Μενού
  • Α-
  • Α+

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μάλιστα, κατά τη δεκαετία του 1970 αλλά ακόμη περισσότερο του 1980 έχασαν τη μάχη με το AIDS παγκοσμίου φήμης αστέρια, με τον θάνατό τους να «γνωρίζει» στον κόσμο την ασθένεια που αρχικά όλοι πίστευαν πώς «χτυπά» μόνο τους ομοφυλόφιλους.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS - Από τον Φρέντι Μέρκιουρι στον Μπίλι Μπο: 10 διάσημοι που έχασαν τη μάχη με την ασθένεια

Στην Ελλάδα, ένας από τους ανθρώπους που έχει βιώσει στην οικογένειά του την ασθένεια αυτή είναι ο Ανδρέας Γεωργίου. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης της δημοφιλούς σειράς «Η Γη της ελιάς» πριν από 27 χρόνια, όταν εκείνος ήταν 12 ετών, έχασε τη μητέρα από AIDS. 

https://www.instagram.com/p/CEBe__XnxrK/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο ίδιος είχε μοιραστεί την τραγική ιστορία της οικογένειάς του πριν από μερικά χρόνια στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» της Ελεονώρας Μελέτη: «Έχασα τη μαμά μου από AIDS όταν ήμουν 12 ετών. Δεν ήταν εύκολο. Η μητέρα μου ήταν φορέας την εποχή που δεν υπήρχε προστασία. Είχα έναν πατέρα καλλονό, πολύ ωραίος άντρας, ήταν πάντα έξω γιατί ήταν ψαράς και έπρεπε να φέρνει το φαγητό στο σπίτι. Τον ιό τον έφερε ο μπαμπάς μου στο σπίτι.

Και όταν ανακάλυψε ότι έφερε τον ιό στο σπίτι και κόλλησε τη μητέρα μου, ήταν σαν να έπεσε μια βόμβα στο σπίτι μας. Ένιωθα πάντα πιο μεγάλος και πάντα καταλάβαινα τι έλεγαν, ότι θα μείνουμε ορφανά, ότι θα καταστραφούμε και αυτό ήταν που με πείσμωνε. Είμαστε 4 αδέλφια και πολύ αγαπημένα. Είμαστε η δύναμη ο ένας του άλλου».

O Ανδρέας Γεωργίου γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά μεγάλωσε στην Κύπρο από Ελληνοκύπριους γονείς. Έχει τρία αδέλφια, τη μεγαλύτερη από εκείνον, Ξένια, και δυο μικρότερους, τον Κρίστοφερ και τον Ραφαέλο - Αντώνη.

https://www.instagram.com/p/CWQeFd4swe3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Παράλληλα, ο γνωστός σκηνοθέτης για πολλά χρόνια κατηγορούσε τον πατέρα του για τον θάνατο της μητέρας του, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. «Θύμωσα με τον πατέρα μου όταν έγινε αυτό κι έκανα επανάσταση. Πήγα μαζί της στο Λονδίνο, όσο έκανε θεραπεία. Της υποσχέθηκα ότι θα είμαι εντάξει και δίπλα στα αδέλφια μου. Όταν γύρισα είχα μεγάλο πρόβλημα με τον πατέρα μου. Τα τελευταία χρόνια όμως ήρθαμε κοντά, δεν έχω αφήσει τίποτα μέσα μου, τα είπαμε όλα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA