Μενού
Lucrezia_Borgia
Λουκρητία Βοργία | Wikipedia
  • Α-
  • Α+

Πανέξυπνη, πανέμορφη και τρομακτικά επικίνδυνη. Κάπως έτσι περιγράφεται η αινιγματική Λουκρητία Βοργία. Μια γυναίκα που διψούσε για εξουσία, για χρήματα, για δύναμη, για δόξα και δε δίσταζε να χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο που είχε προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της. Αδίστακτη μπροστά στην προοπτική να κατακτήσει αυτό που ποθούσε.

Είπαν και άλλα πολλά για τη Λουκρητία Βοργία. Πάρα πολλά. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, σχεδόν τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί με τρόπο απόλυτο. Οπότε ίσως έχουμε να κάνουμε με μια από τις πιο επικίνδυνες γυναίκες. Ίσως, όμως, έχουμε να κάνουμε με την πιο παρεξηγημένη, αδικημένη και ταλαιπωρημένη γυναίκα που έπεσε θύμα και η ίδια της άκρατης φιλοδοξίας που είχαν ο πατέρας και ο αδερφός της.

Η νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου ΣΤ'

Η Λουκρητία Βοργία γεννήθηκε στο Σουμπιάκο, στα περίχωρα της Ρώμης, στις 18 Απριλίου 1480. Ήταν ο καρπός του έρωτα μεταξύ του Ροντρίγκο Βοργία και της ερωμένης του Βανότσα Κατανέι. Είχε τρία αδέρφια, τον Καίσαρα, τον Τζιοβάνι και το Τζόφρι.

Αν ήταν αλήθεια έστω και τα μισά απ' όσα καταλογίζουν στη Λουκρητία Βοργία, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα είχε πάρει τα... γονίδια του πατέρα της ο οποίος καθημερινά και με ένταση επιδιδόταν στο αγαπημένο του «άθλημα»: Τη δολοπλοκία. Κάπως έτσι, άλλωστε, κατάφερε και κάθισε στον παπικό θρόνο, παίρνοντας το όνομα πάπας Αλέξανδρος ΣΤ'.

Από την ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι της καθολικής εκκλησίας ο Αλέξανδρος ΣΤ' είχε σαν μοναδικό στόχο να καταστήσει την οικογένειά του την ισχυρότερη στη Ρώμη και όχι μόνο. Για να το κάνει αυτό, βέβαια, θα έπρεπε να κάνει συμμαχίες.

Κάπως έτσι η Λουκρητία Βοργία, σε ηλικία μόλις 13 ετών, έγινε «θυσία» στον βωμό μιας τέτοιας συμμαχίας καθώς αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Τζιοβάνι Σφόρτσα προκειμένου οι δυο πανίσχυρες οικογένειες (η μια από το Βατικανό και η άλλη από το Μιλάνο) να ενωθούν κατά των Γάλλων.

Τελικά αυτό... δεν πήγε και πολύ καλά. Η συμμαχία «τσάκισε» και κάπως έτσι το ζευγάρι χώρισε. Το διαζύγιο, ωστόσο, έγινε μέσα σε κλίμα έντασης και ήταν η αφορμή για να αρχίσει να χτίζεται ο μύθος γύρω από τη Λουκρητία Βοργία. Ο πραγματικός λόγος του διαζυγίου ήταν πως η συμμαχία μεταξύ των δυο οικογενειών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Για τα μάτια του κόσμου, ωστόσο, ο Σφόρτσα κατηγορήθηκε ότι, για να το θέσουμε ευγενικά, δεν είχε και τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των «συζυγικών του καθηκόντων», ενώ από την άλλη ο Σφόρτσα κατηγόρησε τη Λουκρητία Βοργία πως είχε ερωτικές σχέσεις τόσο με τον πατέρα της όσο και με τον αδερφό της Καίσαρα Βοργία!

Βέβαια τίποτα απ' όλα αυτά δεν αποδείχθηκε ποτέ αλλά η «στάμπα» της πανέμορφης Λουκρητίας που είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία στις αιμομικτικές σχέσεις, έμεινε. Λίγο καιρό μετά το διαζύγιο η Λουκρητία Βοργία έμεινε έγκυος. «Δράστης» ήταν ο εραστής της Πέντρο Καλντερόν, ο οποίος ήταν παπικός ακόλουθος. Η κατάληξη του Καλντερόν ήταν να βρεθεί μαχαιρωμένος με τα χέρια και τα πόδια δεμένα, μέσα στον Τίβερη. Όπως θα καταλάβατε, οι Βοργίες δεν ήταν καθόλου σύμφωνοι με αυτή τη σχέση.

Στη συνέχεια η Λουκρητία αναγκάστηκε να κάνει και έναν δεύτερο γάμο. Αυτή τη φορά παντρεύτηκε τον 17χρονο Αλφόνσο του Αραγκόν, νόθο γιο του βασιλιά της Νάπολης.  Και αυτός ήταν ένας γάμος που είχε σαν βάση το συμφέρον της οικογένειας. Ο Βοργίας ήθελε να συμμαχήσει με τη Νάπολη.

Στην αρχή όλα κυλούσαν ομαλά. Το ζευγάρι, μάλιστα, απέκτησε και έναν γιο. Τον Ροντρίγκο. Την επομένη της εορτής του ιωβηλαίου το 1500, ωστόσο, ο Αλφόνσο δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τέσσερις άνδρες έξω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Σαν από θαύμα ο Αλφόνσο σώθηκε και επί 34 ημέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας δίπλα του τη Λουκρητία.

Μια ημέρα τον επισκέφθηκε ο Καίσαρας Βοργίας ο οποίος αφού τον κοίταξε και εκτίμησε πως θα σωθεί είπε: «ό,τι δε γίνεται στο γεύμα, μπορεί να γίνει στο δείπνο». Στις 18 Αυγούστου του 1500 πήγε ξανά στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού και απομάκρυνε την αδερφή του. Λίγες στιγμές αργότερα ο σωματοφύλακας του Καίσαρα στραγγάλισε τον Αλφόνσο!

Το αιμομικτικό σκάνδαλο που συγκλόνισε το Βατικανό

Με αυτά και με αυτά η Λουκρητία Βοργία μόλις στα 20 της χρόνια είχε αποκτήσει δυο παιδιά, είχε δυο γάμος και... πολύ αίμα γύρω της. Κάπου εκεί ξέσπασε και το μεγάλο σκάνδαλο στο Βατικανό. Οι φήμες για αιμομικτικές σχέσεις ανάμεσα στους Βοργίες έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Και για τα δυο παιδιά της Λουκρητίας ο πάπας εξέδωσε δύο αναγνωριστικές βούλες που φυλάσσονταν στα αρχεία της Μόντενα. Στη μεν μία εξ αυτών ο πάπας αναγνώριζε το βρέφος ως τέκνο του Καίσαρα Βοργία, στη δε άλλη ως τέκνο δικό του!

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει γιατί ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' προσώρησε σε μια τέτοια κίνηση. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν, όντως, είναι αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση η παπική βούλα επιβεβαίωνε με τρόπο ξεκάθαρο ένα πρωτοφανές σκάνδαλο που συγκλόνισε το Βατικανό. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής υποστήριζαν πως πίσω απ' όλα αυτά κρυβόταν η ακόρεστη δίψα που είχε η Λουκρητία Βοργία για πάθος και εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, το 1951 η Λουκρητία παντρεύτηκε τον Αλφόνσο της Έστης. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1505, ο Αλφόνσο έγινε Δούκας της Φεράρα και η Λουκρητία, Δούκισσα. Το ζευγάρι μετακόμισε μόνιμα στη Φεράρα.

Εκεί η ζωή της άλλαξε άρδην. Δημιούργησε μια αυλή από καλλιτέχνες και λόγιους. Η νέα αυτή εποχή της ζωής της σημαδεύτηκε από το θάνατο του πατέρα της το 1503. Από εκείνο το σημείο και έπειτα η Λουκρητία Βοργία έδειχνε σαν να είχε ελευθερωθεί από τα δεσμά της.

Αφιερώθηκε στις τέχνες, γνώρισε σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής της τους οποίους κέρδισε με την ομορφιά και την ευγένεια της. Ίσως, τελικά, να μην είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως οι όποιες «κακές» φήμες για την... ακόλαστη ζωή που έκανε η Λουκρητία σταματάνε από τη στιγμή που μετακόμισε με τον σύζυγό της στη Φεράρα και την ημέρα που ο πατέρας της άφησε την τελευταία του πνοή.

Από τον γάμο της με τον Δούκα της Φεράρα η Λουκρητία απέκτησε επτά παιδιά. Πρόλαβε να δει τα έξι. Στη διάρκεια του τοκετού του έβδομου παιδιού της, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιουνίου του 1519, η Λουκρητία Βοργία άφησε την τελευταία της πνοή εξαιτίας επιπλοκών. Ήταν μόλις 39 ετών.

Παρά το θάνατό της, ο μύθος της Λουκρητίας συνέχισε να μεγαλώνει μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Πολλοί διάσημοι συγγραφείς βασίστηκαν πάνω σε αυτές τις φήμες για να γιγαντώσουν την ανήθική εικόνα της. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από το ομότιτλο δράμα του Βίκτωρ Ουγκό: «Πάρτε τη φυσική δυσμορφία την πιο αποτρόπαιη [...] τοποθετήστε την [...] στην καρδιά μιας γυναίκας με όλες τις προϋποθέσεις της φυσικής ομορφιάς και του βασιλικού μεγαλείου, που δίνουν έμφαση στο έγκλημα – και τώρα αναμίξατε σε όλη αυτή την ηθική διαστροφή ένα αγνό αίσθημα, το μητρικό, το αγνότερο που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα – στο τέρας αυτό τοποθετήστε μια μητέρα· και το τέρας [...] θα φέρει δάκρυα, η διεστραμμένη αυτή ψυχή θα γίνει σχεδόν ωραία στα μάτια σας [...]. Η μητρότητα που εξαγνίζει την ηθική διαφθορά, ιδού η Λουκρητία Βοργία». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA