Μενού
paris posters
Αφίσα για του Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. | AP Photo/Thibault Camus
  • Α-
  • Α+

Με αφορμή τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024, ο εικονογράφος Ugo Gattoni δημιούργησε δύο εκπληκτικές αφίσες.

Μετά το σχετικό κάλεσμα από την Οργανωτική Επιτροπή των Θερινών Αγώνων, ο διάσημος καλλιτέχνης δημιούργησε ένα «ζωντανό» και χαρούμενο σύμπαν. Το έργο του χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς τέχνης ως πλούσιο σε λεπτομέρειες, ενώ παράλληλα αποτελείται από πολλές μικρές ιστορίες, με επίκεντρο τον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ και το Stade de France στο Παρίσι.

«Έπειτα από 2.000 ώρες αφοσιωμένης εργασίας, στην τελική εικονογράφηση του Gattoni παρουσιάζονται δύο ξεχωριστές αφίσες, καθεμία από τις οποίες περικλείει το πνεύμα του Ολυμπισμού και του Παραολυμπισμού», τονίζεται χαρακτηριστικά στο designboom.com.

Το Παρίσι από άλλη ματιά

Οι αφίσες για του Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι «προσφέρουν μια ζωντανή οπτική εμπειρία, γεμάτη με περίπλοκες λεπτομέρειες», σημειώνεται στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Μέσα από την οπτική γωνία του καλλιτέχνη, οι αφίσες αποκαλύπτουν αφηγήσεις και κρυφές ιστορίες που μπορούν αν ανακαλύψει το κοινό αν μελετήσει προσεκτικά τα συγκεκριμένα έργα τέχνης.

Οι αφίσες μεταμορφώνουν το Παρίσι σε ένα φανταστικό αστικό τοπίο με επίκεντρο τον αθλητισμό, όπου τα εμβληματικά ορόσημα συνδυάζονται με την αθλητική ενέργεια, σύμφωνα με το designboom.com.

Επιπλέον, πολλά αθλήματα αντιπροσωπεύονται στις εικονογραφήσεις, ιδιαίτερα τα τέσσερα νέα σπορ που προστέθηκαν στο πρόγραμμα (breakdancing, αναρρίχηση, skateboarding και surfing).

«Όταν μου ζητήθηκε να σχεδιάσω τις αφίσες για το Παρίσι 2024, φαντάστηκα αμέσως μια πόλη-γήπεδο ανοιχτή στον κόσμο, μια περίοδο που μπορείς να περιπλανηθείς σε μικρόκοσμους όπου συνυπάρχουν χαρούμενα παριζιάνικα μνημεία και ο αθλητισμός», λέει ο Ugo Gattoni. «Για μένα, αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι διαχρονικό. Βασίζεται στη χρυσή τομή και έχει ισχυρή ακαδημαϊκή βάση με πολλή αρχιτεκτονική. Η πρωτοτυπία του έγκειται στη σουρεαλιστική και ουτοπική του όψη, τόσο στη σύνθεσή του όσο και στις χιλιάδες λεπτομέρειες που εμφανίζονται σε αυτό», τονίζει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Θερινών Αγώνων, η Ολυμπιακή και η Παραολυμπιακή Αφίσα έχουν σχεδιαστεί μαζί: και οι δύο μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, αλλά μπορούν επίσης να συνδυαστούν για να σχηματίσουν μια ενιαία, απρόσκοπτη σύνθεση που αφηγείται την ευρύτερη ιστορία του Παρισιού 2024, σύμφωνα με τον Gattoni.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA