Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε τον κινηματογραφικό «Αστραπόγιαννο» της Φίνος Φιλμ, το 1971. Ο Γιάννος, ύστερα από χρόνια στον πόλεμο επιστρέφει στη γενέτειρά του με σκοπό να αφοσιωθεί στο σπίτι του και στο βίος του. «Σε ποια χτήματα, γιε μου;» του αντιγυρίζει η μητέρα του. «Ο τοπικός κοτσάμπασης αγόρασε όλα τα κτήματα από τον Αγά που αποχώρησε». Ήταν έτσι όμως τα πράγματα;
Ο πραγματικός Αστραπόγιαννος καταγόταν από ένα χωριό της Ρούμελης, την Αγία Ευθυμία, κάπου ανάμεσα στην Άμφισσα και την Ιτέα. Και το σημαντικότερο, έδρασε στην προεπαναστατική περίοδο, όπως το μαρτυρά και η λαϊκή παράδοση, αλλά και οι μαρτυρίες των προγόνων του στον γενέθλιο τόπο του. Έδρασε κάπου ανάμεσα στο 1760 με 1780 και βρήκε ηρωικό θάνατο.
Για τον θρυλικό Αστραπόγιαννο έχει γράψει και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ένα μακροσκελές ποίημα 310 στίχων. Στο εισαγωγικό του σημείωμα μας πληροφορεί ότι «Κατήγετο ο Αστραπόγιαννος εκ του χωρίου της Αγίας Ευθυμίας και ήκμασε περί τα μέσα του παρελθόντος αιώνος…».
Διαβάστε περισσότερα στο www.mixanitouxronou.gr
- Φωτιά σε μπισκοτοβιομηχανία στα Τρίκαλα: Εικόνες απόλυτης καταστροφής από το σημείο
- Η θεωρία συνωμοσίας για τον... κορονοϊό που συνδέθηκε με τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ
- Δήμητρα Λιάνη: Η αντίδρασή της στο άκουσμα του θανάτου της Αναστασίας Αθήνη
- Γιώργος Λιάγκας: Του έκλεισε το τηλέφωνο ο Μιχάλης Γιαννάκος - «Μου έκανε τη μούρη κρέας. Άντε από ‘δω!»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.