Μενού
kampanos
Γκράφιτι στη μνήμη του Άλκη Καμπανού | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Οι άνθρωποι ζούνε έναν τέτοιο μεγάλο πόνο μόνο μια φορά. Ο πόνος έρχεται ξανά, αλλά βρίσκει πιο σκληρή επιφάνεια». Η Αμερικανίδα συγγραφέας Γουίλα Κάθερ είχε γράψει τα παραπάνω λόγια θέλοντας να περιγράψει το θάνατο και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτόν. Ισχύει η συγκεκριμένη συνθήκη ή όχι; Και αν ισχύει για ποιον ακριβώς ισχύει; Για τους ανθρώπους που ήταν κοντά σε εκείνον που έφυγε από τη ζωή; Για μια ολόκληρη κοινωνία (αν ο θάνατός του ήταν βίαιος); Δύσκολα μπορεί να δώσει κάποιος μια γενική απάντηση. Σίγουρα, όμως, μπορεί να δώσει μια «ειδική» απάντηση.

Αν, για παράδειγμα, αφορά την οπαδική βια τότε όχι. Αυτή συνθήκη δεν ισχύει. Αν ίσχυε δε θα υπήρχαν τόσα θύματα απλά επειδή έτυχε να υποστηρίζουν μια διαφορετική ομάδα από τους θύτες. Αν ίσχυε, ο Άλκης Καμπανός σήμερα θα ζούσε. Αλλά δε ζει. Αν ίσχυε θα είχαμε μάθει και θα είχαμε προσπαθήσει να αλλάξουμε τις αιτίες που γεννούν αυτά τα φαινόμενα. Φαίνεται, λοιπόν, πως παρά τα όσα υποκριτικά ακούγονται κάθε φορά που χύνεται αίμα η κοινωνία «δε ζει έναν τέτοιο μεγάλο πόνο μόνο μια φορά». Όσο σκληρό και αν ακούγεται η κοινωνία στέκει αδιάφορα μπροστά σε αυτόν τον μεγάλο πόνο. Εστιάζει σε αυτόν μέχρι ένα άλλο σπουδαίο θέμα να έρθει να καλύψει την επικαιρότητα. Και ο χρόνος κυλάει. Και οι νέοι άνθρωποι χάνονται ο ένας μετά τον άλλο. Όπως ο Άλκης. Εκείνο το ξημέρωμα της 1ης Φεβρουαρίου 2022. Μια ημέρα σαν σήμερα.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 2022, ήταν ένα κλασικό χειμωνιάτικο βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή του Χαριλάου μια παρέα νεαρών παιδιών έχουν βγει τη βόλτα τους. Έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Κάνουν σχέδια. Γελάνε, τσακώνονται, θυμώνουν, ερωτεύονται. Σε μια άλλη περιοχή της ίδια πόλης, μια άλλη παρέα νεαρών παιδιών οργανώνονται και οπλίζονται. Έχουν μίσος. Πολύ μίσος και αυτό το μίσος θέλουν να το φτύσουν πάνω σε οποιονδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους και δεν είναι το ίδιο με αυτούς.

Περίπου στις 23:30 η δεύτερη παρέα που απαρτίζεται από 12 άτομα επιβιβάζεται σε τρία αυτοκίνητα. Κουβαλάνε πάνω τους μαχαίρια, ξύλα, σιδερογροθιές, λοστούς. Καλύπτουν τα πρόσωπα τους με κουκούλες και κράνη. Είναι αποφασισμένοι για όλα. Έχουν μελετήσει κάθε τους κίνηση. Πάνε για να κάνουν κακό. Και αυτό το ξέρουν και για τον λόγο αυτό αφήνουν τα κινητά τους στο μέρος απ' όπου ξεκίνησαν. Το μέρος αυτό δεν ήταν κάποιο στρατόπεδο. Είναι ένα μέρος που κανονικά θα έπρεπε να συγκεντρώνονταν για να μιλήσουν για κάτι που αγαπούν. Δυστυχώς, το έχουν μετατρέψει σε ένα μέρος που συγκεντρώνονται για να μιλήσουν για κάτι που μισούν.

Την ίδια ώρα η πρώτη παρέα συνεχίζει τη βόλτα της. Κάνουν την πλάκα τους, πειράζουν ο ένας τον άλλο. Ούτε που μπορούν να φανταστούν αυτό που έρχεται. Δε «πάνε γυρεύοντας». Δε «ψάχνονται». Δεν έχουν βγει για τσαμπουκά. Για μια βόλτα βγήκαν. Δεν είναι οπλισμένοι. Δε μισούν αυτό που δεν είχαν συναντήσει ποτέ στη ζωή τους.

Στις 00:17 της 1ης Φεβρουαρίου 2022 οι δρόμοι που ακολούθησαν αυτές οι δυο παρέες συναντήθηκαν. Κακό συναπάντημα. Αυτοί από την πρώτη παρέα έψαχναν να βρουν αντιπάλους. Ήταν ΠΑΟΚτζηδες και έψαχναν οπαδούς του Άρη. Και τους βρήκαν. Καθόντουσαν στα σκαλιά της πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή στου Χαριλάου. Τα τρια αυτοκίνητα σταματούν στον κάθετο δρόμο και η αγέλη ξεχύνεται προς το στόχο της. Οπλισμένοι πλησιάζουν την παρέα των νεαρών και τους ρωτούν: «Τι ομάδα είστε»; Τότε ένας από την παρέα των νεαρών, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός, έδωσε την απάντηση που είναι η πιο αθώα απάντηση στον κόσμο. «Άρης». Απάντησε «Άρης» με την ίδια φυσικότητα που εγώ θα απαντούσα «Ολυμπιακός», εσύ «Παναθηναϊκός» ή «ΑΕΚ». Και όμως, αυτή η απάντηση του στοίχισε τη ζωή.

Η αγέλη των χουλιγκάνων του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν τόσο στον Άλκη, όσο και στα υπόλοιπα άτομα της παρέας του με ότι είχε ο καθένας στα χέρια του. Με μαχαίρια, λοστούς, σιδερογροθιές. «Ο Άλκης ήταν αρχικά όρθιος πάνω στα σκαλιά της πολυκατοικίας και από τα χτυπήματα, από τα στειλιάρια, τους λοστούς, τα γκλομπ και τις γροθιές έπεσε στο πεζοδρόμιο, δίπλα στα σκαλιά… Στο σημείο αυτό, οι κατηγορούμενοι τού κατάφεραν τα επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με τα μαχαίρια και το δρεπάνι, τα οποία τού προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία, όπως επίσης με λακτίσματα», έγραφε το βούλευμα, με τον άτυχο 19χρονο να τους εκλιπαρεί να σταματήσουν, φωνάζοντας: «Μη με χτυπάτε άλλο» και «βοήθεια, δεν μπορώ πονάω».

Λίγα λεπτά αργότερα ο Άλκης ήταν νεκρός έχοντας δεχθεί, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, πάνω από 30 χτυπήματα σε όλο του το σώμα (ο θάνατός προήλθε από συνδυασμό αυτών των τραυμάτων και κυρίως από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκάλεσαν τα χτυπήματα με το δρεπάνι, το μαχαίρι και τον λοστό) και οι δολοφόνοι του έσπευσαν να εξαφανιστούν. Ένας φίλος του Άλκη στάθηκε πιο τυχερός. Τα χτυπήματα που είχε δεχθεί ήταν φονικά αλλά ο οργανισμός του κατάφερε να αντέξει μέχρι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εκεί οι γιατροί μπόρεσαν να του σώσουν τη ζωή. Και έτσι έμειναν οι γονείς του Άλκη, διαλυμένοι να «ζουν αυτόν τον μεγάλο πόνο». Τσακισμένοι να πρέπει να θάψουν το παιδί τους. Χαμένοι μέσα σε μια κατάσταση που δεν έχει όνομα. Λένε πως όταν το παιδί χάνει τους γονείς τους είναι ορφανό. Όταν οι γονείς χάνουν το παιδί τους;

Εις το όνομα του Άλκη

Τις ημέρες που ακολούθησαν της στυγερής δολοφονίας η έρευνα της ΕΛΑΣ αποκάλυψε όλο το σχέδιο των δραστών και οι αστυνομικοί άρχισαν τις συλλήψεις. Οι κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν στη γειτονιά που έγινε το φονικό «έδειξαν» τα πάντα και γρήγορα ανακαλύφθηκαν τα ίχνη των μελών της αγέλης που στέρησε τη ζωή από ένα 19χρονο παιδί.

Η δίκη των χούλιγκαν του ΠΑΟΚ ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου 2023 με τους 12 κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίας με σημαντικότερη αυτή της ανθρωποκτονίας με δόλο.

Ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός, ήταν αυτός που άνοιξε τον κύκλο της εξέτασης των μαρτύρων. Έκανε λόγο για «προσχεδιασμένο, οργανωμένο και ψυχρό έγκλημα», τονίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι «ήθελαν να σκοτώσουν». Αμέσως μετά κατέθεσε η μητέρα του 19χρονου, η οποία κάλεσε τους 12 κατηγορούμενους να την κοιτάξουν στα μάτια για να τους  απευθύνει ένα και μόνο ερώτημα: «τι σας έφταιξε ο λεβέντης μου;». «Εάν είχαν μια σταγόνα αλήθειας θα με κοιτούσαν στα μάτια γιατί στα μάτια μου θα έβλεπαν και τον Άλκη», είπε υπογραμμίζοντας ότι το παιδί της έζησε μία «κτηνωδία».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο κολλητός φίλος του Άλκη και θύμα της ίδιας επίθεσης. «Ήταν ψυχροί σαν δολοφόνοι. Κοκάλωσα όταν είδα το δρεπάνι. Σταμάτησαν μόνο όταν ήρθαν κάποια άτομα προς τα πάνω, αλλιώς θα ήμουν κι εγώ νεκρός», είπε ο 21χρονος.

Ο αστυνομικός  της Άμεσης Δράσης, στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο Άλκης Καμπανός, είπε στο δικαστήριο πως όταν έφτασε στο σημείο ήταν «σα να μπαίναμε σε σφαγείο»! Η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση, η οποία διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του Άλκη τόνισε πως ο 19χρονος «υπέστη μαρτυρικό, αργό και βασανιστικό θάνατο». Και έπειτα ήρθε η σειρά των κατηγορούμενων να απολογηθούν. Δεν είχαν, πλέον, αυτή τη... «μαγκιά» της αγέλης. Όλη τους η «μαγκιά» εξαντλήθηκε εκείνη τη ματωμένη νύχτα. Μετά «έδιναν» ο ένας τον άλλο. Άδικα το πανό στα κάγκελα της Τούμπας έγραφε «Αδέρφια κρατάτε γερά». Κανένας «δεν κράτησε γερά». Ο ένας έδειχνε τον άλλο με το δάχτυλο.

Ο πρώτος είπε πως θα ήθελε να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Ο δεύτερος ήταν ο μόνος που παραδέχθηκε πως χτύπησε τον Άλκη και πήρε πάνω του το φονικό. Όλοι οι υπόλοιποι αρνούνται πως ήρθαν σε επαφή με τον 19χρονο. Κάποιοι (7ος, 9ος, 10ος και 11ος) παραδέχτηκαν ότι χτύπησαν τους δύο φίλους του Άλκη - ανάλογα με την περίπτωση- με μπουνιές, «κάραμπιτ», δρεπάνι και στειλιάρι.  Ορισμένοι είπαν πως δεν πλησίασαν καν το σημείο της συμπλοκής. Μετά από 31 συνεδριάσεις και πάνω από 60 μάρτυρες (περισσότεροι ήταν υπεράσπισης) η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την καταδίκη των 12. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν (χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων )ήταν οι εξής,:

  • Στον 1ο, συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
  • Στον 2ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 3ο και στον 4ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών
  • Στον 5ο, συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
  • Στον 6ο, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 7ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 8ο, συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών
  • Στον 9ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 10ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών
  • Στον 11ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 12ο, συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)

Η καταδίκη τους αφορά τις εξής πράξεις:

  • Για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του ‘Αλκη οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος, 10ος, 11ος
  • Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του ‘Αλκη οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος
  • Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού (Α.Β.) οι 2ος, 7ος, 9ος, 10ος και 11ος και ως συνεργοί στην πράξη αυτή οι 1ος, 3ος, 4ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος
  • Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του δεύτερου τραυματία νεαρού (Δ.Κ.) ο 10ος και ως συνεργοί στην πράξη αυτή οι υπόλοιποι 11.
  • Για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και οι 12, ενώ κατά περίπτωση για κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA