Μενού
diktatoria
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η υπόθεση μόνο... πλάκα δεν σηκώνει, αλλά ο κινηματογράφος και τα μηνύματα που περνά μπορεί να κάνει την καλύτερη κριτική κάνοντας «πλάκα». Η «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, και κάτι μέρες όπως σήμερα που συμπληρώνονται 56 χρόνια από την 21η Απριλίου του 1967 όταν τα τανκς βγήκαν στους δρόμους και η Ελλάδα μπήκε στο «γύψο», γίνεται όλο και πιο επίκαιρη.

Οσοι έχουν δει την ταινία που κυκλοφόρησε το 1984 αλλά και τη σειρά σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, σίγουρα θα θυμούνται δύο ατάκες, των φαντάρων και των αξιωματικών της ΤΕΔ -της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων- που περικλείει πλήρως την «παράνοια» αλλά και την «αλήθεια» εκείνης της βραδιάς. 

«Εγινε κίνημα» λέει ο φαντάρος στον αντισυνταγματάρχη για να πάρει μια απάντηση που καθρεφτίζει τη νοοτροπία των συνταγματαρχών τότε, αλλά και δυστυχώς πολλών νοσταλγών τους ακόμη και σήμερα. «Εκάμαμεν επανάσταση» του απαντά, θωρώντας πως όντως οι στρατιωτικοί έκαναν επανάσταση ενάντια στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Reader στην ΤΕΔ με τις μαρτυρίες του Νίκου Περάκη

Λίγα λεπτά αργότερα όμως, έρχεται μία ακόμη ατάκα, άλλου φαντάρου, που ξεγυμνώνει το δικτατορικό καθεστώς. «Είχα την εντύπωση πως τις επαναστάσεις τις κάνει ο λαός...» θα πει, σε μία σκηνή που αν ξέρεις τι επακολούθησε την επόμενη επταετία -και όχι μόνο καθώς οι πρακτικές της Χούντας έκαναν πολλά χρόνια να ξεριζωθούν από τη νοοτροπία πολλών- μόνο δραματική μπορείς να τη χαρακτηρίσεις.

Επτά χρόνια στον «γύψο»

Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η Ελλάδα μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA