Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο γνωστός τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ ανακοίνωσε ότι πάσχει από το σύνδρομο Ramsay Hunt με αποτέλεσμα να παραλύσει το μισό του πρόσωπο και να αναγκαστεί να ακυρώσει - προς το παρόν - ορισμένες από τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του από την παγκόσμια περιοδεία του. 

Διαβάστε ακόμη: Justin Bieber: Αποκάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο Ramsay Hunt και παρέλυσε το πρόσωπό του

Το σύνδρομο Ramsay Hunt (RHS) είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παράλυση του νεύρου του προσώπου και εξάνθημα στο αυτί ή και έρπητα ζωστήρα στο στόμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει μέχρι ζάλη ή και απώλεια ακοής.

Προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί και την ανεμοβλογιά και ανήκει στην οικογένεια του ιού του έρπητα. Σε περιπτώσεις συνδρόμου Ramsay Hunt, ο μέχρι πρότινος αδρανής ιός της ανεμοβλογιάς - έρπητα ζωστήρα «ξυπνάει» και εξαπλώνεται για να επηρεάσει το νεύρο του προσώπου.

Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά διαφορετικά ονόματα για να περιγράψουν την εν λόγω διαταραχή, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον James Ramsay Hunt, τον γιατρό που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1907. Πριν από χρόνια, περισσότερες από μία διαταραχές έφεραν την ονομασία σύνδρομο Ramsay Hunt. 

Μερικές φορές χρησιμοποιείται και ο όρος «ωτικός έρπης ζωστήρας» λόγω του χαρακτηριστικού εξανθήματος στο αυτί. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί χρησιμοποιούν τον εν λόγω όρο μόνο για τις περιπτώσεις που υπάρχει εξάνθημα στο αυτί και το σύνδρομο Ramsay Hunt για τον συνδυασμό εξανθήματος στο αυτί και παράλυσης προσώπου. 

Τα δύο συμπτώματα, όμως, δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν ταυτόχρονα. Εάν κάποιος έχει σύνδρομο Ramsay Hunt, μπορεί επίσης να εμφανίσει πόνο στο αυτί, απώλεια ακοής, βουητό στα αυτιά (εμβοές), δυσκολία στο κλείσιμο του ενός ματιού, αίσθημα περιστροφής ή κίνησης (ίλιγγος), αλλαγή στη γευστική αντίληψη ή απώλεια γεύσης, ξηρό στόμα και μάτια. 

Εφόσον ο πάσχων ξεκινήσει θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών.

Το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε έχει ανεμοβλογιά. Είναι πιο συχνό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 60 ετών, ενώ είναι σπάνιο στα παιδιά.

Δεν είναι μεταδοτικό, όμως, η επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς - ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει ανεμοβλογιά σε άτομα που δεν την είχαν περάσει στο παρελθόν ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Όσον αφορά τις επιπλοκές, αυτές είναι - σε ορισμένες περιπτώσεις - μόνιμη απώλεια ακοής και παράλυση στο πρόσωπο, αλλά και βλάβη στα μάτια κατά την οποία καταστρέφεται ο κερατοειδής με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στα μάτια και θολή όραση. Τέλος, το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να προκαλέσει μεθερπητική νευραλγία, προκαλώντας βλάβη στις νευρικές ίνες με αποτέλεσμα τα μηνύματα που στέλνουν αυτές οι νευρικές ίνες να γίνονται μπερδεμένα και υπερβολικά και να προκαλείται πόνος.

Σταρ που παρέλυσε το πρόσωπό τους στο παρελθόν

Πάντως, ο Τζάστιν Μπίμπερ δεν είναι ο μόνος μεγάλος σταρ που έχει παραλύσει το πρόσωπό του, αφού άλλοι πέντε μεγάλοι σταρ αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στο παρελθόν.

Αντζελίνα Τζολί

Η χολιγουντιανή σταρ διαγνώστηκε με παράλυση Bell το 2016, αλλά ευτυχώς η ίδια μπόρεσε να αναρρώσει πλήρως με τη βοήθεια του βελονισμού, όπως έχει δηλώσει σε κατά καιρούς συνεντεύξεις της. 

Τζορτζ Κλούνεϊ

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υπέφερε από την πάθηση όταν ήταν 14 ετών με τον ίδιο να αυτοσαρκάζεται σε συνεντεύξεις του, λέγοντας πως ήταν «μια κακή στιγμή για να παραλύσει το μισό σου πρόσωπο» όταν κάποιος μπαίνει στο Λύκειο, ενώ του πήρε εννέα μήνες για να αναρρώσει πλήρως.

Πιρς Μπρόσναν

Ο άλλοτε «Τζέιμς Μποντ» Πιρς Μπρόσναν έχει δηλώσει ότι έπασχε από την εν λόγω νόσο κατά τη δεκαετία του 1980, ενώ υποβλήθηκε σε θεραπεία με το στεροειδές πρεδνιζόνη και ανάρρωσε μετά από αρκετές εβδομάδες.

Σιλβέστερ Σταλόνε

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε είχε πάντα πρόβλημα με την παράλυση Bell εξαιτίας επιπλοκών που είχε στη γέννα. Μάλιστα, η χαρακτηριστική προφορά του είναι αποτέλεσμα της παράλυσης στο πρόσωπό του, όπως και το χαμόγελο και ο όχι τόσο ευδιάκριτος τρόπος ομιλίας του.

Κέιτι Χολμς

Ο Κέιτι Χολμς, την οποία γνωρίσαμε από την τηλεοπτική σειρά «Νεανικές Ανησυχίες» (Dawson Creek) έχει βρεθεί αντιμέτωπη στο παρελθόν με παράλυση προσώπου, ενώ το χαμόγελό της πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπο αυτής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA