Μενού
  • Α-
  • Α+

Δυο εμβληματικές οργανώσεις αντάρτικου πόλης και ένας από τους πλέον διαβόητους τρομοκράτες που έδρασαν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ένας μεγαλοεφοπλιστής, διεθνούς ακτινοβολίας. Μια απαγωγή που θα προκαλούσε παγκόσμιο πάταγο. Τα αρχεία της Στάζι ανέφεραν πως Κάρλος, «17Ν» και «ΕΛΑ» σχεδίαζαν την απαγωγή του Γιάννη Λάτση και η αποκάλυψη αυτής της είδησης, πριν από 23 χρόνια, από την εφημερίδα «Το Βήμα» είχε προκαλέσει σάλο και απέδειξε πως οι Ελληνικές αρχές είχαν στην κατοχή τους περισσότερα κομμάτια του «παζλ» από αυτά που και οι ίδιες νόμιζαν. Απλά δεν μπορούσαν - εκείνη την εποχή – να τα «κολλήσουν» το ένα δίπλα στο άλλο.

Τα περιβόητα αρχεία της Στάζι

Από το 1991 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 είχαν γίνει 7.353.885 αιτήσεις από πολίτες που ζητούσαν πρόσβαση στους φακέλους που διατηρούσε το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το 46% από αυτές ήταν αιτήματα πολιτών που ήθελαν να μάθουν τι γνώριζε γι αυτούς η Στάζι, η μυστική υπηρεσία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το 20% μάλιστα των αιτημάτων υποβλήθηκαν από συγγενείς αποθανόντων, που θέλησαν να ρίξουν φως στην οικογενειακή ιστορία τους. Περίπου 400.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μάλιστα από κατοίκους δυτικογερμανικών κρατιδίων. Επίσης, 21.000 αιτήματα έχουν υποβληθεί από υπηκόους χωρών του εξωτερικού. Όλα αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονταν στις εκθέσεις πληροφοριοδοτών. Υπολογίζεται πως εαν ο ένας φάκελος έμπαινε δίπλα στον άλλο θα «έφτιαχναν» μια απόσταση 111 χιλιομέτρων - για μια περίοδο 40 χρόνων. Το 1989 ακτιβιστές της Ανατολικής Γερμανίας εμπόδισαν την καταστροφή των Αρχείων της Στάζι. Στην επανενωμένη Γερμανία δημιουργήθηκε ειδική αρχή με επικεφαλής έναν «Ομοσπονδιακό Επίτροπο για τα Αρχεία της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της πρώην ΛΔΓ». Η υπηρεσία είναι γνωστή απλά ως Αρχεία της Στάζι. Με το άνοιγμα των αρχείων, δράστες μπορούν να εντοπιστούν και να διωχθούν. Θύματα βρίσκουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία για το πώς παρεμποδίστηκε πχ. η καριέρα τους για πολιτικούς λόγους, αξιώνοντας αποζημιώσεις. Από πέρυσι το καλοκαίρι η υπηρεσία έκλεισε και τα αρχεία της Στάζι μεταφέρθηκαν στα ομοσπονδιακά αρχεία.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, πολλά από όλα αυτά τα αρχεία είχαν και... ελληνικό άρωμα. Πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες ακόμα και μέλη οργανώσεων ένοπλης πάλης. Οι πράκτορες της Στάζι είχαν τα μάτια τους (και τα αυτιά τους) «καρφωμένα» και στην Ελλάδα. Η Στάζι είχε καταφέρει και είχε μπει ακόμα και μέσα στην ΚΥΠ και αυτό αποδεικνύεται από τα αρχεία της!

Η Στάζι είχε έναν τεράστιο φάκελο που αφορούσε τις ένοπλες οργανώσεις που δρούσαν στην Ελλάδα. Τέτοιο φάκελο δεν είχαν ούτε οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ή η Ελληνική Αστυνομία. Λέγεται πως η βασική αιτία που ουσιαστικά από το 1995 και μετά έπαψε να υπάρχει ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (οργάνωση που για πολλούς και όχι άδικα, θεωρείται η «μήτρα» του εγχώριου αντάρτικού πόλης) είναι πως τα μέλη του βρέθηκαν εντελώς εκτεθειμένα μετά το άνοιγμα των αρχείων της Στάζι.

Ένας από τους Έλληνες που ασχολήθηκαν περισσότερο με τα περιβόητα αρχεία είναι και ο εισαγγελικός λειτουργός, Ιωάννης Διώτης ο οποίος από το 1992 και για πολλά χρόνια συγκέντρωνε υλικό που αφορούσε τις εγχώριες ένοπλες οργανώσεις και τις συνεργασίες που είχαν με αντίστοιχες του εξωτερικού. Και κάπου εκεί, μέσα σε όλους αυτούς τους τόνους χαρτιού και ανάμεσα στα πολλά που αποκαλύφθηκαν (κάποια αποδείχθηκαν χρήσιμα κατασταλτικά εργαλεία, κάποια άλλα απαξιώθηκαν) ήταν και οι σχέσεις που είχε ο Κάρλος «Το Τσακάλι» με τον ιστορικό πυρήνα τόσο του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα» όσο και της «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη» (σε μικρότερο βαθμό). Μια ημέρα σαν σήμερα, μάλιστα, η εφημερίδα «Το Βήμα» είχε αποκαλύψει μια είδηση «βόμβα»: πως σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι ο Κάρλος μαζί με «ΕΛΑ» και «17Ν» σχεδίαζαν την απαγωγή του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση.

Μια απαγωγή που θα προκαλούσε παγκόσμιο πάταγο

«Η επιχείρηση της απαγωγής του κ. Γιάννη Λάτση, στην οποία, εκτός από άραβες τρομοκράτες που συνεργάζονταν με τον Κάρλος, εκτιμάται ότι θα λάμβαναν μέρος και οι ιστορικοί πυρήνες τόσο του «ΕΛΑ» όσο και της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους. «Ουδεμία εξήγηση περί αυτού» εδόθη και από τον ίδιο τον αρχιτρομοκράτη Ramirez Sanchez όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας κ. Ι. Διώτη, ο οποίος τον «ανέκρινε» στη Γαλλία. Εικάζεται ότι η επιχείρηση θεωρήθηκε «παρακινδυνευμένη ενέργεια»  λαμβάνοντας υπόψη και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο ελληνικών οργανώσεων» έγραφε πριν από 23 χρόνια «Το Βήμα».

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη προκάλεσε σημαντικές εξελίξεις. «Κατ’ αρχήν τα άτομα που περιλαμβάνονται στη ''λίστα υπόπτων'' που έχει καταρτίσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με το πρόσχημα ότι διατηρούσαν επαφές με τον αρχιτρομοκράτη Κάρλος από τη μία πλευρά και με τις εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις («ΕΛΑ» και «17 Νοέμβρη», όπως αναφέρεται (χαρακτηριστικά) από την άλλη, ετέθησαν υπό στενή παρακολούθηση».

Ουσιαστικά οι Ελληνικές Αρχές κατάφεραν μέσα από τα αρχεία της Στάζι να φτιάξουν έναν νέο «χάρτη ανθρωπογεωγραφίας». Ποτέ πριν δεν είχαν μια τέτοια ευκαιρία. Λίγα χρόνια αργότερα, άλλωστε, εξαρθρώθηκαν οι δυο οργανώσεις με την Αντιτρομοκρατική να δείχνει ξεκάθαρα πως γνώριζε περισσότερα πράγματα (για συγκεκριμένα πρόσωπα) από αυτά που θα μπορούσε να αποδείξει κάνοντας κάποια «λογικά άλματα».

Ενδεικτική περίπτωση είναι η επίθεση με ρουκέτα, τον Μάη του 1999, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Έγραφε, λοιπόν, «Το Βήμα» πως: «οι αρχές ασφαλείας, όπως προκύπτει και από τα ενημερωτικά σημειώματα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, εμφανίζονται πεπεισμένες ότι πέντε τουλάχιστον άτομα που μετείχαν στις επιχειρήσεις του Κάρλος στην Ελλάδα και στη Γαλλία (σ.σ.: δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα ονόματα των ατόμων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά τη διαρροή των αρχείων της Στάζι) είναι μέλη και της «17 Νοέμβρη». Τα άτομα αυτά, που έχουν συμπεριληφθεί στην ευρύτερη λίστα υπόπτων που έχει καταρτιστεί και με βάση τα στοιχεία που έχουν παραδώσει το FBI και η CIA στην Ελλάδα, έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Μάλιστα εσχάτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και ο γενετικός κώδικας, το γνωστό DNA, του μέλους της «17 Νοέμβρη» που πυροδότησε τον αυτοσχέδιο πυροσωλήνα εναντίον της οικίας του πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα». Όπως προέκυψε χρόνια αργότερα το DNA (κηλίδες αίματος) άνηκε στον Σάββα Ξηρό ο οποίος τραυματίστηκε κατά την πυροδότηση της ρουκέτας.