Μενού
bostonstrangler
Άλμπερτ ΝτεΣάλβο | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Ο «στραγγαλιστής της Βοστώνης» ήταν αυτός που μέσα σε μια διετία είχε σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στην πολιτεία των ΗΠΑ. Σκότωσε πάνω από 13 γυναίκες και βίασε πάνω από 1000 αλλά το τρομακτικότερο απ' όλα είναι πως αυτός που μια ημέρα σαν σήμερα συνελήφθη για όλα αυτά τα απεχθή εγκλήματα αποδείχθηκε πως ήταν ένας διαταραγμένος άνθρωπος ο οποίος πήρε πάνω του τα εγκλήματα. Ειδικοί αναλυτές κατέληξαν πως ο «στραγγαλιστής της Βοστώνης» ήταν τελικά «οι στραγγαλιστές της Βοστώνης» απλά μόνο ένας ήταν αυτός που συνελήφθη! Το τι πραγματικά έγινε, πιθανότατα, δε θα το μάθουμε ποτέ.

Τρόμος, βία και θάνατος στη Βοστώνη

Ήταν 14 Ιουνίου 1962 όταν σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου στην πολυκατοικία της οδού Γκένσμπορο 77, στο Φένγουεη της Βοστώνης εντοπίζεται νεκρή η 56χρονη Άννα Έλσα Σλέσερς. Όπως διαπιστώθηκε το θύμα είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση και στη συνέχεια ο δράστης την είχε στραγγαλίσει με τη ζώνη από το μπουρνούζι της. Ήταν τέτοιο το μένος του δολοφόνου που από τα αυτιά της άτυχης γυναίκας έτρεχε αίμα.

Στις 28 Ιουνίου 1962 στο διαμέρισμά της στη λεωφόρο Κομονγούελθ 1435, Βοστώνη, η 85χρονη Μέρι Μιούλεν εντοπίζεται νεκρή στο διαμέρισμά της. Ο θάνατος της αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή και έτσι κανείς, εκείνη την εποχή, δεν τον συνδέει με τη δολοφονία της Σλέσερς. Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα πως «κάτι» την τρόμαξε μέχρι θανάτου.

Ότι δεν έγινε με τα δυο προηγούμενα θύματα, ωστόσο, γίνεται με τα επόμενα δυο. Στις 30 Ιουνίου 1962 αρχικά βρίσκεται νεκρή η 68χρονη Νίνα Φράνσις Νίκολς και λίγες ώρες αργότερα η 65χρονη Έλεν Ελίζαμπεθ Μπλέκ. Και οι δυο γυναίκες είχαν βιαστεί, μέσα στα σπίτια τους, και στη συνέχεια είχαν στραγγαλιστεί με τα καλσόν τους! Η Νίκολς, όπως διαπιστώθηκε, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά με ένα μπουκάλι κρασί. Εδώ, πλέον, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Βοστώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ιδιαίτερα βίαιο βιαστή. Έναν serial killer.

Στις 19 Αυγούστου 1962 σε διαμέρισμα της στην οδό Γκροούβ 7 στο Μπίκον Χίλ της Βοστώνης βρίσκεται νεκρή η 75χρονη Ίντα Όντες Ίργκα. Η γυναίκα είχε βιαστεί και είχε στραγγαλιστεί. Ο δράστης, μάλιστα, πριν φύγει τοποθέτησε το πτώμα της στην πόρτα εισόδου με τα πόδια ανοιχτά... Στις 21 Αυγούστου 1962 η 67χρονη Τζέιν Μπάκλευ Σάλιβαν βρίσκεται νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της στο Ντόρτσεστερ της Βοστώνης. Η άτυχη γυναίκα είχε βιαστεί και στη συνέχεια είχε στραγγαλιστεί με το καλσόν της.

Στη Βοστώνη επικρατεί ο απόλυτος πανικός. Οι γυναίκες φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόνες. Κλειδώνουν πόρτες και παράθυρα στα σπίτια τους. Τα σπρέι πιπεριού και άλλα μέσα αυτοάμυνας ξεπουλάνε. Και ξαφνικά οι φόνοι σταματάνε. Οι επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες κυλάνε χωρίς το παραμικρό επεισόδιο στην αμερικανική μεγαλούπολη που μετά από ένα δίμηνο παράνοιας και αδιανόητης βίας σε βάρος των γυναικών φαίνεται να βρίσκει ξανά τους ρυθμούς της.

Ο εφιάλτης, όμως, επιστρέφει. Στις 5 Δεκεμβρίου 1962 σε διαμέρισμα στην οδό Χάντινγκτον 315, στο Φένγουει της Βοστώνης βρίσκεται νεκρή η 20χρονη Σόφι Κλάρκ. Η νεαρή κοπέλα είχε βιαστεί και στη συνέχεια είχε στραγγαλιστεί με το καλσόν της. Η τρομακτική χρονιά κλείνει με έναν ακόμα φόνο. Παραμονή πρωτοχρονιάς η 23χρονη Πατρίτσια Μπούλοκ Μπισέ βρίσκεται δολοφονημένη μέσα  στο σπίτι της στην οδό Παρκ Ντράιβ 515, στο Φένγουει της Βοστώνης. Ο δράστης την είχε στραγγαλίσει με το καλσόν της. Η νεαρή γυναίκα, όπως διαπιστώθηκε, ήταν έγκυος.

Στις 6 Μαρτίου 1963 η 69χρονη Μαρία Άννα Μπράουν ξυλοκοπήθηκε, βιάστηκε, μαχαιρώθηκε και τελικά στραγγαλίστηκε μέσα στο διαμέρισμά της στη λεωφόρο Παρκ 319, στο Λώρενς της Μασαχουσέτης. Ακριβώς δυο μήνες μετά, στις 6 Μάη η 25χρονη Μπέβερλι Σάμανς μαχαιρώθηκε (16 φορές – 12 στο στήθος και τέσσερις στο λαιμό) μέχρι θανάτου μέσα στο διαμέρισμά της στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1963 μέσα στο σπίτι της στην οδό Λαφαγιέτ 224, στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης βρέθηκε νεκρή η 58χρονη Μαρί Έβελυν Κορμπίν. Είχε βιαστεί και είχε στραγγαλιστεί με το καλσόν της. Στις 23 Νοεμβρίου 1963 στο διαμέρισμά της στο Λώρενς της Μασαχουσέτης βρέθηκε στραγγαλισμένη με το καλσόν της η 22χρονη Τζοάν Μάρι Γκραφ.

Ο αδιανόητος κύκλος αίματος που συγκλόνισε τη Βοστώνη έκλεισε στις 4 Ιανουαρίου 1964. Εκείνη την ημέρα βρέθηκε νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της η 19χρονη Μάρι Ανν Σάλιβαν. Ο δράστης την είχε βιάσει και της είχε αφαιρέσει τη ζωή στραγγαλίζοντας τη με το καλσόν της! Το στοιχείο που κόβει την ανάσα (και δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές) είναι πως η άτυχη νεαρή κοπέλα είχε βιαστεί με σκουπόξυλο!

Ο «στραγγαλιστής της Βοστώνης»

Και οι 13 δολοφονίες έγιναν στα σπίτια των θυμάτων. Το περίεργο ήταν πως σε καμία περίπτωση ο δράστης δεν είχε παραβιάσει την πόρτα. Όλες οι γυναίκες είχαν ανοίξει την πόρτα στο δολοφόνο τους. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα περισσότερες από 1000 γυναίκες είχαν καταγγείλει πως έπεσαν θύματα βιασμού. Η Βοστώνη για σχεδόν δυο χρόνια έζησε μέσα σε ένα αληθινό θρίλερ.

Ο πρώτος άνθρωπος που συνέδεσε όλους τους φόνους και «βάπτισε» τον δράστη «στραγγαλιστή της Βοστώνης» ήταν η δημοσιογράφος Λορέτα Μακ Λάφλιν της εφημερίδας Boston Record American. Η αστυνομία της πολιτείας ήταν ανίκανη να σταματήσει όλη αυτή την αδιανόητη έκρηξη βίας. Είχε φτιαχτεί μέχρι και ειδικό τμήμα που μοναδική αποστολή είχε τη σύλληψη του «στραγγαλιστή» αλλά καμία έρευνα δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τον Μάρτιο του 1965, ο κακοποιός Άλμπερτ ΝτεΣάλβο, ο οποίος βρισκόταν έγκλειστος στις φυλακές για σωρεία βιασμών στη Βοστώνη, αλλάζει όλα τα δεδομένα όταν παραδέχεται πως αυτός είναι ο «στραγγαλιστής της Βοστώνης»! Ο ΝτεΣάλβο είχε δυο παρατσούκλια: «Measuring Man» και «Green Man». Ο «άντρας – μετρητής» από το μέτρο που χρησιμοποιούσε ως δήθεν ατζέντης μόδας για να μετρά τις αναλογίες επίδοξων νεαρών μοντέλων, τα οποία προσέγγιζε με απώτερο σκοπό να συνευρεθεί ερωτικά μαζί τους. Ο «πράσινος άντρας» εξαιτίας της πράσινης στολής τεχνικού που φορούσε προκειμένου να πείθει τα θύματά του να του ανοίγουν τις πόρτες των σπιτιών του δήθεν για να κάνει διάφορες μετρήσεις.

Ο ΝτεΣάλβο έλεγε και ξαναέλεγε μέσα στις φυλακές πως αυτός ήταν ο «στραγγαλιστής». Περιέγραφε τους φόνους που έκανε και έδινε και λεπτομέρειες. Είχε εξομολογηθεί τα πάντα σε έναν συγκρατούμενο του, τον Τζορτζ Νάσαρ ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή για ανθρωποκτονία. Ξαφνικά ο Νάσαρ το «έπαιξε»... νομοταγής πολίτης και θέλησε να πείσει τον ΝτεΣάλβο να ομολογήσει και στην αστυνομία. Προσφέρθηκε, μάλιστα, να του «παραχωρήσει» και τον δικηγόρο του, τον Φ. Λι Μπέιλι, προκειμένου να έχει και νομική εκπροσώπηση. Έλεγε στον ΝτεΣάλβο πως αν ομολογήσει τότε θα μπορεί να γράψει βιβλία για τη δράση του και να δίνει επί πληρωμή συνεντεύξεις και πως, τέλος πάντων, θα έβγαζε πολλά λεφτά και έτσι θα μπορούσε να συντηρεί ακόμα και μέσα από τη φυλακή την οικογένειά του (ήταν παντρεμένος με μια Γερμανίδα και είχαν δυο παιδιά). Ο ΝτεΣάλβο πείστηκε και πήγε στην αστυνομία όπου ομολόγησε τα πάντα.

Λέγεται πως η κατάθεση του ΝτεΣάλβο στην αστυνομία κράτησε 50 ώρες! Έδωσε λεπτομέρειες ακόμα για τα έπιπλα στα σπίτια των θυμάτων. Είπε πως αυτό το «κάτι που τρόμαξε μέχρι θανάτου» την 85χρονη Μέρι Μιούλεν ήταν αυτός. Είπε και για το σκουπόξυλο που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση της 19χρονης Σάλιβαν, στοιχείο το οποίο ήξεραν μόνο ο ιατροδικαστής και η αστυνομία καθώς δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

Υπήρχε, ωστόσο, ένα μικρό πρόβλημα. Ο ΝτεΣάλβο ομολόγησε και πράγματα τα οποία ουδέποτε είχαν γίνει και οι αστυνομικοί τα είχαν διαρρεύσει επίτηδες στην Τύπο. Για τους αστυνομικούς, πλέον, ήταν ξεκάθαρο πως ο ΝτεΣάλβο ήταν ένας από τους στραγγαλιστές της Βοστώνης καθώς ήταν δεδομένο πως υπήρχε και άλλο άτομο με άμεση εμπλοκή στη φρικτή αυτή υπόθεση. Κανείς δεν ξέρει γιατί ο ΝτεΣάλβο σήκωσε όλο το βάρος. Ίσως ήταν η δίψα για... δημοσιότητα.

Ο ΝτεΣάλβο με την ομολογία του κατάφερε να γλιτώσει την ηλεκτρική καρέκλα. Θα δικαζόταν ως ψυχικά ασθενής με πιθανότερη ποινή τα ισόβια. Πέρα από την ομολογία του, ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν είχαν αποδείξεις που να τον συνδέουν με τους φόνους. Έτσι όταν ο ΝτεΣάλβο πήρε πίσω την ομολογία του, οδηγήθηκε σε δίκη για κλοπές και σεξουαλικές επιθέσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ΝτεΣάλβο ξεκίνησε μια ημέρα σαν σήμερα. Ο κρατούμενος είχε αποδράσει τρεις ημέρες νωρίτερα, αλλά μετά από ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό, συνελήφθη στις 26 Φεβρουαρίου και μεταφέρθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Εκεί, μέσα στο κελί του, στις 25 Νοεμβρίου 1973 θα δολοφονηθεί άγρια με μαχαίρι. Κανείς δε συνελήφθη για τη δολοφονία του. Λίγο καιρό νωρίτερα είχε πει πως ήταν έτοιμος να ομολογήσει όλη την αλήθεια για τον «στραγγαλιστή της Βοστώνης» και θα έλεγε και ονόματα!

Το 2013 οι αρχές της Βοστώνης προχώρησαν στην εκταφή του ΝτεΣάλβο προκειμένου να πάρουν γενετικό υλικό και να το ταυτοποιήσουν με το σπέρμα που είχε βρεθεί στο πτώμα και την κουβέρτα της Μαίρη Σάλιβαν. Το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν ξεκάθαρο. Ο ΝτεΣάλβο ήταν ο βιαστής της. Πολλοί μελετητές και ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ΝτεΣάλβο είχε και συνεργό (ή συνεργούς). Πιθανότατα αυτός βίαζε αλλά δε σκότωνε. Ίσως και να σκότωνε αλλά όχι και τις 13 γυναίκες. Παράλληλα, ίσως κάποιοι αντέγραψαν τον τρόπο δράσης για να καλύψουν τα ίχνη τους. Κανείς δεν ξέρει. Και, μάλλον, κανείς δε θα μάθει ποτέ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA