Όταν στις 7 Οκτωβρίου 2023 μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν μια δίχως προηγούμενο επίθεση σε ισραηλινό έδαφος, λίγοι – μάλλον οι πιο αφελείς – ήταν αυτοί που πίστευαν πως το Τελ Αβίβ θα αφήσει να «περάσει έτσι», χωρίς μια απάντηση, το αιματοκύλισμα αυτό.
Και όντως, μετά από κάποιους βομβαρδισμούς που, όπως αποδείχθηκε προετοίμαζαν το έδαφος, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου 2023 το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας.
Όλοι, όμως, ακόμα και όσοι έκαναν λόγο για το περιβόητο «νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» δεν μπορούσαν να φανταστούν πως ένα χρόνο αργότερα όχι απλά αυτός ο πόλεμος δε θα έχει σταματήσει ή έστω δε θα συνεχίζεται με την ίδια αρχική ένταση αλλά θα έχει ενταθεί, θα έχει «περάσει» στο Λίβανο, θα έχει ως επόμενο στόχο το Ιράν και θα οδηγεί τον πλανήτη σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Η Μέση Ανατολή φλέγεται
Για δεκαετίες ολόκληρες το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας στη μεγαλύτερη φυλακή του πλανήτη. Οι κάτοικοι του μαρτυρικού θύλακα ζουν σε ένα καθεστώς ημί-ελευθερίας αφού οι αποκλεισμοί και η καταπίεση είναι κομμάτι της ζωής τους.
Ανά διαστήματα υπήρχαν ξεσπάσματα βίας που (με εξαίρεση τις δυο ιντιφάντες) ήταν λίγων ημερών. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση οι Παλαιστίνιοι επιτίθενται με όπλα παλαιάς τεχνολογίας και αυτοσχέδιες ρουκέτες που δεν μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές ή εκατόμβες θυμάτων.
Από την άλλη πλευρά κάθε φορά που το Ισραήλ απαντούσε, σήμαινε πως θα υπάρχει και ένα νέα αιματοκύλισμα αφού οι υπερσύγχρονες βόμβες και τα όπλα τελευταίας τεχνολογίας πέφτουν πάνω σε ανθρώπους που, ουσιαστικά δεν μπορούν να αμυνθούν
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Χαμάς αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια επίθεση που δεν είχε προηγούμενο. Το σχεδιάζει, ζητά τη βοήθεια της Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, για την εκτέλεσή του και όταν διαπιστώνει πως δεν πρόκειται να την έχει (τουλάχιστον σε εκείνη τη φάση) αποφασίζει να δράσει μόνη της.
Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023 εξαπολύει την επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Περίπου 1.200 ισραηλινοί πέφτουν νεκροί, ενώ περίπου 250 πέφτουν θύματα απαγωγής. Η Χαμάς γνώριζε πως με αυτούς τους ομήρους στα χέρια της θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός αλλά και να αναγκάσει το Ισραήλ να εξαπολύσει μια πιο... μετριοπαθή απάντηση.
Το Ισραήλ και ο Νετανιάχου, ωστόσο, δεν είχαν καμία διάθεση για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.
Την επόμενη της επίθεσης το Ισραήλ κηρύσσει πόλεμο στη Χαμάς. Σχηματίζει έκτακτη κυβέρνηση και προειδοποιεί πως το τίμημα που θα πληρώσει η ισλαμιστική οργάνωση και οι σύμμαχοί της θα είναι άνευ προηγουμένου.
Η Γάζα μετατρέπεται σε ένα μέρος κλειδωμένο που τίποτα δεν μπορεί να μπει ή να βγει και αρχίζουν οι βομβαρδισμοί. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα οι Ισραηλινοί έριξαν στη Γάζα όσες βόμβες είχαν ρίξει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σε ένα χρόνο!
Περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν στη νότια Λωρίδα της Γάζας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ξεκινά την – κατά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου – δεύτερη φάση του πολέμου που είναι η χερσαία εισβολή. Και εκεί είναι που η σφαγή των αμάχων κορυφώνεται κάνοντας πολλούς σε ολόκληρο τον πλανήτη να μιλούν για μια ανελέητη ανθρωποσφαγή, για μια γενοκτονία καλά οργανωμένη.
Η πρώτη εκεχειρία εγκρίθηκε στις 24 Νοεμβρίου (κράτησε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) και είχε σαν αποτέλεσμα 80 Ισραηλινοί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και 240 Παλαιστίνιοι να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.
Μετά τη λήξη της εκεχειρίας το Ισραήλ συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση τα χτυπήματα στη Γάζα και αυτή τη φορά δε δίστασε να χτυπήσει ακόμα και τα νότια όπου έχουν συγκεντρωθεί οι άμαχοι – εκτοπισμένοι.
Η σφοδρότητα είναι τέτοια που αναγκάζει ακόμα και το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει μια ιστορική απόφαση και να διατάξει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου... ανταποκρινόμενη στη συγκεκριμένη απόφαση και γνωρίζοντας πως «παίζει» χωρίς αντίπαλο, εντείνει τα χτυπήματα με αποκορύφωμα την τεράστια και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη σφαγή αμάχων στις 14 Φεβρουαρίου 2024. Πάνω από 120 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό την ώρα που περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν τρόφιμα!
Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν οι ισραηλινοί διέλυσαν νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές, ισοπέδωσαν τη Ράφα και έβαλαν στο στόχαστρό τους τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς.
Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου δολοφονήθηκε η ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια, ενώ πριν από μερικές ημέρες, στις 16 Οκτωβρίου, την ίδια «τύχη» είχε και ο άνθρωπος που τον αντικατέστησε και ο οποίος από τους ισραηλινούς θεωρείται ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ο Γιαχία Σινουάρ.
Οι αριθμοί που τρομάζουν
Όλους αυτούς τους μήνες και μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπολογίζει κανείς τα όσα συμβαίνουν στο ίδιο διάστημα στη Δυτική Όχθη:
- Πάνω από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
- 16.900 παιδιά και 11.500 γυναίκες μεταξύ των θυμάτων του πολέμου.
- 26.000 παιδιά έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς τους.
- 3.500 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω υποσιτισμού
- 520 πτώματα έχουν ανασυρθεί από επτά ομαδικούς τάφους κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας. 20.000 παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται στη Γάζα 90% των σχολικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν
- 115 βρέφη κάτω των οκτώ μηνών σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (στοιχεία έως 14.8.24)
- 600.000 μαθητές της Γάζας δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση
- 75% του πληθυσμού της Γάζας εκτοπίστηκε τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές
- 1.737.550 Παλαιστίνιοι έχουν μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες ως αποτέλεσμα εκτοπισμού
- 2/3 των κτιρίων έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές
- 52.564 κτιριακές υποδομές κάθε είδους έχουν καταστραφεί, 18.913 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 35.591 έχουν υποστεί λιγότερο σοβαρές ζημιές και 56.710 έχουν πληγεί «μετρίως» (στοιχεία έως 30.09.24)
- 37.000.000 οι τόνοι συντριμμιών από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
- 177.000 γυναίκες στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο υγείας που μπορεί να τις οδηγήσει στον θάνατο
- 30.841 γυναίκες κινδυνεύουν από διαβήτη, 107.443 από υπέρταση, 18.583 από καρδιαγγειακές παθήσεις και 5.201 από καρκίνο
- 16 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν μερικώς
- 496 επιθέσεις σε δομές υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα πραγματοποίησε το Ισραήλ (στοιχεία έως 01.08.24)
- 1.400 νοσοκομειακές κλίνες είναι διαθέσιμες για τα 2,1 εκατ. κατοίκους της Γάζας.
Η Χεζμπολάχ και το Ιράν
Επόμενος στόχος για το Ισραήλ και τον Νετανιάχου ήταν η Χεζμπολάχ και ο Λίβανος. Χερσαία εισβολή στο νότιο τμήμα της χώρας και βομβαρδισμοί που φτάνουν μέχρι τη Βηρυτό.
Την πρωταπριλιά, οι ισραηλινοί βομβάρδισαν το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας σκοτώνοντας δυο κορυφαία στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν απαντά με μικρής έντασης και έκτασης επίθεση σε βάρος του Ισραήλ.
Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου με κινηματογραφικό τρόπο, το Ισραήλ εξαπολύει μια δίχως προηγούμενο επίθεση στη Χεζμπολάχ έχοντας παγιδεύσει τους βομβητές και τους ασυρμάτους που χρησιμοποιούν τα μέλη της.
Στις 27 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης σκοτώνεται ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, η Τεχεράνη, ως απάντηση στις δολοφονίες των Χανίγια και Νασράλα, εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ εκτοξεύοντας περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Μόλις χθες, ξημερώματα Σαββάτου (26/10), η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε ισχυρά πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων (εγκαταστάσεις των «Φρουρών της Επανάστασης») και, πλέον, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη Μέση Ανατολή να φλέγεται και το φάσμα του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου να γίνεται ολοένα και πιο έντονο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.