Μενού
daglis
Ο Αντώνης Δαγκλής στη διάρκεια της δίκης του | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σκεφτείτε το πιο ακραίο θρίλερ που έχετε δει στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση. Από αυτά που ένας μανιακός δολοφόνος, χωρίς δισταγμό, βασανίζει και στη συνέχεια κατακρεουργεί τα θύματά του. Σκεφτείτε έναν πρωταγωνιστή που έχει τόσο πολύ σκοτάδι μέσα του, τόση οργή και τόσο θύμο, που το να τεμαχίζει το θύμα του, είναι για αυτόν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.

Σκεφτείτε την αγωνία, τον τρόμο, τη φρίκη και τον πόνο που βίωσαν τα θύματά του.

Πολλαπλασιάστε αυτά που σκεφτήκατε επί δύο. Τώρα έχετε μία μικρή εικόνα της αιματηρής δράσης του πρώτου (με την αυστηρή έννοια του όρου και όπως αυτός αναλύεται στη διεθνή βιβλιογραφία) Έλληνα serial killer : Του Αντώνη Δαγκλή...

Ο «στραγγαλιστής των ιερόδουλων»

Τον Οκτώβριο του 1995 η Ελλάδα «πάγωσε». Στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και συγκεκριμένα κοντά στα διόδια της Τραγάνας, εντοπίστηκε το πτώμα της 29χρονης ιερόδουλης, Ελένης Παναγιωτοπούλου.

Οι αστυνομικοί σοκαρίστηκαν από το θέαμα. Ο δράστης αφού σκότωσε την άτυχη κοπέλα, τις αφαίρεσε τα σπλάχνα, τις έκοψε τις θηλές από το στήθος της και στο τέλος την τεμάχισε. Ο θάνατός της, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, προήλθε από στραγγαλισμό!

Οι έρευνες που έγιναν από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη αυτής της άγριας δολοφονίας δεν απέδωσαν καρπούς.

Σχεδόν δυο μήνες μετά, και ενώ ακόμα η άγρια δολοφονία, είναι θέμα συζήτησης, περαστικοί εντόπισαν το άψυχο σώμα μιας γυναίκας σ’ ένα αδιέξοδο στενό της οδού Ορφέως στον Βοτανικό. Ήταν ημίγυμνη, ενώ δίπλα της βρίσκονται πεταμένα τα ρούχα και η τσάντα με τα προσωπικά της αντικείμενα. Η εξακρίβωση των στοιχείων του θύματος έγινε μετά από μερικές ώρες. Το πτώμα της νεαρής κοπέλας άνηκε στην Αθήνα Λαζάρου, που εργαζόταν ως ιερόδουλη στην Αθήνα.

Ο εφιάλτης ζωντάνεψε ξανά. Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, επικράτησε τρόμος.

Οι δημοσιογράφοι στήνουν ένα μακάβριο «πάρτι» γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι τίτλοι των εφημερίδων εντείνουν τον φόβο που είχε εξαπλωθεί πάνω από την πρωτεύουσα. Ο «στραγγαλιστής των ιερόδουλων», ο «δράκος με το πριόνι», ο «Έλληνας Τζακ Αντεροβγάλτης», ο «δολοφόνος με το αλυσοπρίονο», ο «serial killer με το αγγελικό πρόσωπο», είναι μερικά από τα προσωνύμια που δόθηκαν στον δράστη.

Κάποιες ιερόδουλες πήγαν στην ΕΛΑΣ και κατήγγειλαν πως στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δυο άγριες δολοφονίες είχαν δεχθεί επίθεση από έναν νεαρό άνδρα ο οποίος επέβαινε σε ένα άσπρο βανάκι.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία είχε κάποια στοιχεία στα χέρια της: Περιγραφή του δράστη αλλά και του οχήματος που οδηγεί. Αυτή που «έκαψε» τον δράστη ήταν η Αγγλίδα Αν Χάμσον η οποία κατάφερε να ξεφύγει όταν του είπε πως κάνει πεζοδρόμιο μόνο για να καταφέρει να βγάλει το εισιτήριο της επιστροφής της.

Ο δράστης την είχε εξαναγκάσει σε στοματικό έρωτα λέγοντας πως «Όλες οι πουτάνες πρέπει να πεθάνουν». Τελικά, ωστόσο, την άφησε να φύγει. Και αυτό ήταν το μεγάλο του λάθος.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να φτιάξουν μια βάση δεδομένων στην οποία θα υπήρχαν όλοι οι ύποπτοι. Έβαλαν μέσα σε αυτή τη βάση νεαρούς άνδρες που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο Δαγκλής και το ένοχο μυστικό της μητέρας του

Ανάμεσα στους υπόπτους βρίσκεται και ο Αντώνης Δαγκλής, οδηγός νταλίκας, κάτοικος Νίκαιας. Δείχνουν τις φωτογραφίες του σε κάποιες από τις ιερόδουλες που είχαν καταγγείλει επίθεση. Εκείνες τον αναγνωρίζουν αμέσως.

Ο Αντώνης Δαγκλής γεννήθηκε στη Νίκαια το 1974. Τα παιδικά του χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Ο πατέρας του ήταν ένας εξαιρετικά βίαιος άνθρωπος. Έπινε πολύ και στη συνέχεια ξεσπούσε πάνω στη γυναίκα του αλλά και στα δύο αγόρια του.

Όταν ο Αντώνης ήταν 12 ετών ο πατέρας του πέθανε, ωστόσο, τα προβλήματα δεν τελείωσαν εκεί. Τους άφησε ένα τεράστιο χρέος, κάνοντας την επιβίωσή τους εξαιρετικά δύσκολη. Ο μικρός Αντωνης έπρεπε να ενηλικιωθεί πιο γρήγορα και έτσι εγκατέλειψε το σχολείο και έπιασε δουλειά προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του. Η κ. Φωτεινή, ωστόσο, είχε ένα μεγάλο μυστικό το οποίο έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα η έκρηξη της οποίας θα είχε θύματα και παράπλευρες απώλειες.

Τα πρώτα μπλεξίματα με το νόμο, ο Αντώνης Δαγκλής, τα είχε σε ηλικία 16 ετών όταν συνελήφθη για αποπλάνηση ανήλικης και καταδικάστηκε σε εξάμηνη, υποχρεωτική, παραμονή σε αναμορφωτήριο. Όταν βγήκε, ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπος με το ισχυρότερο πλήγμα που δέχθηκε στη ζωή του.

«Δεν μίλησα στο παιδί μου τότε γι’ αυτή τη δουλειά. Κάποιος καλοθελητής γείτονας παίρνει τον Αντώνη που ήταν μικρός και μου τον φέρνει στο μαγαζί λέγοντάς του: ''να ρε ποια είναι η μάνα σου η πόρνη''. Το παιδί με βλέπει και αμέσως το βάζει στα πόδια και πάει στο ξενοδοχείο (…). Εγώ έφυγα νωρίτερα εκείνη τη νύχτα από το μαγαζί. Πήγα στο ξενοδοχείο και βρήκα τον Αντώνη πνιγμένο στο κλάμα. ''Γιατί μάνα να μου πεις ψέματα; (…)''. ''Μα αγόρι μου, δεν σου είπα ψέματα, αλλά έπρεπε να πάω σε αυτή τη δουλειά. Με είδες να κάνω τίποτα κακό;''» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Φωτεινή, η μητέρα του Αντώνη Δαγκλή, στην κατάθεσή της στο δικαστήριο.

Το μεγάλο της μυστικό είχε αποκαλυφθεί και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα τίποτα δεν ήταν ξανά το ίδιο.

Αργότερα θα αποδειχθεί πως ο Αντώνης Δαγκλής έβλεπε στα πρόσωπα των γυναικών που σκότωσε, ή προσπάθησε να σκοτώσει, τη μητέρα του. Ήθελε να την εκδικηθεί για εκείνο το ψέμα που γκρέμισε τον κόσμο γύρω του.

«Πολλές φορές στο πρόσωπο της γυναίκας που στραγγάλιζα έβλεπα τη μάνα μου. Τη μητέρα μου την αγαπούσα, όμως ποτέ δεν της συγχώρησα που δούλευε σε ύποπτα μπαρ και σε δουλειές που δεν ήταν ηθικές. Όταν την είχα δει να κάνει έρωτα μ’ έναν άντρα, μου ήρθε να την πνίξω, αλλά έφυγα χωρίς να πω κουβέντα. Την ώρα που σκότωνα τις ιερόδουλες νόμιζα ότι σκότωνα τη μητέρα μου», είχε πει κατά την ανάκρισή του.

Η σύλληψη, η δίκη και η αυτοκτονία

Αφού αναγνωρίστηκε από τις ιερόδουλες, ο Δαγκλής μπαίνει σε καθεστώς διαρκούς παρακολούθησης. Οι αστυνομικοί περιμένουν να κάνει το λάθος. Τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου 1996, ο Αντώνης Δαγκλής μπήκε στο άσπρο βαν του και πήγε στη λεωφόρο Ποσειδώνος.

Όταν πλησίασε και άρχισε να συνομιλεί με μια ιερόδουλη, οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά του και τον συνέλαβαν. Ήθελαν να τον συλλάβουν επ΄ αυτοφώρω αλλά φοβήθηκαν μην τους ξεφύγει και δε θέλησαν να βάλουν σε κίνδυνο τη νεαρή κοπέλα.

Ο Δαγκλής δεν έφερε καμία αντίσταση. Ανακρίθηκε αλλά, πλέον, δε χρειάστηκε να πει κάτι γιατί κατά τη διάρκεια των ερευνών μέσα στο βαν του, οι αστυνομικοί είχαν βρει τον σταυρό της Ελένης Παναγιωτοπούλου.

Ο Αντώνης Δαγκλής, όμως, είχε για τους αστυνομικούς μια δυσάρεστη έκπληξη. Πέρα από τους δυο φόνους και τις οκτώ απόπειρες, ο 21χρονος serial killer ομολόγησε πως το 1992 είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο και με αυτό πήγε σε μια «πιάτσα» στο Κολωνάκι όπου πήρε μια ιερόδουλη η οποία του είχε συστηθεί ως Καίτη. Την οδήγησε στον Καρέα και εκεί, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τη στραγγάλισε! Στη συνέχεια τεμάχισε το πτώμα της και πέταξε τα 30 (!!!) κομμάτια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας! Τα στοιχεία της άτυχης γυναίκας δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ...

Ο Αντώνης  Δαγκλής οδηγήθηκε σε δίκη. Προσπάθησε να επικαλεστεί ψυχολογικά προβλήματα αλλά δεν έπεισε κανέναν. Οι ειδικοί που τον εξέτασαν έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο που δεν μπορείς να πεις ότι έχει το ακαταλόγιστο. Είχε σεξουαλικές διαστροφές αλλά από νομική άποψη αυτές δεν υπάγονται στις νοσηρές διαταραχές των πνευματικών λειτουργιών.

«Μισούσα όλες τις ιερόδουλες και συνεχίζω να τις μισώ. Πήγαινα να τις δω για σεξ, αλλά ξαφνικά άλλες εικόνες έρχονταν στο μυαλό μου. Άκουγα φωνές οι οποίες με διέταζαν να σκοτώνω. Μία φορά σκέφτηκα να πνίξω τη μνηστή μου, αλλά συγκράτησα τον εαυτό μου» είχε πει στην απολογία του. 

Στη διάρκεια της δίκης, η μοναδική μάρτυρας υπεράσπισης του Αντώνη Δαγκλή, η μητέρα του. Στη διάρκεια της διαδικασίας, ωστόσο, δεν άντεξε και υπέστη εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, παράλυτη από τη δεξιά πλευρά.

Ο «στραγγαλιστής των ιερόδουλων» ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου αλλά ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς. Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 23 Ιανουαρίου 1997, του επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή που είχε καταλογιστεί ως εκείνη τη μέρα, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, στην Ελλάδα. Συνολικά 13 φορές ισόβια!

«Δεν με κρίνατε δίκαια» είπε ο Αντώνης Δαγκλής, μόλις άκουσε την απόφαση των δικαστών και λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή.

Η ματωμένη ιστορία του Αντώνη Δαγκλή που είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να την κάνουν ένα καλογυρισμένο χουλιγουντιανό θρίλερ, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Αυγούστου 1997. Όταν ο «Έλληνας Τζακ Αντεροβγάλτης» αυτοκτόνησε.

Εντοπίστηκε απαγχονισμένος στο κελί 33 (καμία σχέση με το γνωστό λαϊκό τραγούδι που έκανε επιτυχία ο Γιώργος Μαργαρίτης) του Ψυχιατρικού Καταστήματος των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ο Δαγκλής κρεμάστηκε με σεντόνι από τα κάγκελα του κελιού. Δίπλα του βρέθηκε επίσης απαγχονισμένος ο συγκρατούμενός του (Γιώργος Μακριδης, 28 χρονών, που εξέτιε ποινή επταετούς κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας σωματικές βλάβες οπλοφορία και οπλοχρησία) κάτι που ποτέ δεν μπόρεσε να εξηγήσει ποτέ κανείς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA