Μενού
apollo17
Apollo 17 | NASA
  • Α-
  • Α+

Ο άνθρωπος στη Σελήνη. «Διαστημική κούρσα». Ψυχρός πόλεμος. Φαινομενικά τρεις μικρές φράσεις που δε συνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους. Και όμως, θα μπορούσαν αυτές οι τρεις φράσεις να ανήκουν στην ίδια πρόταση. Και όχι απλά να ανήκουν στην ίδια πρόταση αλλά να μας δίνουν και την απάντηση στο ερώτημα του τίτλου: Γιατί ο άνθρωπος έχει 50 χρόνια να πατήσει στη Σελήνη; Σαν σήμερα, το Apollo 17 έγινε επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Μισό αιώνα μετά η NASA είναι πιο κοντά από ποτέ στο να καταφέρει να ξαναστείλει αστροναύτες για έναν... σεληνιακό περίπατο!

Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη

Αποστολή του «Apollo 17» ήταν να μελετήσει τη σεληνιακή κοιλάδα Taurus-Littrow, στο νοτιοανατολικό άκρο της Θάλασσας της Γαλήνης, που παρουσίαζε εξαιρετικό γεωλογικό ενδιαφέρον, επειδή υπήρχαν ενδείξεις για προγενέστερη ηφαιστειακή δράση. Το διαστημόπλοιο μετέφερε και ένα πειραματικό βαρυτόμετρο (μετράει την επιτάχυνση γήινης βαρύτητας) για να διαπιστωθεί πως συμπεριφέρεται το όργανο αυτό στις συνθήκες της Σελήνης.

Η εκτόξευση του έγινε με τον πύραυλο «Κρόνος 5» μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και ήταν μία ακόμη πρωτιά για τη διαστημική αυτή αποστολή, καθώς ήταν η πρώτη νυχτερινή εκτόξευση του προγράμματος.

Το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου, το διαστημόπλοιο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποκόλληση της σεληνακάτου και την προσελήνωσή της, η οποία επιτεύχθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 14:55 της 11ης Δεκεμβρίου. Στη σεληνάκατο επέβαιναν ο πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, πλοίαρχος Γιουτζίν Σέρναν, ως διοικητής της αποστολής και κυβερνήτης της σεληνακάτου (ήταν μέλος και της αποστολής «Apollo 10») και ο γεωλόγος Χάρισον Σμιτ ο μόνος μη στρατιωτικός του πληρώματος και ο πρώτος επιστήμονας που πέταξε στο διάστημα, οι οποίοι τέσσερεις ώρες αργότερα έκαναν τον πρώτο τους σεληνιακό τους περίπατο.

Έμειναν στη Σελήνη ένα ολόκληρο τριήμερο και εκτέλεσαν σειρά πειραμάτων και μάζεψαν 110 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων, τα οποία έφεραν πίσω στη Γη. Συνολικά εργάστηκαν γύρω στις 22 ώρες στο ύπαιθρο της Σελήνης, δηλαδή κάτι παραπάνω από επτά ώρες ημερησίως. Φεύγοντας άφησαν πίσω τους μια αναμνηστική πλάκα η οποία έγραφε: «Εδώ ο άνθρωπος ολοκλήρωσε την πρώτη του εξερεύνηση του Φεγγαριού, Δεκέμβρης 1972».

Η διαδικασία της αποσελήνωσής τους ξεκίνησε το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου και μετά την προσκόλλησή τους στο διαστημόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Δεκεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Γη. Στις 14:25 της 19ης Δεκεμβρίου του 1972, μετά από ένα ταξίδι που κράτησε 12 ημέρες, 13 ώρες, 51 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, ο θαλαμίσκος του «Apollo 17» με το τριμελές πλήρωμά του προσθαλασσώθηκε με επιτυχία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Γιατί ήταν η τελευταία επανδρωμένη αποστολή

Κατά την ελληνική μυθολογία η Άρτεμις ήταν η δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα. Έτσι, από τις αποστολές Apollo, φτάσαμε στις αποστολές Artemis του σήμερα με όλους να συμφωνούν πως, παρά τις όποιες αναποδιές έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, είναι, πλέον, ζήτημα χρόνου ο άνθρωπος να πατήσει ξανά στη Σελήνη. Η ερώτηση δεν είναι το «αν» αλλά το «πότε ακριβώς». Και όλα δείχνουν πως αυτή η ώρα δε θα αργήσει. Και αφού γίνει αυτό, η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι γιατί η ανθρωπότητα επί μισό αιώνα δεν πήγε ξανά στη Σελήνη. Γιατί αυτή η «σιωπή» που έδωσε χώρο να αναπτυχθούν μια ντουζίνα «ψεκασμένες» θεωρίες συνωμοσίας; Τα πράγματα είναι αδιανόητα απλά και άπτονται των... χρημάτων.

Με τον πλανήτη να κινείται σε ρυθμούς Ψυχρού Πολέμου οι δυο τότε υπερδυνάμεις, έψαχναν να βρουν... πεδία μάχης. ΗΠΑ και ΕΣΣΔ θεώρησαν πως ένα τέτοιο θα μπορούσε να είναι η Σελήνη. Κάπως έτσι, από το 1961 και μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια ξεκίνησε μια φρενήρης «διαστημική κούρσα» για το ποιος από τους δυο θα πατήσει πρώτος το πόδι του σε άλλο πλανήτη. «Αποφασίσαμε να πάμε στη Σελήνη πριν από το τέλος της δεκαετίας όχι επειδή είναι εύκολο, αλλά επειδή είναι δύσκολο», είχε πει το 1962 ο Τζόν Φ. Κένεντι και σηματοδότησε την τυπική έναρξη αυτής της κούρσας. Η ουσιαστική εκκίνηση είχε δοθεί το 1957 όταν οι Σοβιετικοί είχαν εκτοξεύσει τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο (Sputnik 1) και το 1961 είχαν στείλει σε τροχιά τον πρώτο άνθρωπο, τον Γιούρι Γκαγκάριν. Θεωρητικά, εκείνη την εποχή οι Σοβιετικοί προπορεύονταν στην κούρσα, ωστόσο, ο Κένεντι δεν είχε καμία διάθεση να έρθει δεύτερος και έτσι... πάτησε γκάζι φέρνοντας τους ανθρώπους της NASA στα όρια της λιποθυμίας! Ο JFK εννοούσε αυτό που έλεγε και έδωσε ένα τεράστιο στα όρια του αδιανόητου, μπάτζετ στους επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχουν αυτό που ζήτησε. Και το πέτυχαν. Στις 21 Ιουλίου του 1969 ο Νιλ Αρμοστρονγκ έγινε, εντός της προθεσμίας που είχε δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Οι Αμερικανοί είχαν κερδίσει αυτή τη διαστημική κούρσα ενώ οι Σοβιετικοί έκριναν πως αφού δεν ήρθαν πρώτοι, δεν είχε ιδιαίτερο νόημα να έρθουν δεύτεροι (ειδικά σε μια κούρσα που «έτρεχαν» δυο) και έτσι σταμάτησαν τις προσπάθειες τους.

Και αφού σταμάτησαν τις προσπάθειες τους οι Σοβιετικοί, τις σταμάτησαν και οι Αμερικανοί. Ο Ρίτσαρντ Νίξον, με τον πόλεμο στο Βιετνάμ να μαίνεται, αποφάσισε πως έπρεπε να πέσει «τσεκούρι» στη χρηματοδότηση της NASA. Μόνο που το τσεκούρι αποδείχθηκε «βόμβα ναπάλμ». Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα γιατί εδώ και 50 χρόνια ο άνθρωπος δεν έχει πατήσει στη Σελήνη είναι η εξής: «λεφτά»! Εκείνη την περίοδο η NASA απορροφούσε το 4-5% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Συνολικά στα 13 χρόνια του προγράμματος Apollo οι ΗΠΑ δαπάνησαν το εξωφρενικό ποσό των 264 δισ. δολάριων (σε σημερινές τιμές). Απίστευτα νούμερα. Το 2014 το μπατζετ της NASA ήταν 16,7 δισ. δολάρια. «Αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για τις βενζίνες», θα μπορούσε να πει κάποιος χαριτολογώντας. Και δεν θα είχε και άδικο.

Σήμερα το μπατζετ έχει εκτοξευτεί ξανά (περίπου στα 100 δισ. δολάρια) αλλά, πλέον, η NASA δεν ειναι μόνη. Ουσιαστικά η Artemis είναι μια, σχεδόν, παγκόσμια προσπάθεια αφού συμμετέχουν σε αυτή οι διαστημικές υπηρεσίες της Κίνας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Ν. Κορέας και βέβαια η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA