Μενού
paris2015_bataclan
Νεκρός έξω από το Μπατακλάν | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Επίθεση βομβιστική αυτοκτονίας έξω από γήπεδο. Πυροβολισμοί έξω από μπαρ, καφετέρια και εστιατόριο. Ένοπλοι ανοίγουν πυρ κατά περαστικών. Μάχη και εκατόμβη νεκρών μέσα σε συναυλιακό χώρο.

Όχι. Όλα τα παραπάνω δεν είναι γεγονότα που σημειώθηκαν σε κάποια χώρα που βρισκόταν σε πόλεμο. Αυτοί που απολάμβαναν στιγμές διασκέδασης στο γήπεδο, σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και τον συναυλιακό χώρο, δεν ήταν ένοπλοι. Δεν πήγαιναν για μάχη.

Ήταν Παρασκευή βράδυ στο Παρίσι. Οι νέοι ήταν έξω και διασκέδαζαν. Έπιναν, έτρωγαν, χόρευαν... Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως λίγο πριν τις 9:30 το βράδυ όλα αυτά θα άλλαζαν με τρόπο δραματικό και εξαιρετικά αιματηρό.

Οι τζιχαντιστές του ISIS σε συντονισμένες επιθέσεις μέσα σε τρεις ώρες αιματοκύλισαν στέκια της νεολαίας και η όλη ιστορία θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί ακόμα χειρότερα αν οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που πήγαν στο «Σταντ ντε Φρανς» είχαν πετύχει στην τρομακτική αποστολή που είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας.

Ήταν το βράδυ που σόκαρε τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Από εκείνο το βράδυ και έπειτα τίποτα δεν ήταν το ίδιο στο Παρίσι το οποίο από πόλη του φωτός μετατράπηκε σε μια φοβισμένη πόλη που χρειάστηκε πολλά χρόνια για να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της αν και η νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2015 θα είναι για πάντα ένα συλλογικό τραύμα.

Το χρονικό του τρόμου

Η εισαγγελία της Γαλλικής πρωτεύουσας, τις επόμενες ημέρες από την πολύνεκρη επίθεση έδωσε στη δημοσιότητα το αιματοβαμμένο χρονικό. Και αυτό το χρονικό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος το τι είχε γίνει εκείνο το μαύρο βράδυ.

  • 21:20 (22:20 ώρα Ελλάδας) Ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί μία ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μία πύλη του γηπέδου «Σταντ ντε Φρανς», στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.
  • 21:25 Στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ «Λε Καριγιόν» και του εστιατορίου «Πετί Καμπότζ», σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.
  • 21:30 Έξω από το γήπεδο «Σταντ ντε Φρανς», άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.
  • 21:32 Ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ «Α Λα Μπον Μπιέρ», στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.
  • 21:36 Ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο «Λα Μπελ Εκίπ», στην οδό ντε Σαρόν. Εννά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.
  • Περί τις 21:40, ένας βομβιστικής αυτοκτονίας ανατινάζεται μέσα στο εστιατόριο «Λε Κομπτουάρ Βολτέρ» της λεωφόρου Βολτέρ, επίσης στο 11ο διαμέρισμα. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται.
  • 21:40 Ένα αυτοκίνητο σταματά έξω από το θέατρο Μπατακλάν. Πολλοί ένοπλοι τρομοκράτες εισβάλλουν στο χώρο, όπου δίνεται συναυλία του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal και αρχίζουν να πυροβολούν στο πλήθος. Σκοτώνουν 89 ανθρώπους και τραυματίζουν πολλούς.
  • 21:53 Ένας τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται κοντά στο γήπεδο «Σταντ ντε Φρανς».
  • 00:20 του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλουν στο θέατρο Μπατακλάν, για να απελευθερώσουν όσους βρίσκονται μέσα. Τρεις από τους δράστες σκοτώνονται, ο ένας πυροβολείται από τους αστυνομικούς, οι άλλοι δύο ανατινάζονται πυροδοτώντας τα εκρηκτικά τους.

Ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων

Τουλάχιστον 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πιο φονική ημέρα για την γαλλική πρωτεύουσα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.Για τους Γάλλους, ωστόσο, τα θύματα είναι τουλάχιστον 131 γιατί προσθέτουν και τον Ζιλιόμ Βαλέ ο οποίος αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά τις αιματηρές επιθέσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς του, έπασχε από σοβαρή μετατραυματική διαταραχή.

Επιπλέον, 352 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, με τουλάχιστον 99 από αυτούς να μεταφέρονται στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση και κάποιους να μην τα καταφέρνουν τελικά. Μεταξύ των νεκρών αναφέρθηκαν ένας Σουηδός, δυο Βέλγοι, ένας Ισπανός, ένας Πορτογάλος, δύο Ρουμάνοι, και δυο Αμερικανοί.

Σε τηλεοπτική δήλωση τα μεσάνυχτα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, επαινώντας τους «οκτώ αδελφούς» τους για το θάνατο «τουλάχιστον 200 σταυροφόρων» και υποστηρίζοντας ότι «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας».

Η δίκη και ο μοναδικός επιζών τζιχαντιστής 

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2021 ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη 20 κατηγορουμένων για ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του 31χρονου Γαλλομαροκινού που είναι ο μόνος επιζών από την ομάδα των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Παρίσι, βρέθηκαν, μέσα από (όπως χαρακτήρισε τη δίκη ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί) έναν άνευ προηγούμενου δικαστικό μαραθώνιο, αντιμέτωποι ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η απόφαση του δικαστηρίου, μετά από μια εξαντλητική διαδικασία, εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2022. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους 20 άνδρες για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας, στο θέατρο Μπατακλάν και σε μια σειρά καφέ - εστιατόρια στο κέντρο του Παρισιού.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς την πιθανότητα αναστολής. Η ποινή που του επιβλήθηκε, δηλαδή η ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης, έχει επιβληθεί μόνο τέσσερις φορές στη Γαλλία, για εγκλήματα που σχετίζονται με βιασμό και δολοφονία ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης δίκης (της μεγαλύτερης που έγινε μεταπολεμικά στη Γαλλία), ο Αμπντεσλάμ αρχικά δήλωσε «στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους, διακήρυξε τον ριζοσπαστισμό του, έκλαψε, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και ζήτησε από τους δικαστές να συγχωρήσουν τα «λάθη» του.

«Μου είπαν να πάω σε ένα καφέ στο 18ο διαμέρισμα (στα βόρεια του Παρισιού). Μπήκα, παρήγγειλα κάτι να πιω, κοίταξα τον κόσμο γύρω μου και είπα ''δε θα το κάνω''. Δε φοβήθηκα. Απλά δεν ήθελα να τους σκοτώσω». Ο Αμπντεσλάμ κατέθεσε ότι είχε πληροφορηθεί για την αποστολή του μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, σε μια συνάντηση στο Σαρλερουά του Βελγίου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, θεωρούσε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα τον έστελνε στη Συρία. «Ήταν σοκ για μένα, αλλά ο Αμπαούντ (ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων) κατάφερε να με πείσει. Τελικά, δέχθηκα και είπα ''ΟΚ, θα το κάνω''».

Μετά τις επιθέσεις ο Αμπντεσλάμ ενημέρωσε τα άλλα μέλη ότι ήταν ακόμη ζωντανός, τον βοήθησαν να φθάσει στις Βρυξέλλες, σε ένα κρησφύγετο όπου συνάντησε τους υπόλοιπους. «Ήταν τσαντισμένοι που πήγα, διότι τους έθετα σε κίνδυνο. Μου έβαλαν τις φωνές γιατί δεν ανατινάχθηκα. Είχαν μια αποφασιστικότητα που εγώ δεν είχα, είχαν δει πράγματα,  βομβαρδισμούς, όλα αυτά ίσως αλλάζουν τους ανθρώπους». Συνελήφθη τέσσερις μήνες αργότερα στο Βέλγιο. 

Στην απολογία του υποστήριξε ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Βασιζόμενο σε έρευνα ειδικών και σε καταθέσεις αυτοπτών, ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι στην πραγματικότητα η ζώνη δεν εξερράγη λόγω δυσλειτουργίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA