Μενού
rocknroll-stars
Οι τρεις σταρ της Rock n Roll που σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σαν σήμερα, το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου του 1959 έμελλε να είναι μια τραγική ημέρα για την παγκόσμια Ιστορία της μουσικής, με τρεις διάσημους αστέρες της Rock n Roll να σκοτώνονται όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν πέφτει στο Κλίαρ Λέικ, λίγο πιο έξω από την Αϊόβα των ΗΠΑ. Πρόκειται για το καλλιτεχνικό αντίπαλον δέος του Ελβις Πρίσλεϊ, Μπάντι Χόλι, τον Ρίτσι Βάλενς και τον Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ντον Μακ Λιν στο τραγούδι του με τίτλο «American Pie» αναφέρει τον στίχο «η μέρα που πέθανε η μουσική» με το τραγικό αυτό συμβάν να μένει έτσι στην Ιστορία.

Μόνο τυχαίοι δεν ήταν οι τρεις μουσικοί που έχασαν έτσι ξαφνικά τη ζωή τους στο αεροπορικό αυτό δυστύχημα. Παρά τα 29 χρόνια του Τσάιλς Ρίτσαρντσον, τα 23 του Μπάντι Χόλι και τα μόλις 18 του Ρίτσι Βάλενς, είχαν ήδη προλάβει να κάνουν τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, με τραγούδια όπως τα «That'll Be the Day», «Peggy Sue», «It's So Easy» και «La Bamba» να είναι μερικά από τα δικά τους κομμάτια που είχαν γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950. Μάλιστα, οι τρεις αυτοί σούπερ σταρ του μουσικού στερεώματος είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για μία μεγάλη περιοδεία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που σημείωνε πρωτοφανή επιτυχία.

Σχεδόν κάθε μέρα έπρεπε να δίνουν και μία συναυλία. Το πούλμαν που είχαν νοικιάσει για τις μετακινήσεις τους ήταν προβληματικό, με χαλασμένο κλιματισμό, σε μια εποχή με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Έτσι, σε μία στάση τους στο Κλίαρ Λέικ για μια εμβόλιμη συναυλία, ο Μπάντι Χόλι σκέφθηκε να νοικιάσει ένα μικρό αεροπλάνο. Ήρθε σε συνεννόηση με μια τοπική εταιρεία και στη διάθεσή του τέθηκε ένα τετραθέσιο μονοκινητήριο Beechcraft Bonanza B35, με πιλότο τον Ρότζερ Πίτερσον. Στο αεροπλάνο θα επέβαινε το συγκρότημα του Μπάντι Χόλι, που ήταν και η μεγάλη φίρμα του ροκ εντ ρολ στα τέλη της δεκαετίας του '50, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί θα συνέχιζαν με το προβληματικό λεωφορείο.

newspaper

Η μοιραία πτήση

Την τελευταία στιγμή και λίγη ώρα πριν από την απογείωση του αεροπλάνου έγιναν κάποιες αλλαγές στη σύνθεση των επιβαινόντων. Ο μπασίστας Γουάιλον Τζένινγκς προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρίτσαρντσον που υπέφερε από γρίπη. Όταν το έμαθε ο Μπάντι Χόλι πείραξε τον Τζένινγκς: «Ελπίζω να ξεπαγιάσεις στο λεωφορείο» και αυτός του το ανταπέδωσε: «Πολύ ωραία, ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου». Αυτή η ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των δύο μουσικών θα στοιχειώσει τη μνήμη του Γουάιλον Τζένινγκς, μετέπειτα αστέρα της κάντρι μουσικής, και θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. Ο Ρίτσι Βάλενς, που ποτέ του δεν είχε ανέβει με αεροπλάνο, ζήτησε να πετάξει στη θέση του κιθαρίστα Τόμι Ολσαπ. Αυτός δυσανασχέτησε και τη λύση έδωσε το στρίψιμο ενός νομίσματος. «Τυχερός» ο Ρίτσι Βάλενς.

newspaper

Το αεροπλάνο με τους τέσσερις επιβαίνοντες (Μπάντι Χόλι, Τζάιλς Ρίτσαρτσον, Ρίτσι Βάλενς και ο 21χρονος πιλότος Ρότζερ Πίτερσον) απογειώθηκε στη 1 τα ξημερώματα από το δημοτικό αεροδρόμιο του Μέισον Σίτι, αμέσως μετά τη συναυλία τους στο Κλίαρ Λέικ, με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό τους, το Ντάλουθ της Μινεσότα. Ο πιλότος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης, κάτι που θα έπραττε στην πορεία. Όμως, μετά από λίγο χάθηκαν τα ίχνη του μονοκινητήριου αεροπλάνου.

Οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις της εταιρείας προς τον πιλότο δεν βρήκαν ανταπόκριση και έτσι στις 3:30 το πρωί το αεροπλάνο κηρύχθηκε αγνοούμενο. Έξι ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9:15 το πρωί τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν πέντε μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι η πτώση του οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη του νεαρού και άπειρου πιλότου.

 

Μπάντι Χόλι, το αντίπαλον δέος του Ελβις

buddy-holly
Buddy Holly | Associated Press

Ο Μπάντι Χόλι ξεκίνησε την πορεία του μαζί με τους Crickets έχοντας παραγωγό τον περίφημο Νόρμαν Πίτυ. Μαζί με τους Τσακ Μπέρυ και Καρλ Πέρκινς θεωρείται από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές, κιθαρίστες και συνθέτες της δεκαετίας του ’50 και όχι μόνο. To 1957 ήρθε η πρώτη μεγάλη προσωπική του επιτυχία με το κλασικό «Peggy Sue» (No3 στις ΗΠΑ) για να κατακτήσει λίγο αργότερα την κορυφή με το προφητικό «That'll Be The Day».

Αν και βαθιά επηρεασμένος από τον Έλβις Πρίσλει κατάφερε να φτιάξει το δικό του προσωπικό στυλ κερδίζοντας πολλούς θαυμαστές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Αγγλία μάλιστα τα τραγούδια γινόντουσαν μεγάλες επιτυχίες αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του. Οι Beatles είναι ένα απ’ τα δεκάδες συγκροτήματα που έχουν αναγνωρίσει την επιρροή του Χόλι στη μουσική τους. Ήταν μόλις 22 ετών.

Ο πολυτάλαντος Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον

the-big-popper
The Big Popper | Associated Press

Ο Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον είχε γνωρίσει λίγους μήνες πριν μεγάλη επιτυχία με το «Chantilly Lace» (No 6 στις ΗΠΑ) και αν και ήταν ο μεγαλύτερος της παρέας (28 ετών), το μέλλον του διαγραφόταν λαμπρό. Γεννήθηκε, όπως και ο Μπάντι Χόλι, στο Τέξας και εκτός από καλός DJ ήταν και εξαιρετικός συνθέτης. Έγραψε μάλιστα μεταξύ άλλων τα περίφημα «White Lightning» και «Running Bear» τα οποία έγιναν τεράστιες επιτυχίες από τους George Jones και Johnny Preston αντίστοιχα.

Ρίτσι Βάλενς: Ο κύριος «La Bamba»

ritchie-valens
Ritchie Valens | Associated Press

Ο Μεξικανικής καταγωγής Ρίτσι Βαλενς ήταν μόλις 17 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι το Νο2 στις ΗΠΑ με την εκπληκτική μπαλάντα «Donna». Συνδύαζε ιδανικά την latin με τη Rock n Roll μουσική έχοντας σαν χαρακτηριστικότερο δείγμα το κλασικό «La Bamba». Με αυτό τον τίτλο μάλιστα γυρίστηκε το 1987 μία ταινία που είχε σαν θέμα τη ζωή του, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και φέρνοντας, υπό τους ήχους των Los Lobos, τα τραγούδια του και πάλι στην επικαιρότητα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA