Μενού
Στιγμιότυπο από την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο
Στιγμιότυπο από την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο | (Instagram @saraesparz)
  • Α-
  • Α+

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η παραχώρηση της αίθουσας με τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στον Τουρκοβρετανό σχεδιαστή Ερντέμ Μοράλιογλου για να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας. Η πασαρέλα μπροστά στα Γλυπτά επέσυρε κατακραυγή όχι μόνο από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από επιφανείς προσωπικότητες.

Βικτόρια Χίσλοπ: «Προκλητική δράση»

Η Βικτόρια Χίσλοπ έκανε λόγο για «προκλητική δράση» από το Βρετανικό Μουσείο, σχολιάζοντας την επίδειξη μόδας του Ερντέμ Μοράλιογλου, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με το κοινό να βιντεοσκοπεί το συμβάν με τα κινητά του, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αριστουργημάτων του Φειδία. 

«Γιατί έχουν κάνει κάτι τόσο προκλητικό; Τι προκλητική δράση! Ξέρουμε ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί τα Γλυπτά είναι τόσο σημαντικά για τους Έλληνες» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Βικτόρια Χίσλοπ.

«Είναι φοβερή άγνοια από το βρετανικό μουσείο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ίσως είναι τόσο χαζοί, που δεν έχουν σκεφτεί ότι αυτό είναι προκλητική δράση ή ήθελαν να κάνουν κάτι και να πουν “ναι τα γλυπτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό,τι θέλουμε"».

Οργή Μενδώνη: «Ευτελίζουν τα Γλυπτά και τις οικουμενικές αξίες τους»

Την αντίδρασή της για την επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εκφράζει με δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία» αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως» καταλήγει η κυρία Μενδώνη.

Μιμή Ντενίση: «Πόση Ελλάδα να κλέψουνε πια;»

Η Μιμή Ντενίση, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, έκανε μία ανάρτηση «κόλαφο» στην οποία έγραψε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ποσό πιο προκλητικό μπορεί πια να γίνει το Βρετανικό μουσείο;;; Ποσό προσβλητικό προς την χώρα μας;;; Επίδειξη μόδας σε αίθουσα που φυλάσσονται τα γλυπτά του Φειδία για να γλυτώσουν από την αδιαφορία μας!! Τούρκου σχεδιαστή τυχαία!! Κ με έμπνευση την Μαρία Κάλλας». 

«Πόση Ελλάδα να κλέψουνε πια;; Τι ντροπή!! Πολύ σωστά απάντησε η Υπ. Πολιτισμού. Έρχεται όμως το ντοκιμαντέρ μας από Μάιο και θα τα πούμε. Διεθνώς!!! Δεν ξεχνιέμαι. Μόλις τελειώσουν οι παραστάσεις μου σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο αρχίζουμε. Και θα σας ενημερώσω όλους».

Ερντέμ Μοραλιόγλου: Ποιος είναι ο σχεδιαστής που έκανε την επίδειξη μόδας 

Ο Ερντέμ Μοραλιόγλου είναι τουρκικής και βρετανικής καταγωγής, η μητέρα του είναι Αγγλίδα και ο πατέρας του Τούρκος. Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1977 και μεγάλωσε στον Καναδά και ζει στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Μοραλιόγλου έλαβε το πρώτο του πτυχίο στη μόδα από το Πανεπιστήμιο Ryerson. Αργότερα, έκανε πρακτική άσκηση με τη Vivienne Westwood. Μετακόμισε στο Λονδίνο το 2000 και σπούδασε μόδα στο Royal College of Art.

Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου κι έζησε για ένα διάστημα, πριν ξεκινήσει τη δική του εταιρεία το 2005. Το 2017 δημιούργησε την πρώτη του ανδρική συλλογή για την H&M, ενώ έναν χρόνο μετά σχεδίασε κοστούμια για 24 χορευτές μπαλέτου που έπαιζαν στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

Το 2014, ο σχεδιαστής ανακηρύχθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας «Σχεδιαστής Γυναικείας Ένδυσης της Χρονιάς», ενώ το 2017, κατάφερε να κερδίσει το βραβείο International Canadian Designer of the Year στα Canadian Arts & Fashion Awards.

Το 2020, ανακηρύχθηκε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) για τις υπηρεσίες του στη μόδα. Είναι παντρεμένος με τον αρχιτέκτονα, Φιλίπ Τζόζεφ από το 2018.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA