Μενού
poor things
  • Α-
  • Α+

Ο Γιώργος Λάνθιμος φημίζεται όχι μόνο για τις σκληρές κριτικές που έχει δεχθεί, αλλά και για τον μη συμβατικό τρόπο που αντιμετωπίζει τα πρόσωπα, τους κενούς χώρους, τα συναισθήματα και την έλλειψη αυτών.

Από την «Κινέττα» και το «Uranisco Disco», και την εποχή των μαγικών του βιντεοκλίπ, στο γοτθικό παραμύθι «Poor Things», που αποθέωσε το Φεστιβάλ των Καννών δίνοντας του τον Χρυσό Λέοντα, η πορεία του Λάνθιμου ποτέ δεν ήταν βαρετή. 

Στο «Poor Things», η Μπέλα Μπάξτερ πεθαίνει, στο άνθος της ηλικίας της. Όμως ο καθηγητής Γκόντγουιν Μπαξτερ (Ουίλιαμ Νταφό) έχει διαφορετική γνώμη. Σε ένα πρωτόγνωρο σχέδιο, που μοιάζει με μια συγκλονιστική, κάφκικη μεταγραφή της ιατρικής «εξέτασης» του Σάκη Ρουβά στο «Δεν Έχει Σίδερα Η Καρδιά Σου» (που επίσης σκηνοθέτησε ο Γ.Λάνιθμος), ο Μπάξτερ ανασταίνει - κυριολεκτικά - την κόρη του, τοποθετώντας στο κεφάλι της το μυαλό ενός εμβρύου.

Η Μπελα ζει ξανά, ή μήπως αυτό που ζει ξανά, δεν είναι η Μπέλα; Πόσο κοντά στην τεχνολογική πραγματικότητα του 2023 είναι αυτή η ιστορία, που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Σκωτσέζου συγγραφέα Αλασντάιρ Γκρέι;

To ζήτημα «μεταφοράς» της ανθρώπινης συνείδησης

Πριν από τον Λάνθιμο, υπήρξε η σειρά «Years and Years» από το BBC, αλλά και το «Black Mirror», που ασχολήθηκαν με τη «μεταφορά» της συνείδησης έξω από το σώμα, και γενικότερα με την υποβοηθούμενη μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, συνέχεια της ζωής μετά το βιολογικό θάνατο.

Επιστημονικά, που βρισκόμαστε σήμερα;

Ο Μασατάκα Γουτανάμπε, καθηγητής Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, πιστεύει ότι βρισκόμαστε κοντά στο σημείο όπου μπορούμε να μεταφέρουμε το μυαλό μας σε μηχανές ενώ είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Προτείνει μια μέθοδο όπου τα αριστερά και δεξιά ημισφαίρια του εγκεφάλου συνδέονται σε μια συσκευή, επιτρέποντας τη μεταφορά της συνείδησης από το ένα στο άλλο.

Παράλληλα, εταιρείες όπως η Nectome και η Neuralink εργάζονται πάνω στη δημιουργία διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή. Η Nectome ερευνά την αποθήκευση δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου και τη μεταφορά τους, ενώ η Neuralink επιδιώκει τη σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστές. Αυτές οι εξελίξεις θέτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα επηρεάσουν τον ανθρώπινο βίο και τη συνείδηση.

Το μέλλον του διανθρωπισμού ή πώς φορτώνεις ένα ανθρώπινο μυαλό σε υπολογιστή

«Διανθρωπισμός» (Transhumanism) είναι το φιλοσοφικό κίνημα που υποστηρίζει τον μετασχηματισμό της ανθρώπινης κατάστασης αναπτύσσοντας και καθιστώντας ευρέως διαθέσιμες εξελιγμένες τεχνολογίες για να ενισχύσει σημαντικά την ανθρώπινη διάνοια και φυσιολογία. Με λίγα λόγια, οι υποστηρικτές του διανθρωπισμού επιχειρούν μέσω της τεχνολογίας να ορίσουν ξανά το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης και που (και αν) αυτή τελικά μπορεί να«πεθάνει».

Η φόρτωση ενός μυαλού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (mind uploading) αποτελεί ήδη πείραμα σε εξέλιξη. Το 2016, το BBC προέβαλλε το "Immortalist", ένα πρόγραμμα στο οποίο γνωστός Ρώσος εκατομμυριούχος αποκάλυψε το σχέδιο της συνεργασίας του με νευροεπιστήμονες, κατασκευαστές ρομπότ και άλλες ομάδες εργασίας ώστε να δημιουργήσει τεχνολογία που να κάνει εφικτή τη μετεξέλιξη ενός ανθρώπινου μυαλού σε μια «κομπιουτερική» CPU, με απώτερο στόχο την αιώνια ζωή.

Το τελικό συμπέρασμα ήταν πως δείχνει εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο, μέσα στη δεκαετία του 2040, αν και αρκετοί επιστήμονες αμφισβητούν όλα τα σχετικά στοιχεία. Σίγουρα δεν δείχνει εύκολο ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όμως οι πρώτες τεχνικές τύπου "scan and copy" (σκανάρισμα και αντιγραφή) του περιεχομένου ενός ανθρώπινου εγκεφάλου, ήδη αναπτύσσονται εκεί έξω. Επιπλέον, η νευροτεχνολογία έχει εισάγει τεχνικές καταγραφής της νευρολογικής δραστηριότητας και τροποποίησης της μέσω εργαλείων.

Με το ψηφιακό εμφύτευμα Stendrode, ασθενείς που έχουν υποστεί νευρική παράλυση, μπορούν να πλοηγούνται σε έναν υπολογιστή, χρησιμοποιώντας απλά, το μυαλό τους.

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ρυθμούς που ενίοτε δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Το ερώτημα είναι άλλο: Είμαστε έτοιμοι για τους «μεταφορτωμένους» ανθρώπους;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA