Μενού
πανος σαββοποθλος
Ο Πάνος Σαββόπουλος
  • Α-
  • Α+

Ο Πάνος Σαββόπουλος σήμερα δηλώνει πολιτικός μηχανικός, συνθέτης και τραγουδιστής. Ενίοτε κάνει δημόσιες τοποθετήσεις για τη μουσική του, για άλλους καλλιτέχνες που υπήρξαν συνοδοιπόροι του, και όχι μόνο.

Ο Πάνος Σαββόπουλος εμφανίστηκε ως τραγουδιστής ελαφρού τραγουδιού, με ήχο που παραπέμπει σε μπαλάντα, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60, δίπλα σε μουσικούς όπως η Πόπη Αστεριάδη, ο Νότης Μαυρουδής, και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Στο πνεύμα της εποχής, τραγουδούσε σε μπουάτ, και παράλληλα σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη. Το 1971 έκανε την πρώτη του ηχηρή δισκογραφική κατάθεση, με το album «Επεισόδιο». Είχε προηγηθεί και το album «Το Δωμάτιο».

Θα παραθέσουμε μερικές σημειώσεις του ίδιου, που δείχνουν την αξία των συγκεκριμένων ηχογραφήσεων.

«Το Δωμάτιο» (1968)

TO DOMATIO

Σημείωση: Το «Dωμάτιο» είναι το υπνοδωμάτιο του Πάνου Σαββόπουλου, με τον ίδιο και περίπου 15 φίλους του να απεικονίζονται στη φωτογραφία. Σήμερα μια μεταχειρισμένη κόπια από το «Δωμάτιο» στο site discogs.com, κοστίζει ως και 1.000 ευρώ.  Αρκετά πιο προσιτή (γύρω στα 70 ευρώ) είναι η τιμή της επανέκδοσης του album, το 2009. Δεν συγκινεί ιδιαίτερα τους συλλέκτες, μάλλον.

«Επεισόδιο»  (1971)

το επεισόδιο

Σημείωση: Εδώ ο Πάνος Σαββόπουλος εφορμά σε ένα είδος που σήμερα περιγράφεται από αγγλόφωνα media ως "acid folk", δηλαδή ένα αυτοαναφορικό, απλοϊκό στη σύνθεση του και αρκετά μελαγχολικό ακουστικό μουσικό ιδίωμα. Μέσα σε αυτό τον κύκλο τραγουδιών συναντάμε το «Πειρατικό», δηλαδή το ποίημα «Αρμίδα» του Ν.Καββαδία, σε μια πρώτη προσπάθεια μελοποίησης που έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, το 1969 «στη διάρκεια μιας αποκριάτικης εκδρομής στους 'φανούς' της Κοζάνης και στην Καστοριά».

Έπειτα, περιγράφει εύγλωττα: «Μαζί μου είχα τον τόμο -σε μικρό σχήμα- με τις δύο συλλογές του Ν. Καββαδία "ΜΑΡΑΜΠΟΥ & ΠΟΥΣΙ", μάλλον έκδοση του 1965! Με ενθουσίασε αυτό το ποίημα («Αρμίδα») και παρά το αποκριάτικο κλίμα στο οποίο ζούσαμε, αλλά και τα αγαπημένα πρόσωπα της συντροφιάς (Άρτεμις, Χαρά, Κική, Αλέκος, Θοδωρής...), το είχα συνεχώς στο μυαλό μου!». 

Στο ίδιο σημείωμα, ο Σαββόπουλος τονίζει πως για να αποφύγει επεμβάσεις της χούντας, αυτολογοκρίθηκε, κόβοντας την εκφορά της λέξης «χασίς» κατά την ηχογράφηση, σε ένα «...σις» χωρίς τον ήχο του «χα». Τελικά, μετά την πρώτη κυκλοφορία του δίσκου, σε νέα ηχογράφηση, αντί για το «χασίς», μπήκε η λέξη «κρασί». 

Αξία: Παρά την επανακυκλοφορία του album το 2009, το «Επεισόδιο» σήμερα συνεχίζει να είναι κάτι παραπάνω από σπάνιο. Οι τιμές ξεκινούν από τα 47 ευρώ (για την ανατύπωση του 2009) και φτάνουν ως και τα 4.000 ευρώ, για μια από τις πρώτες, ορίτζιναλ κόπιες. 

Λεπτομέρεια: Όταν ο Πάνος Σαββόπουλος ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους είχε βρεθεί στη Lyra, που ήταν το δισκογραφικό σπίτι και του Διονύση Σαββόπουλου. Μαντέψτε ποιος παρέμεινε στην Lyra.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA