Μενού
chaplin
Ο τάφος του Τσάρλι Τσάπλιν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αναμφίβολα ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι ο θρυλικός «Σαρλό» κατά κόσμον Τσάρλι Τσάπλιν. Και αν η ιστορία της ζωής του ήταν συναρπαστική, ο κακομοίρης δεν μπόρεσε να «ξεκουραστεί» ούτε... μετά θάνατον καθώς κοντά δύο μήνες μετά την αποδήμησή του εις Κύριον, δύο άνδρες αποφάσισαν να τον... κλέψουν από την τελευταία του κατοικία για να ζητήσουν λύτρα!

Η απίστευτη αλλά απολύτως αληθινή αυτή ιστορία εκτυλίχθηκε στο ειδυλλιακό χωριό της Ελβετίας Corsier-sur-Vevey, τον τελευταίο τόπο κατοικίας του σπουδαίου ηθοποιού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα Χριστούγεννα του 1977. Εκεί, μία μέρα σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου 1978, δύο μαυροφορεμένοι άνδρες αποφάσισαν να προχωρήσουν στον πιο «μακάβριο» εκβιασμό στην Ιστορία, και να απαγάγουν τα λείψανα του περίφημου «Αλητάκου» μπας και πιάσουν την καλή...

chaplin
Η τρύπα στον τάφο του Τσάρλι Τσάπλιν | Associated Press

Οι δυο άνδρες μπήκαν με κάθε προφύλαξη στο σιωπηλό κοιμητήριο και χωρίς να το σκεφτούν και πολύ άρχισαν να σκάβουν μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους, δύο ώρες αργότερα. Ξέθαψαν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν, το φόρτωσαν σε ένα μικρό φορτηγό και έγιναν... καπνός!

Την επόμενη μέρα το πρωί οι κάτοικοι του ήσυχου χωριού της Ελβετίας παρατήρησαν ένα σωρό από φρεσκοσκαμμενο χώμα και έναν λάκκο αδειανό στο κοιμητήριο της περιοχής τους. Η είδηση μαθεύτηκε γρήγορα και όπως είναι λογικό, ακολούθησε ο... κακός χαμός, με το γεγονός να αποκτά μεγάλη δημοσιότητα στα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής.

sarlo
Σαρλό, Τσάρλι Τσάπλιν | Associated Press

Μην τον είδατε τον Τσάρλι...

Η ελβετική Αστυνομία άρχισε τις έρευνες και όταν είδε ότι δεν καταφέρνει τίποτα, ζήτησε τη βοήθεια της Interpol, οι προσπάθειες της οποίας όμως αποδείχθηκαν επίσης άκαρπες. Η οικογένεια του Τσάρλι Τσάπλιν ήταν συντετριμμένη και ουδείς μπορούσε να καταλάβει γιατί είχε γίνει αυτό το έγκλημα. Και τότε άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» θεωρίες συνωμοσίας: Κάποιοι έλεγαν ότι το φέρετρο είχε κλαπεί από φανατικούς θαυμαστές του ηθοποιού, που ήθελε να ταφεί στην Αγγλία και προσπάθησαν έτσι να του ικανοποιήσουν την τελευταία του επιθυμία… Κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι ο Τσάπλιν ήταν Εβραίος και οι κάτοικοι του χωριού της Ελβετίας δεν ανέχονταν να είναι θαμμένος ένας Εβραίος σε χριστιανικό νεκροταφείο!

Τελικά, δέκα εβδομάδες μετά την κλοπή της σορού του Τσάρλι Τσάπλιν, το κίνητρο του εγκλήματος αποκαλύφθηκε. Ήταν Μάιος του 1978 όταν η οικογένεια του Σαρλό άρχισε να δέχεται περίεργα τηλεφωνήματα από αγνώστους που ζητούσαν λύτρα. Οι εκβιαστές παραδέχτηκαν ότι είχαν ξεθάψει τη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν και τώρα απειλούσαν, ότι δεν θα την επέστρεφαν αν δεν τους έδιναν το διόλου ευτελές ποσό των 600.000 δολαρίων.

Η οικογένεια αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενδώσει στον εκβιασμό και τότε άρχισαν οι εκπτώσεις: Τα 600.000 δολάρια έγιναν 250.000. Η ιστορία με τα τηλεφωνήματα κράτησε αρκετές ημέρες, με τους απαγωγείς να γίνονται ολοένα και πιο επιθετικοί, μέχρι που άρχισαν και τις απειλές για τις ζωές του υπηρετικού προσωπικού. Η Αστυνομία, που παρακολουθούσε τα τηλέφωνα, ένα πρωί παγίδεψε και τους διακόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους στην περιοχή της Λωζάνης όταν οι κακοποιοί τηλεφώνησαν για να κάνουν γνωστή την τελευταία απαίτησή τους. ΟΙ αστυνομικοί κατάφεραν να τους εντοπίσουν και δεν άργησαν να πέσουν στα χέρια τους με τον Ρόμαν Βάρντας από την Πολωνία, να συλλαμβάνεται την ώρα που τηλεφωνούσε στην οικογένεια του Τσάπλιν και τον Γκάντζο Γκάνεβ από τη Βουλγαρία να συλλαμβάνεται λίγο αργότερα.

chaplin
Οι απαγωγείς του Τσάρλι Τσάπλιν | Associated Press

Οι γκαφατζήδες εκβιαστές

Και εκεί που όλοι είπαν «επιτέλους, ξεμπερδέψαμε με αυτή την υπόθεση, ας πάρουμε πίσω το σώμα του Τσάρλι Τσάπλιν», έγινε αυτό που κανείς δεν περίμενε. Οι απαγωγείς... ξέχασαν το ακριβές σημείο που είχαν κρύψει την πολύτιμη σορό και χρειάστηκαν δυόμιση μήνες αναζήτησης για να βρεθεί επιτέλους ο νεκρός ηθοποιός και να επιστρέψει στην τελευταία κατοικία του…

Και για να πέσει και η κατακλείδα της παράδοξης αυτής ιστορίας, οι συγγενείς του Τσάπλιν φρόντισαν να ενισχύσουν το μνήμα του διάσημου ηθοποιού με οπλισμένο σκυρόδεμα για την αποφυγή νέων δυσάρεστων εξελίξεων...

Οι δυο κακοποιοί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για διατάραξη της ειρήνης των νεκρών και απόπειρα εκβιασμού, με τον Βάρντας να μένει τέσσερα χρόνια στη φυλακή και τον Γκάνεβ να καταδικάζεται, ως συνεργός, σε 18μηνη φυλάκιση. Όταν αποφυλακίστηκαν έστειλαν επιστολή μεταμέλειας και συγγνώμης στην οικογένεια του δημοφιλούς ηθοποιού και η οικογένεια τους συγχώρησε.

chaplin
Τσάρλι Τσάπλιν | Associated Press