Μενού
plhmmyra77_2
Εικόνα καταστροφής μετά τη φονική πλημμύρα στην Αθήνα | YouTube
  • Α-
  • Α+

Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής και η εκατόμβη νεκρών στη Βαλένθια, ξύπνησε μνήμες από καταστροφικές και πολύνεκρες τραγωδίες που έχουν συμβεί και στη χώρα μας από σφοδρές καταιγίδες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις φονικές καταιγίδες των τελευταίων 150 ετών έχουν σημειωθεί Νοέμβριο (ακολουθεί ο Οκτώβριος).

Στις 14 Νοεμβρίου 1896 σημειώθηκε η «πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» που άφησε πίσω της 61 νεκρούς! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκείνη τη μέρα έπεσαν συνολικά 150,2 mm νερού σε 11 ώρες και 40 λεπτά. 

Στις 23 Νοεμβρίου 1925 μια τετράωρη καταιγίδα στον Πειραιά άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές και έξι νεκρούς.

Στις 6 Νοεμβρίου 1961 μετά από 10 ώρες χαλαζόπτωσης, ο Κηφισός υπερχείλισε και η πλημμύρα που προκλήθηκε στέρησε τη ζωή από 40 ανθρώπους.

Στις 19 Νοεμβρίου 1992, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καβάλα, ενώ στις 15 Νοεμβρίου 2017 σημειώθηκε και η τραγωδία με τους 24 νεκρούς στη Μάνδρα Αττικής.

Το απόγευμα που βούλιαξαν Αθήνα και Πειραιάς

Από τη μακάβρια λίστα που διαβάσατε παραπάνω λείπει μια ακόμα φονική πλημμύρα. Αυτή που έγινε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1977. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας, λίγο μετά τις 6, ξεκίνησε να βρέχει στον Πειραιά.

Στην αρχή κανείς δεν έδωσε σημασία, δεδομένου πως ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας που παραδοσιακά έδινε μεγάλες βροχές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο θυμόσοφος λαός τον ονομάζει και «βροχάρη». Οι μετεωρολόγοι, άλλωστε, είχαν προειδοποιήσει για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το άσχημο, ωστόσο, με τη συγκεκριμένη καταιγίδα ήταν πως όσο περνούσε η ώρα, αντί το φαινόμενο να εκτονώνεται γινόταν ολοένα και πιο έντονο. Σύντομα, άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς και στην Αθήνα.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησαν οι πρώτες διακοπές ρεύματος και σχεδόν ταυτόχρονα οι κάτοικοι στο κεντρικό, δυτικό και νότιο κομμάτι του Λεκανοπεδίου, άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως αυτή δεν ήταν μια ακόμα συνηθισμένη καταιγίδα του Νοεμβρίου.

Σταδιακά άρχισε να επικρατεί πανικός καθώς τα νερά άρχισαν να συσσωρεύονται και η καταιγίδα δεν έλεγε να κοπάσει. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι κεραυνοί που έπεφταν ασταμάτητα προκάλεσαν βραχυκύκλωμα στο δίκτυο των αντιαεροπορικών σειρήνων. Μέσα στη θεομηνία αυτό ήταν κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο πανικό.

Την ώρα που η καταιγίδα συνεχιζόταν με διαρκώς αυξανόμενη ένταση, ξεκίνησαν οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε μεγάλο κομμάτι του λεκανοπεδίου, το αεροδρόμιο του Ελληνικού έκλεισε για λόγους ασφαλείας, η ορμή των νερών ήταν τέτοια που ο ΗΣΑΠ (ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) αναγκάστηκε να διακόψει τα δρομολόγια.

Ταυτόχρονα, πολλά νοσοκομεία σταμάτησαν τα χειρουργεία, τα τηλέφωνα του ΟΤΕ είτε κόπηκαν, είτε αντιμετώπιζαν σοβαρότατα προβλήματα. Και η καταιγίδα δυνάμωνε. Η αντίστροφη μέτρηση προς την καταστροφή, ωστόσο, ξεκίνησε όταν υπερχείλισε ο Κηφισός.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μετά από ανάλυση των δεδομένων της ΕΜΥ εκτιμάται ότι έφτασαν τα 150mm βροχής στα δυτικά τμήματα της Αττικής και πάνω από 100mm στις συνοικίες του Πειραιά!

Στιγμές αλλοφροσύνης καταγράφηκαν στις οδούς Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Πέτρου Ράλλη, Αθηνών, Ιερά Οδό και Ποσειδώνος. Η καταιγίδα, όπως ήδη αναφέρθηκε, ξεκίνησε το απόγευμα και έτσι ο περισσότερος κόσμος ήταν στους δρόμους.

Υπολογίζεται πως καταστράφηκε  το 15% του οδικού δικτύου σε Λιόσια, Δαφνί, Ψυχικό, Γαλάτσι, Πετρούπολη, Εξάρχεια, Ιλίσια, Κολωνό, Νεάπολη, Κοκκινιά, Καμίνια, Γκάζι, Πέραμα, Κερατσίνι, Αιγάλεω, Μοσχάτο. Οι δυο τελευταίες περιοχές, μάλιστα, κηρύχθηκαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Τα φαινόμενα άρχισαν να εξασθενούν από τα μεσάνυχτα και μετά και τότε είχε έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί το μέγεθος της τραγωδίας.

«Βοήθεια! Πνιγόμαστε...»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες εκείνες τις δραματικές ώρες, υπολογίστηκε πως έπεσαν έως και 150 τόνοι νερού ανά στρέμμα γης! Οι μαρτυρίες μιλούσαν για «πρωτοφανή κατακλυσμό» και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστος για μια τέτοια καταστροφική καταιγίδα.

Πυροσβεστική, αστυνομία και στρατός ρίχτηκαν στη μάχη με τις λάσπες και τα νερά προκειμένου να σώσουν όσους ανθρώπους μπορούσαν. «Στην οδό Κονδύλη στη Νίκαια, ο Δημήτριος Καμμένος συγκρούστηκε με διερχόμενο λεωφορείο. Από τη σύγκρουση εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο του και από τα κατεστραμμένα τζάμια του, αυτοκίνητου άρχισαν να μπαίνουν νερά και σώθηκε την τελευταία στιγμή από περαστικούς ενώ τα νερά είχαν φτάσει στο λαιμό. Επίσης, στην οδό Βαλαωρίτου στον Κορυδαλλό τρεις ανήλικοι μαθητές (Στέφανος Λεπενιώτης, Πέπη Λεπενιώτη και Δημήτρης Σπύρου) που είχαν εγκλωβιστεί σε υπόγειο σωθήκαν από διερχόμενους αστυνομικούς που άκουσαν τις φωνές τους όταν τα νερά είχαν φτάσει στο στήθος τους» έγραφε στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα Νέα».

«Μολονότι η καταιγίδα ήρθε ''στην ώρα της'', τίποτα δεν έμοιαζε να την περιμένει. Η ανοχύρωτη στις πλημμύρες Αθήνα του 1977 παραδόθηκε μονομιάς στην ''προγραμματισμένη'' μανία της φύσης και σε πέντε ώρες μετετράπη σε κατεστραμμένη πολιτεία με λιμνοθάλασσες, κατεστραμμένες οικίες δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, νεκρούς, τραυματίες και αστέγους», έγραφε, αντίστοιχα, στο δική της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Το Βήμα».

Η έκταση των καταστροφών ήταν τόσο μεγάλη που ο επίσημος αριθμός των νεκρών την πρώτη ημέρα ήταν 24 για να φθάσει τελικά στους 39, μερικές ημέρες αργότερα καθώς τα σωστικά συνεργεία έβρισκαν νεκρούς ανθρώπους μέσα σε λίμνες, λάσπες, πεσμένους τοίχους και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής μέσα στην τραγωδία υπήρξε και μια ανείπωτη τραγωδία. Στον Πειραιά, τέσσερα άτομα βρέθηκαν πνιγμένα μέσα σε αυτοκίνητο. Ήταν μία 25χρονη μητέρα με τους δύο γιους της, 7 και 4 ετών αντίστοιχα και τον 6χρονο παιδικό τους φίλο.

Παράλληλα, ένα αβάπτιστο αγοράκι γλίστρησε από τα χέρια των γονιών του την ώρα της έντονης καταιγίδας και αργότερα βρέθηκε πνιγμένο κάτω από ένα φορτηγό.

Επιπλέον, δύο 16χρονες συμμαθήτριες στον Κορυδαλλό επέστρεφαν από το φροντιστήριο στα σπίτια τους όταν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Δυστυχώς η μια κοπέλα πνίγηκε, παρά τις προσπάθειες περαστικών να τη σώσουν, ενώ η δεύτερη μπόρεσε να κρατηθεί εκτός νερού, να βρει από κάπου να πιαστεί και τελικά να παραμείνει ζωντανή.

Τέλος, στην οδό Κωστή Παλαμά, στη Νεάπολη χάθηκαν μέσα στα λασπόνερα τρεις άνθρωποι, που προσπάθησαν να σώσουν τα αυτοκίνητά τους.

Η σφοδρή καταιγίδα είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν 1.924 υπόγεια και ισόγεια του λεκανοπεδίου, ενώ περισσότερα από 170 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν. Είναι ενδεικτικό πως σε περιοχές όπως οι Τζιτζιφιές, το Μοσχάτο και ο Ταύρος, υπήρχαν σημεία που η στάθμη του νερού ξεπέρασε κατά πολύ τα δυο μέτρα!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA