Μενού
Μόνος στο Σπίτι: Κέβιν
Μόνος στο Σπίτι: Ο Κέβιν σε σκηνή της ταινίας | YouTube
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ο καιρός φέτος τον Δεκέμβριο να έχει αποδειχθεί περισσότερο ανοιξιάτικος παρά χειμωνιάτικος, όμως, τα Χριστούγεννα και ημερολογιακά πλέον έφτασαν και εάν κάποια παιδιά, μικρά ή και ...μεγαλύτερα, δυσκολεύονται να μπουν στο πνεύμα των γιορτών, ακολουθούν μερικές ταινίες που υπόσχονται να μας ταξιδέψουν στην καρδιά των Χριστουγέννων και σίγουρα σε πιο… χιονισμένα τοπία. 

Μόνος στο Σπίτι (1990)

Τι και αν έχουν περάσει 33 χρόνια από την Α' προβολή της ταινίας. Το «Μόνος στο Σπίτι» είναι ίσως η πιο «κλασική» χριστουγεννιάτικη ταινία και από τις πλέον πολυπαιγμένες και το σίγουρο είναι ότι ο Κέβιν Μακάλιστερ θα μεγαλώσει πολλές γενιές ακόμα. 

Η υπόθεση είναι γνωστή. Η οικογένεια ΜακΚάλιστερ φεύγει για διακοπές και μέσα στη φούρια της ξεχνάει τον μικρό Κέβιν σπίτι, ο οποίος στη συνέχεια καλείται να αντιμετωπίσει ένα δίδυμο ληστών που «ξαφρίζει» τα άδεια σπίτια όσο λείπουν οι ιδιοκτήτες διακοπές. Και για όσα παιδιά, λατρέψουν την ταινία, υπάρχει και το εξίσου απολαυστικό σίκουελ «Μόνος στο Σπίτι: Χαμένος στη Νέα Υόρκη». 

Να αναφέρουμε ότι έχουν γυριστεί άλλες τέσσερις συνέχειες με άλλους συντελεστές χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία όμως. 

 

Το Ξωτικό των Χριστουγέννων (2003) 

Ο Μπάντι όταν ήταν παιδί κρύφτηκε στο σάκο του Άι Βασίλη και κατά λάθος βρέθηκε στον Βόρειο Πόλο όπου μεγάλωσε στο πλάι του αγαπημένου Αγίου, υιοθετημένος από οικογένεια ξωτικών. Τώρα σε ώριμη ηλικία αποφασίζει να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και να γνωρίσει τους βιολογικούς του γονείς, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι δεν αγαπούν καθόλου τα Χριστούγεννα. 

Η ταινία, η οποία έχει όλα τα στοιχεία που περιμένει κανείς από μία χριστουγεννιάτικη ταινία, προβλήθηκε το 2003. Ο ρόλος του Μπάντι ήταν ένας από τους πρώτους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Γουίλ Φέρελ που του χάρισε και δύο υποψηφιότητες: μία στα βραβεία MTV Movie & TV Awards και άλλη μία στα Teen Choice Awards.

 

Το Πολικό Εξπρές (2004)

Το θεαματικό «Πολικό Εξπρές» με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς προβλήθηκε το 2004 και τότε χαρακτηρίστηκε επαναστατικό στον χώρο του 3D animation. Η κεντρική ιδέα θα μπορούσε ν απει κανεις ότι παραπέμπει στον Σκρουτζ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ένα οκτάχρονο αγόρι που δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, βρίσκει έξω από το σπίτι του να τον περιμένει ένα τρένο, το Πολικό Εξπρές, το οποίο θα τον μεταφέρει στον Βόρειο Πόλο. Και κάπως έτσι ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια… 

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (2009)

Ο Τζιμ Κάρεϊ γίνεται ο στριφνός Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος μεταλλάσσεται όταν τη Νύχτα των Χριστουγέννων τον επισκέπτονται τα Πνεύματα του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος. 

Η ταινία, παραγωγή της Disney, προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2009 και πρόκειται για μία από τις πιο πιστές κινηματογραφικές διασκευές του κλασικού μυθιστορήματος του Τσαρλς Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», το οποίο είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1843.

 

Τα Χρονικά των Χριστουγέννων (2018)

Ο Κερτ Ράσελ ντύνεται Άι Βασίλης σε μία απολαυστική ταινία παραγωγής του Netflix, η οποία έκανε πρεμιέρα στη streaming πλατφόρμα το 2018, ενώ έχει στο πλευρό του την Γκόλντι Χον ως κυρία Άι Βασίλη. 

Δύο μικρά παιδιά τρυπώνουν στο έλκηθρο του Άι Βασίλη και το χαλάνε κατά λάθος με αποτέλεσμα να παλεύουν μαζί με τον αγαπημένο άγιο να το φτιάξει και να μοιράσει όλα τα δώρα γιατί αλλιώς τα Χριστούγεννα κινδυνεύουν να χαθούν. Και σε όσους αρέσει η ταινία, υπάρχει και σίκουελ με άλλη πλοκή, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020. 

 

The Muppet Christmas Carol (1992)

Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς αναβιώνει για ακόμα μία φορά και αφηγείται τη μεταστροφή του παράξενου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ κατά τα Χριστούγεννα, αλλά αυτή τη φορά στο πλευρό του βρίσκονται τα θρυλικά Μάπετς, τα οποία δίνουν μια τελείως διαφορετική νότα στον πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο μύθο. 

Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν στον ρόλο του Σκρουτζ, προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 1992, αλλά σημείωσε μάλλον μέτρια εισπρακτική επιτυχία, αφού βρέθηκε απέναντι από το «Μόνος στο Σπίτι: Χαμένος στη Νέα Υόρκη» και τον «Αλαντίν» παρά τις γενικά θετικές κριτικές που έλαβε. 

 

Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993)

Η πρωτότυπη και διαφορετική από τα συνηθισμένα χριστουγεννιάτικη ταινία του Τιμ Μπάρτον μπορεί να κλείνει φέτος 30 χρόνια από την Α’ προβολή της, όμως, εξακολουθεί να είναι το ίδιο απολαυστική. 

Ο βασιλιάς της πόλης του Χαλοουίν ανακαλύπτει την πόλη των Χριστουγέννων και αποφασίζει να πάρει τον έλεγχο της γιορτής για αυτή τη χρονιά και μάλιστα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, δεν θα διστάσει να απαγάγει μέχρι και τον Άι Βασίλη

 

Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων (2000)

Ο «Γκριντς» Τζιμ Κάρεϊ είναι ένα κακό πράσινο πλάσμα που ζει σε μια σπηλιά πάνω από το χωριό Χούβιλ. Μισεί τα Χριστούγεννα και το βάζει πείσμα να καταστρέψει τις γιορτές των κατοίκων. 

Η ταινία προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2000 και ήρθε έκτη σε εισπράξεις στο σύνολο όλων των ταινιών της χρονιάς, ενώ μέχρι και το 2018 ήταν η δεύτερη πιο επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη ταινία όλων των εποχών μετά το «Μόνος στο σπίτι».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA