Μενού
vietnam
Βιετνάμ | AP
  • Α-
  • Α+

Ενα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια του 20ου αιώνα γράφτηκε στο Βιετνάμ όπου ο «ψυχρός πόλεμος» έκανε... πρόβα πολέμου με Αμερικανούς και Σοβιετικούς να αλληλοσπαράζονται διά... αντιπροσώπων σε μία εμφύλια σύγκρουση που θα άφηνε πίσω της πάνω από 3 εκατομμύρια νεκρούς, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια ήταν άμαχοι πολίτες και κυρίως γυναικόπαιδα.

Οπως σε όλους τους πολέμους (της σύγχρονης Ιστορίας) έτσι και σε αυτόν υπήρξαν κάποια φωτογραφικά ενσταντανέ που έμειναν με ανεξίτηλο τρόπο στη μνήμη του πλανήτη, αποδεικνύοντας τη ρήση πως «μία φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις». Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εμβληματικές φωτογραφίες που «σημάδεψαν» τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως εκείνη με τους Αμερικανούς να υψώνουν την «Αστερόεσσα» στην Ιβοζίμα ή τη θρυλική φωτογραφία με το φιλί ενός ναύτη σε μία νοσοκόμα στην Times Square, ένα καρέ που ανέδειξε τους πανηγυρισμούς μετά τη λήξη του πολέμου. Μάλιστα κάποιες φορές μία φωτογραφία μπορεί να αλλάξει (έστω και λίγο) την έκβαση ενός ολόκληρου πολέμου. Για μία τέτοια φωτογραφία θα μιλήσουμε σήμερα.

Μία ημέρα, λοιπόν, σαν σήμερα, 1 Φεβρουαρίου, τραβήχτηκε ένα ενσταντανέ που έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία του πολέμου στο Βιετνάμ και το όνομα αυτής: «Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ». Και ναι, η περιγραφή της φωτογραφίας είναι 100% to the point... Πρόκειται για τη στιγμή που ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, εκτελεί εν ψυχρώ με μία σφαίρα στο κεφάλι τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ. Μία στιγμή που ο φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), Έντι Άνταμς φρόντισε να απαθανατίσει δημιουργώντας έτσι ένα σύμβολο που έγινε σημαία για το αντιπολεμικό κίνημα που ξέσπασε στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

bietnam
Φωτογραφία από τον πόλεμο στο Βιετνάμ | Associated Press

Το χρονικό της φωτογραφίας

Είναι 1 Φεβρουαρίου 1968 στη βιετναμέζικη πρωτεύουσα Χο Τσι Μινγκ που ονομαζόταν τότε Σαϊγκόν. Ένας λεπτοκαμωμένος Βιετναμέζος με κοντό παντελόνι, καρό πουκάμισο, ξυπόλητος με τα χέρια δεμένα στην πλάτη προχωρά σε δρόμο της πόλης περιστοιχισμένος από στρατιώτες. Ξαφνικά ένας άνδρας εμφανίζεται στο πλάνο, σημαδεύει τον αιχμάλωτο στο κεφάλι και τον εκτελεί. Η δραματική στιγμή καταγράφεται ταυτόχρονα από τον φωτογραφικό φακό του AP αλλά και από τις τηλεοπτικές κάμερες πολεμικών ανταποκριτών. Είναι ωστόσο η φωτογραφία, η οποία ξεχώρισε και θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες πολεμικές φωτογραφίες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά βίαιη φωτογραφία, η οποία καταγράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι άλλαξε ακόμα και τον ρου του πολέμου στο Βιετνάμ.

 

Ο αρχηγός της Αστυνομίας ισχυρίστηκε στη συνέχεια, ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι προέβη στην ενέργειά του αυτή από δικαιολογημένη αγανάκτηση, επειδή νωρίτερα ο Λεμ με τους συντρόφους του σε μια καταδρομική επιχείρηση είχαν σκοτώσει αδιακρίτως πολλούς αστυνομικούς και μέλη των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και κάποιους συγγενείς του στρατηγού. Πολλοί από τους παριστάμενους δημοσιογράφους επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του Λόαν, αλλά δεν δικαιολόγησαν την πράξη του.

bietnam
Associated Press

«Ο Βούδας θα με συγχωρήσει»

Ατάραχος ο στρατηγός Λόαν έβαλε το πιστόλι στη θήκη του και απευθύνθηκε στον φωτορεπόρτερ: «Σκότωσαν πολλούς από τους δικούς μας ανθρώπους και πολλούς από τους δικούς σας. Αυτοί οι τύποι έχουν σκοτώσει πολλούς δικούς μας και νομίζω ότι ο Βούδας θα με συγχωρήσει».

Λίγους μήνες μετά το συμβάν ο στρατηγός Λόαν σε συνέντευξή του στη διάσημη Ιταλίδα δημοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι είχε πει: «Κατανοώ ότι με θεωρεί όλος ο κόσμος ψυχρό δολοφόνο. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή ήμουν σε έξαλλη κατάσταση. Δεν μπορούσα να το ελέγξω». Και συνέχισε την «απολογία» του: «Δεν φορούσε στολή και δεν μπορώ να σεβαστώ έναν άνθρωπο που πυροβολεί χωρίς να φοράει στολή. Είναι πολύ εύκολο να σκοτώνεις και να μην σε αναγνωρίζουν. Ένας Βιετκόνγκ με πολιτικά ρούχα με γέμισε οργή».

bietnam
Associated Press

Το Πούλιτζερ και ο εκτελεστής που άνοιξε... πιτσαρία στις ΗΠΑ

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και γρήγορα έγινε το σύμβολο της βαρβαρότητας του Πολέμου στο Βιετνάμ. Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών, που είχαν αναλάβει το κύριο βάρος διεξαγωγής του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων τους Νοτιοβιετναμέζων εναντίον των κομμουνιστών της Βορείου Κορέας και των ομοϊδεατών τους Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ. Πολλοί χαρακτήρισαν έγκλημα πολέμου την πράξη του Λόαν, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί αιχμαλώτων. Κάποιοι άλλοι αντέταξαν ότι ο Λεμ δεν μπορούσε να θεωρηθεί αιχμάλωτος επειδή δεν ήταν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η Σύμβαση της Γενεύης στην περίπτωσή του.

Από την πλευρά του ο φωτογράφος Έντι Άνταμς τιμήθηκε το 1969 με το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ. Αργότερα, όμως, δήλωσε ότι λυπήθηκε για τον αντίκτυπο που είχε η φωτογραφία του και υπερασπίστηκε τον εκτελεστή στρατηγό. Σε μια επιστολή του στο περιοδικό TIME έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».

bietnam
Associated Press

Και ο αρχηγός της Αστυνομίας Νκγουιέν Νγκοκ Λόαν έγινε ωστόσο διάσημος μετά το τραγικό συμβάν. Μετά την ήττα των Αμερικανών και την άτακτη υποχώρησή τους από το Βιετνάμ το 1975 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. Παρά το αίτημα για δίκη σε βάρος του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή απέβησαν άκαρπες. Ο πρώην στρατηγός άνοιξε πιτσαρία στη Βιρτζίνια, η οποία όμως έκλεισε όταν έγινε γνωστό στην περιοχή το παρελθόν του. Το 1998 ο εκτελεστής του Βιετκόνγκ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 67 του χρόνια, με τον Ανταμς να τον εγκωμιάζει μετά θάνατον μιώντας στο περιοδικό TIME: «Ο στρατηγός σκότωσε τον Βιετκόνγκ κι εγώ σκότωσα τον στρατηγό με την κάμερά μου. Η εικόνα είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Ο κόσμος πιστεύει ό,τι βλέπει, αλλά οι φωτογραφίες δεν λένε όλη την αλήθεια. Αυτό λοιπόν που δεν έδειξε η φωτογραφία μου ήταν: «Τι θα κάνατε αν ήσασταν ο στρατηγός εκείνη την ώρα σ΄ εκείνο τον τόπο εκείνη τη σκληρή μέρα, και πιάνατε τον λεγόμενο «κακό» αφού είχε ήδη σκοτώσει έναν, δύο ή τρεις Αμερικανούς στρατιώτες;»…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA