαν ένα τύπο που ανεβαίνει σε μια καρέκλα να μιλήσει, να πει αυτά που θέλει να πει, και με το που κάνει την κίνηση ν’ ανοίξει το στόμα του, του την πέφτουν όλοι και τον πλακώνουν στο ξύλο. Τον βάρεσαν οι άλλοι, να τον βαρέσουμε κι εμείς! Γι’ αυτό δεν άκουσαν τι είπε αυτός ο άνθρωπος. 

Αλέκος Αράπης - Μουσικός

Στο Ρόδον ξέρεις πότε παίξαμε; Όταν πέθανε ο Παύλος. Τι άλλο να πω; Στο Ρόδον παίξαμε σαν Απρόσαρμοστοι όταν πέθανε ο Παύλος. Δεν τον βάζανε… Ο πρεζάκιας. Μετά πέθανε και οι εισπράξεις εγγυημένες. Βάλε τα παιδιά να παίξουν. Παίξαμε τρεις - τέσσερεις φορές στο Ρόδον, όλες sold out και κόσμος απ’ έξω. Εντάξει, αλλά εγώ προσωπικά ήθελα να παίξω όσο ζούσε ο Παύλος. Δεν μας φωνάξανε ούτε απ’ έξω να περάσουμε…

Κυριάκος Δαρίβας - Μουσικός

 Ήταν ροκ, αλλά βρέθηκε να τραγουδά Μαρκόπουλο, αγάπησε τον Τσιτσάνη και τον Βαμβακάρη. Όλοι αυτοί ήταν πρωτοπόροι δημιουργοί και πολύ αυθεντικά πρόσωπα. Σε αυτούς πήγε ο Παύλος με την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα που είχε ο ίδιος. Ναι, ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος και το ροκ στοιχείο είναι αυτό.

Δήμητρα Γαλάνη - Μουσικός

Ήταν μια ανάσα πραγματικής καθαρότητας στις τουλάχιστον σκοτεινές μέτες που διανύουμε: υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πεθαίνουν από φιλότιμο

Νίκος Πολίτης - Μουσικός

Γούσταρε πολύ το μπουζούκι. Εγώ δούλευα τα καραντουζένια του μπουζουκιού, τα σκούρα. Και του άρεσε. Του είχα δώσει δύο τραγούδια για τα Μπλουζ του Πρίγκιπα, το φαντασία στην εξουσία και το είμαι έξω από το σύστημα, αλλά δεν προλάβαμε να τα κάνουμε γιατί έφυγε. Είναι φίλος...

Στέλιος Βαμβακάρης - Μουσικός

Image removed.

Είχε ένα ασίγαστο πάθος γι αυτό που πρέσβευε στον ελληνικό χώρο και πιστεύω ότι με το έργο του άνοιξε ένα φωτεινό παράδειγμα στη σκηνή

Δημήτρης Ταμπόσης - Τραγουδιστής/Παραγωγός

Σίγουρα ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για το εγχώριο ροκ που έφυγε όμως γρήγορα κι άδοξα από τον υπερβολικό συναισθηματισμό του

Νίκος Κοντογούρης - Δημοσιογράφος

Ήταν πολύ καλός στη δουλειά του και στις πρόβες θυμάμαι οτι δουλεύαμε εξαντλητικά πριν βγάλουμε ένα κομμάτι. Η απώλεια του για την ελληνική ροκ σκηνή είναι τεράστια

Γιώτης Μπαγκάλας - Μουσικός

Γα εμένα αλλά και για τα άλλα παιδιά του γκρουπ (σ.σ. Απροσάρμοστοι), ο Παύλος ήταν ο Φίλος μου και ο Δάσκαλός μου. Στην ουσία αυτός μα έκανς μουσικούς. Είχε το εξαιρετικό χάρισαμ να μαγνητίζει πάνω στη σκηνή το κοινό και να γίνεται ένα με αυτό

Οδυσσέας Γαλανάκης - Μουσικός

Image removed.

Κάθε φορά που έλεγα τραγούδια του Παύλου, ένοιωθα μια απίστευτη και ανεπανάληπτη εμπειρία μέσα μου

Γιώργος Δημητριάδης - Τραγουδιστής

Όταν γνώρισα πολλούς άλλους συνθέτες, συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν αφήνει χώρο στον μουσικό, όχι να κάνει τα δικά του, αλλά για να προσφέρει. Κι όταν πάλι προσφέρει, αυτό ούτε καν αναγνωρίζεται. Ο Παύλος άφηνε όλο τον χώρο στους συνεργάτες του να κάνουν αυτό που θέλουν, τους πίστευε και τους αναδείκνυε.

Νίκος Σπυρόπουλος - Μουσικός

Όταν ρωτούσα τη μητέρα του Παύλου αν ο γιός της τραγουδάει ωραία, απαντούσε με το γνωστό χιούμορ της σε άπταιστη Κρητική προφορά: «σα ντο γάιδαρο»  μια ιδιόμορφη αντίληψη της Τζένης για τη ροκ μουσική; Όχι, μάλλον διάθεση για πλάκα!

Άρρωστη από πολύ νέα, καθηλωμένη σχεδόν σε κάποια καρέκλα, η μητέρα του, γεμάτη δυναμισμό και κέφι για τη ζωή, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του Παύλου και έμμεσα στο έργο του.

Νίκη Ζαχαρίου - Καθηγήτρια

Δεν ξέρω αν, όπως έλεγε η κυρία Τζένη (η μητέρα του), τα Στείρα ήταν ο παράδεισος, ξέρω ότι είχε πολύ φως, ήμασταν νέοι, υγιείς, ξέγνοιαστοι και νιώθαμε πρίγκιπες με πέντε σύκα και λίγα ψιλά.

Μαρία Αριστοπούλου - Συγγενής

Ο Παύλος ενδιαφερόταν μόνο για τη μουσική. Μπορεί να έτρεχε σε συναυλίες συμπαράστασης ή διαμαρτυρίας, να είχε κοινωνικές ευαισθησίες, πέραν όμως της μουσικής, δεν καταλάβαινε τίποτε άλλο.

Θέκλα Τσελεπή - Μουσικός

Εκτός από τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, (το "Αλδεβαράν" παίχτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κι έκανε εντύπωση), ο Παύλος εμφανίστηκε στην τηλεόραση, ως ηθοποιός, στο σήριαλ που σκηνοθέτησα γιά την ΕΡΤ 1, "Οικογένεια Ζαρντή". Σ'έναν πολύ ωραίο ρόλο...ενός οπιομανούς γαλλοθρεμένου αστού στις αρχές του αιώνα (το μυθιστόρημα είναι του μεγάλου μας αλλά άγνωστου Κώστα Χατζηαργύρη). Σε μιά σκηνή μάλιστα του σήριαλ, έπαιζε κιθάρα γιά να τραγουδήσει η Σωτηρία Λεονάρδου το "Summertime", που της δίδαξε ο Πουλικάκος!

Κώστας Φέρρης - Σκηνοθέτης

Με τον Σιδηρόπουλο, αν και δεν μπορούσαμε να πολυσυνεννοηθούμε, κάναμε παρέα. Τον συναντούσα καμιά φορά στη Μεσογείων, με τη μηχανή εγώ, καβάλαγε αυτός και μου 'λεγε να τον πετάξω όπου ήθελε. Ερχόταν και μ' άκουγε στο Skylab.

Τζίμης Πανούσης - Τραγουδιστής

Πέρα από τα στερεότυπα του νεκρού ήρωα, την θανατολαγνεία του κοινού (και όχι μόνο) και την καλώς ή κακώς εννοουμένη μυθοποίηση, ελπίζω ότι πάντα θα ζει ο Π.Σ. που απέδειξε πρώτα απ’ όλα με τα τραγούδια του, ότι μπορεί και πρέπει να υπάρχει ελληνικό (με όλη τη σημασία της λέξης) Rock n’ Roll.

Μανόλης Φάμελος - Μουσικός

Τον Π.Σ. δεν τον γνωρίσαμε ποτέ παρά μόνο μέσα από τη μουσική του. Το “Φλου” ήταν ένας από τους δίσκους που μας ώθησε να γράψουμε δικά μας τραγούδια.

Τα φώτα που σβήνουν (συγκρότημα)

Θέλω να θυμούνται τον Παύλο για την γνησιότητά του και το ταλέντο του, είτε αυτό αφορούσε στην ποίηση, είτε στο ροκάδικο κομμάτι του. Αυτό που έκανε, να το αγκαλιάζουν με αγάπη.

Μελίνα Σιδηροπούλου - η αδερφή του

Πηγές - Βιβλία: Το μοναχικό μπλουζ του πρίγκηπα (Ντίνος Δηματάτης), Που να γυρίζεις (Άκης Λαδικός) - Συνεντεύξεις σε ΕΡΤ, ogdoo, lifo

Πηγή φωτογραφιών: pavlos-sidiropoulos.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.