Μενού
Edmund_Hillary
Ο Έτμουντ Χίλαρι και ο σέρπα Τέντζικ Νοργκάι | Associated Press
  • Α-
  • Α+

«Στο τέλος δεν είναι το βουνό που κατακτούμε αλλά ο εαυτός μας», απάντησε ο Έντμουντ Χίλαρι σε μία από τις αμέτρητες φορές που ρωτήθηκε για το πώς ένιωσε όταν στις 29 Μαΐου 1953 κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία το Έβερεστ. Ο Έντμουντ Χίλαρι δεν ήταν απλά ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Ήταν ένας σπάνιος χαρακτήρας που, παρά την τεράστια επιτυχία του, δεν ξέχασε ποτέ τους Σέρπα, τη φυλή που ζει στα «πόδια» του Έβερεστ και βοήθησε, ώστε, να χτιστούν εκεί, νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες και αεροδρόμια. Αυτός ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι, που πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα.

Ο μοναχικός έφηβος που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου

Ο Έντμουντ Χίλαρι γεννήθηκε στο Τουάκο της Νέας Ζηλανδίας στις 20 Ιουλίου 1919. Αντίθετα με αυτό που θα φανταζόταν κάποιος, ο Χίλαρι ήταν ένας εξαιρετικά χαμηλών τόνων άνθρωπος. Ειδικά στην εφηβεία του, όλοι έκαναν λόγο για έναν ήσυχο νέο που αγαπούσε τη φύση. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ξεκίνησε από μικρός την ορειβασία αλλά το επάγγελμα που αποφάσισε να ακολουθήσει ήταν αυτό του μελισσοκόμου. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε υδροπλάνο και σε μια από τις μάχες που συμμετείχε στο Νότιο Ειρηνικό ωκεανό, τραυματίστηκε .

Το 1951 αντίκρισε για πρώτη φορά τα Ιμαλάια, συμμετέχοντας στην αναγνωριστική αποστολή μιας ορειβατικής ομάδας και ο... έρωτας ήταν κεραυνοβόλος! Από την πρώτη στιγμή ήξερε πως αυτό που στην πραγματικότητα ήθελε ήταν να πατήσει πρώτος στην κορυφή του ψηλότερου βουνού στον κόσμο. Το ήθελε πολύ και αφιερώθηκε σε αυτό. Και τελικά το πέτυχε στις 29 29 Μαΐου 1953 ήλθε η μεγάλη στιγμή. Ως μέλος βρετανικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που είδε την Γη από την στέγη του κόσμου. Στην πραγματικότητα, ήταν ο Χίλαρι μαζί με τον νεπαλέζο οδηγό του Τέντζικ Νοργκάι, της φυλής των Σέρπα, που είδαν μαζί αυτή τη μαγική εικόνα. Όσο για το ποιός πραγματικά την είδε πρώτος από τους δυο, έχουν ακουστεί πολλά και υπάρχουν διάφορες εκδοχές, ωστόσο, αυτό, μάλλον, μικρή σημασία έχει αφού οι δυο πρωταγωνιστές δεν διαφώνησαν ποτέ.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πως ο Χίλαρι δεν «θαμπώθηκε» από την ιστορική επιτυχία του και κυρίως δεν ξέχασε αυτούς που τον βοήθησαν. Πραγματοποίησε και άλλες αποστολές στην περιοχή του Έβερεστ τη δεκαετία του '60 και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Ταμείο των Ιμαλαΐων, που συγκέντρωνε περίπου 250.000 δολάρια ετησίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα, βοήθησε να χτιστούν στο Νεπάλ νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες, ακόμη κι ένα αεροδρόμιο.

Ο «Μπούρα-Σαχίμπ», όπως τον αποκαλούν ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι του Νεπάλ (στη γλώσσα τους σημαίνει «μεγάλος στο ανάστημα, μεγάλος στην καρδιά»), πέθανε, μια ημέρα σαν σήμερα το 2008, από πνευμονία σε νοσοκομείο του Όκλαντ.  Ο γιος του συνεχίζει την ορειβατική παράδοση και η κόρη του ασχολείται με το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας. «Κανένα εγχείρημα, καμία επιτυχία». Με αυτές τις τέσσερις λέξεις τιτλοφόρησε το 1975 την αυτοβιογραφία του ο Εντμουντ Χίλαρι και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο όλη του την κοσμοθεωρία. 

Στόχος του υπήρξε πάντα η κορυφή μέσα από την προσπάθεια. Συνήθιζε να λέει πως «η κατάκτηση του Έβερεστ ήταν σαν να κερδίζεις έναν πόλεμο για χάρη της ανθρωπότητας». Και όταν του ζήτησαν διευκρίνιση, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Διδαχτήκαμε τις τεράστιες και ανεκμετάλλευτες ικανότητες του ανθρώπου… σαν να φτάνεις στο φεγγάρι χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας». 

Τι έγινε με το «πάτημα του Χίλαρι»

Το «πάτημα του Χίλαρι» ήταν ένας βράχος που αποτελούσε παράλληλα και μια πλαγιά κάθετης ανάβασης 12 μέτρων στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Εβερεστ ήταν το τελευταίο εμπόδιο που έπρεπε να υπερβούν οι ριψοκίνδυνοι ορειβάτες για να φτάσουν στην κορυφή του.

Πρώτο το BBC είχε αποκαλύψει πως, μόλις επτά χρόνια μετά το θάνατο του Χίλαρι, το διάσημο και επικίνδυνο «πάτημα» έπαψε να υπάρχει. Κανείς, ωστόσο, δεν είχε καταφέρει να το επιβεβαιώσει αυτό καθώς τα χιόνια που έπεφταν το κάλυπταν. Τελικά, ο Τιμ Μόουζντεϊλ ήταν ο πρώτος που το επιβεβαιώσε. «Αναφέρθηκε πέρυσι, και όντως σκαρφάλωσα πέρυσι, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι ότι είχε καταρρεύσει, επειδή η περιοχή ήταν γεμάτη χιόνια. Φέτος, ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το κομμάτι βράχου που είχε ονομαστεί “Hillary Step” δεν βρίσκεται πλέον εκεί. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για ένα τέλος εποχής αφού χάθηκε ένα κομμάτι της ορειβατικής ιστορίας» δήλωσε ο Τιμ Μόουζντεϊλ. Η κατάρρευση του «Hillary Step» εικάζεται ότι συνέβη κατά τον μεγάλο σεισμό στο Νεπάλ το 2015 και  σύμφωνα με τους ειδικούς θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο το τελευταίο κομμάτι της ανάβασης στην κορυφή της Γης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA