Το «Αpollo 17» ήταν η τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo της NASA. Εκτοξεύτηκε στις 12:33 π.μ. στις 7 Δεκεμβρίου 1972, με πλήρωμα αποτελούμενο από τον κυβερνήτη Γιουτζήν Σερνάν, τον πιλότο του συγκροτήματος διοίκησης Ρόναλντ Έβανς και τον πιλότο της σεληνιακής μονάδας Χάρισον Σμίτ.
Ήταν η τελευταία φορά που ο εξοπλισμός που είχε σχεδιαστεί για το πρόγραμμα Apollo χρησιμοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή την προσελήνωνση αστροναυτών στο φεγγάρι της γης. Η οποία προσελήνωση πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς.
Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη
Αποστολή του «Apollo 17» ήταν να μελετήσει τη σεληνιακή κοιλάδα Taurus-Littrow, στο νοτιοανατολικό άκρο της Θάλασσας της Γαλήνης, που παρουσίαζε εξαιρετικό γεωλογικό ενδιαφέρον, επειδή υπήρχαν ενδείξεις για προγενέστερη ηφαιστειακή δράση. Το διαστημόπλοιο μετέφερε και ένα πειραματικό βαρυτόμετρο (μετράει την επιτάχυνση γήινης βαρύτητας) για να διαπιστωθεί πως συμπεριφέρεται το όργανο αυτό στις συνθήκες της Σελήνης.
Η εκτόξευση του έγινε με τον πύραυλο «Κρόνος 5» μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και ήταν μία ακόμη πρωτιά για τη διαστημική αυτή αποστολή, καθώς ήταν η πρώτη νυχτερινή εκτόξευση του προγράμματος.
Το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου, το διαστημόπλοιο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποκόλληση της σεληνακάτου και την προσελήνωσή της, η οποία επιτεύχθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 14:55 της 11ης Δεκεμβρίου. Στη σεληνάκατο επέβαιναν ο πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, πλοίαρχος Γιουτζίν Σέρναν, ως διοικητής της αποστολής και κυβερνήτης της σεληνακάτου (ήταν μέλος και της αποστολής «Apollo 10») και ο γεωλόγος Χάρισον Σμιτ ο μόνος μη στρατιωτικός του πληρώματος και ο πρώτος επιστήμονας που πέταξε στο διάστημα, οι οποίοι τέσσερεις ώρες αργότερα έκαναν τον πρώτο τους σεληνιακό τους περίπατο.
Έμειναν στη Σελήνη ένα ολόκληρο τριήμερο και εκτέλεσαν σειρά πειραμάτων και μάζεψαν 110 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων, τα οποία έφεραν πίσω στη Γη. Συνολικά εργάστηκαν γύρω στις 22 ώρες στο ύπαιθρο της Σελήνης, δηλαδή κάτι παραπάνω από επτά ώρες ημερησίως. Φεύγοντας άφησαν πίσω τους μια αναμνηστική πλάκα η οποία έγραφε: «Εδώ ο άνθρωπος ολοκλήρωσε την πρώτη του εξερεύνηση του Φεγγαριού, Δεκέμβρης 1972».
Η διαδικασία της αποσελήνωσής τους ξεκίνησε το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου και μετά την προσκόλλησή τους στο διαστημόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Δεκεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Γη. Στις 14:25 της 19ης Δεκεμβρίου του 1972, μετά από ένα ταξίδι που κράτησε 12 ημέρες, 13 ώρες, 51 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, ο θαλαμίσκος του «Apollo 17» με το τριμελές πλήρωμά του προσθαλασσώθηκε με επιτυχία στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η αποστολή έσπασε πολλά ρεκόρ: ήταν η πιο μακροχρόνια παραμονή στη Σελήνη, περιλάμβανε τις πιο μακροσκελής εξω-οχηματικές δραστηριότητες (οδοιπορικά στην επιφάνεια), την λήψη του πιο μεγάλου σεληνιακού δείγματος (πετρώματος) αλλά και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σεληνιακή τροχιά.
Μετά από αυτήν την αποστολή, δεν υπήρξε καμία άλλη προσπάθεια ανθρώπινης παρουσίας εκεί. Έχουν υπάρξει πολλές δηλώσεις πρόθεσης από τις διαστημικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών αλλά τίποτα δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξη, κυρίως λόγω της έλλειψης πραγματικού κινήτρου και του τεράστιου κόστους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.